Skocz do zawartości

Budowa linków w sklepie - optymalizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

jestem w trakcie optymalizowania budowy linków w sklepie internetowym

w zwiazku z tym mam kilka pytan

Budowa linków kategorii i podkategorii

1. domena.pl/kategoria/podkategoria1/podkategoria2

2. domena.pl/podkategoria2/

3. domena.pl/312 gdzie 312 to id podkategorii

które rozwiazanie bedzie najlepszym rozwiazaniem dla podstrony podkategorii najnizszego rzedu

Budowa linków podstrony z produktem

1. domena.pl/kategoria/podkategoria1/podkategoria2/nazwa-produktu

2. domena.pl/podkategoria2/nazwa-produktu

3. domena.pl/id-produktu

które rozwiazanie bedzie najlepszym rozwiazaniem dla podstrony z produktem

Prosze o opinie, ewentualnie jakies inne rozwiazania

Sprzedam domene pliki.com.pl

Według mnie druga

W sumie dobra była by też trzecia gdyby nie id produktu. Dobra była by gdyby zawierała jego nazwę.

Pierwsze rozwiązanie ma te zaletę, że zawiera słowa kluczowe w adresie (o ile prawidłowo zbudowane są nazwy kategorii i produktów)

Druga sugerowana przeze mnie, że zawiera słowa kluczowe ważne dla danego produktu i dodatkowo link nie jest zbyt długi co przy odpowiednio nadanych nazwach pozwoli także klientom zapamiętac adres. Przykładowo www.dywany.pl/dywan-scienny.html jest dość prosty do zapamiętania.

Wszystko jednak zależy od długości domeny sklepu,długości URL podstron, tego na czym Ci najbardziej zależy oraz konstrukcji url sklepu. Określ na czym tobie najbardziej zależy, jakie są możliwośći skryptu sklepu w tym zakresie i na podstawie tego dobierz odpowiednie rozwiązanie.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Moim zdaniem również druga opcja - domena.pl/kategoria, domena.pl/podkategoria1, domena.pl/podkategoria2. Jeżeli chodzi o produkty, to domena.pl/nazwa-produktu. Adresy powinny być przede wszystkim:

• krótkie (nie powinny przekraczać 115 znaków)
  • nie więcej niż 3 slash'e ("/")
  • bez podkreślników ("_") zamiast nich myślniki ("-")
  • związane z zawartością strony - słowa kluczowe
  • bez parametrów (sortowanie itp)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności