Skocz do zawartości

Linkować do konta w FB, G+ itp.?

przemasok

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się, czy skupić się bardziej na promowaniu strony linkowaniu na blogach (komentarze) czy forach (stopka) do strony firmowej głównej, czy może lepiej do kont FB czy G+?

Czy czas spędzony przez użytkownika na naszej stronie ma znaczenie w pozycjonowaniu?

Wytwórnia pieczątki Toruń wysoka jakość, przystępne ceny.

Nie wiem już czy dobrym pomysłem jest linkować do facebooka, czy bezpośrednio do strony firmowej. Zaznaczam, że zależy mi raczej na pozycji w google niż popularności FB, ale systematycznie robię tam ciekawe wpisy.

Czy czas spędzony przez użytkownika na naszej stronie ma znaczenie w pozycjonowaniu?

Tak ma znaczenie.

Jest to bzdura, nie tylko z powodu tego, że:

1. g. nie ma możliwości sprawdzenia tego, ale też

2. z punktu widzenia zwykłej logiki. Jakość wielu stron polega na tym, że pozwalają szybko znaleźć szukaną informację. Tak zresztą w założeniu ma działać samo g.

Chyba, że "ma znaczenie" w sensie - im krócej tym lepiej dla strony. Ale i tak wtedy wracamy do pkt. 1

Nie wiem już czy dobrym pomysłem jest linkować do facebooka, czy bezpośrednio do strony firmowej. Zaznaczam, że zależy mi raczej na pozycji w google niż popularności FB, ale systematycznie robię tam ciekawe wpisy.

Tutaj i tutaj linkuj .. o stronę docelową powinieneś bardziej zadbać.

g. nie ma możliwości sprawdzenia tego

Wydaje mi sie, ze technicznie nie jest to trudne. Gdybym byl Googlem, to zrobilbym tak:

1. Uzytkownik wpisuje fraze w wyszukiwarce, np kredyty wrocław

2. Klika na pierwszy link w Google

3. Przeglada strone, a potem klika wstecz

4. Klika na drugi link w Google

Mierzac okres pomiedzy punktami 2 i 4 latwo mozna zobaczyc ile czasu spedzil na stronie. Dodatkowo, jesli czas jest bardzo maly, a uzytkownik klikajac na kolejny link sugeruje, ze nie znalazl odpowiedzi i szuka dalej, mozna wysnuc wniosek, ze pierwsza strona nie zawierala wartosciowych informacji.

Wszystko byłoby cacy gdyby użytkownicy byli tacy grzeczni :) Ale nie są. A co jeśli użytkownik otwiera kilka okien jednocześnie w odstępie 2-3 sekund a potem sobie te stronki przegląda? czyli nie klika wstecz?

Dodatkowo jeśli ktoś jest krótko na stronie to wcale nie musi oznaczać, że nie znalazł tam szukanej informacji. Może ją znalazł a klikając w kolejny link chce ją potwierdzić? Albo znalazł ale chce porównać np. ceny? Albo szukana informacja tam jest ale przeraził go długi artykuł, w którym ta informacja się znajduje - a artykuł mógł być świetnej jakości itd. itp. takie sytuacje można mnożyć.

Użytkownicy zachowują się różnie, więc wyciąganie wniosków o jakości strony z tego ile czasu ktoś spędził na stronie (jeśli dałoby się to nawet jakoś zmierzyć) kompletnie nie ma sensu.

Dodatkowo jeśli ktoś jest krótko na stronie to wcale nie musi oznaczać, że nie znalazł tam szukanej informacji.

I odwrotnie, jeśli ktoś jest długo na stronie to musi oznaczać, że znalazł interesujące go informacje, może akurat zachciało mu się siusiu? :D

Wnioski są takie, że na tej podstawie nie można raczej oceniać wartości strony. Ciekawe czy G ma możliwość zbadania aktywności na stronie tj. przesuwanie kursora myszy, scrollowanie, zaznaczanie tekstu itd.

przemasok - jeżeli ktoś znalazł interesującą informację to już nie szuka dalej. Jak ktoś spędzi na stronie 10 sek i wraca z powrotem do googla wpisując ponownie tą samą frazę to znaczy, że wcześniej chyba nie znalazł tego czego szukał, a w każdym razie nie wszystko, prawda?

Oczywiście to jest generalizowanie i uogólnianie ale tak to mniej więcej działa jeżeli chodzi o statystykę, instalując GA zwiększasz moc takiej analizy i albo może Ci to pomóc albo zaszkodzić. Wniosek - instalować GA tam gdzie użytkownicy są ze strony zadowoleni.

@outofmatrix - tak jak pokazales, problem jest skomplikowany. Wiadomo, probujemy tutaj wyciagac wnioski z wielu niewiadomych. Dwie rzeczy przekonuja mnie, ze oni ten czas jednak mierza:

1. Chrome wysyla informacje, kiedy wciskasz backbutton:

https://www.google.pl/gen_204?atyp=i&ct=backbutton&cad=&ei=PjLtUc7nHYvZPbn8gbAG&zx=1374499684351

2. Jak pokazane na tym obrazku:

https://content.scree...for Seniors.png

i opisane w tym artykule:

https://dan-nolan.com...ranking-factor/

Google zauwazyl 'podejrzane' zachowanie uzytkownika i wyswietlil "Block All results from..."

Wiec cos moze byc jednak na rzeczy :-)

alupin - tak i jeżeli np. odpowiednio wysoki procent ludzi oraz minimalna bezwzględna ilość ludzi zablokuje wyniki z danej strony to może to być uwzględnione jako czynnik obniżający pozycję - to w każdym razie byłoby logiczne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności