Skocz do zawartości

Zaawansowane segmenty w GA - problem

Ksaler

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

mam problem z odpowiednim ustawieniem zaawansowanych segmentów - może ktoś się spotkał z czymś podobnym.

Mamy domenę domena.pl, która występuje w różnych wersjach językowych:

angielska: domena.pl/en

niemiecka: domena.pl/de

Za pomocą zaawansowanych segmentów chciałbym wyszczególnić statystyki dla poszczególnych wersji językowych.

Tworzę zatem zaawansowany segment 'english' w taki sposób:

Uwzględnij ->strona -> zawiera -> /en/

ewentualnie

Wyklucz ->strona -> zawiera -> /de/

I analogiczny segment dla wersji niemieckiej. Kiedy włączam oba segmenty suma ruchu to 100% więc wydaje się, że wszystko działa.

Jednakże kiedy wejdę w Treść->Zawartość witryny->Wszystkie strony to widzę, że wejścia z segmentu english często dotyczą podstron z /de/ i na odwrót (zazwyczaj jest tak, że mam np. 1000 wejść na adres domena.pl/en/strona i segment english wykazuje mi 960 wejść a segment niemiecki pozostałe 40).

Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? Ewentualnie zna lepszy sposób jak zastosować te segmenty, aby rzeczywiście łowiły ruch tylko ze wskazanych ścieżek URL?

ps. niekiedy w ścieżkach mam takie fragmenty: domena.pl/de/ten.html i Analytics jakby łapał to "en" z wyrazu "ten". Może w tym tkwi szkopuł..

Cześć,

Spróbuj w segmentach ustawić:

Uwzględnij ->strona -> rozpoczyna się od -> /en/

i

Uwzględnij ->strona -> rozpoczyna się od -> /de/

Powinno pomóc. Elementy 'en' i 'de' występującą w innych stronach, stąd takie różnice.

Daj znać czy działa.

Pozdrawiam.

Kwalifikowany Specjalista AdWords i Analytics - www.MarcinWsol.pl

Niestety nic to nie dało. Teraz mam sytuacje kiedy mam adres

/de/podstrona.php

i segment /de/ łapie 100% odwiedzin

ale dodatkowe kilkadziesiąt łapie segment /en/

Nie mam pojecia czemu tak jest. W konfiguracji zaawansowanych segmentow nie wpisuje "uwzględniaj en" tylko "uwzględniaj /en/" tak aby GA łykał tylko "en" zawarte w slashach. Niestety nie działa :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności