Skocz do zawartości

Wyszukiwarka - styl i wyniki

Ronin_rs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Reklamy powoli zaczynają się pojawiać na mojej stronie (na razie z opłakanym skutkiem, ale pomyślę co nieco nad tym) teraz chciałbym dodać wyszukiwarkę i zanim się za to zabiorę mam kilka pytań jeśli można :)

1) Czy to się opłaca? Wiem kolejne tego typu pytanie ale mnie chodzi o to, czy to wyszukiwarka jest chociaż trochę tak dochodowa jak banery? A może bardziej? To zapewne znów zależy od ilości użytkowników im więcej tym więcej ich jest tym większa szansa, że ktoś skorzysta z wyszukiwarki, a co za tym idzie pokaże mu się jakaś reklama. Dobrze myślę?

2) No właśnie, jeśli ktoś skorzysta z wyszukiwarki i ujrzy pośród wyników jakieś reklamy to mi od razu się pieniążki nabijają, czy on jeszcze w którąś reklamę musi kliknąć?

3) Styl pola wyszukiwania - Kliknałem w "utworz nowa wyszukiwarke" wypełniłem wszystko po kolei aż doszedłem do punktu STYL POLA WYSZUKIWANIA i co to ma być? Tragicznie to wygląda. I nie do końca to też rozumiem.Chyba najlepsza opcja to ta u samej gory z cienką szarą obwódką. Bo te poniżej z szarym czy czarnym tłem to jest jakies nieporozumienie..Ale ja bym chciał nieco powiększyć sobię te wyszukiwarkę ewentualnie jakoś pokolorować cssami. Da się i można to zrobić czy to zabronione? I o co chodzi z tym PONIZEJ I OBOK POLA WYSZUKIWANIA? Mają tutaj na myśli gdzie będzie mi sie pojawiało logo google z tekstem "Twoja wyszukiwarka" ?

4) Wyniki wyszukiwania - jak to macie ustawione? Jak to najlepiej zrobić. Wkleić iframe na swoją stronę i wyniki będą wkomponowane w ogólny wygląd serwisu czy normalnie na stronie google lepiej dac wyniki?

5) No i ostatnia sprawa to co ma przeszukiwac ta wyszukiwarka? Lepiej dać cały internet czy skupić się na swojej witrynie. Czy to ma jakis wpływ na ilosc/jakoś reklam ktore ludzie zobacza gdy skorzystają z wyszukiwarki u mnie?

1) W wielu przypadkach reklamy AdSense dla wyszukiwania są bardziej opłacalne, niż reklamy dla treści. U mnie mają wyższy RPM, niż zwykłe boksy.

2) Pieniądze dostajesz za kliknięcia w reklamy. Tu nie ma żadnych wyjątków, w odróżnieniu od reklam dla treści -- tu zdarzają się takie, które są rozliczane w CPMie.

5) Zależy po co robisz tę wyszukiwarkę. Ja dodawałem je zawsze do swoich blogów, zastępując nimi tę wyszukiwarkę, która w WordPressy jest wbudowana. I w takim przypadku naturalnie warto ograniczyć wyszukiwanie tylko do tej jednej konkretnej witryny, bo temu ma wyszukiwarka służyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności