Skocz do zawartości

Analytics i Ajax- jak zrobić, żeby zliczał odsłony?

SEORider

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pytanie. Do tej pory jeżeli któryś z użytkowników skomentował zdjęcie w galerii przeładowywała się strona. Po modernizacji galerii wolałbym, żeby przeładowanie następowało ajaxem lecz boję się znaczącego spadku statystyk. Czy da się pogodzić tutaj komfort użytkownika i zliczanie odsłon?

Techniczne obejście to jedno.

Rozumiem, że chcesz przeładować na stronie tylko tyle, ile potrzeba, w sposób jak najmniej inwazyjny dla użytkownika?

Jeśli tak, to jednak zacząłbym od innej strony - dowiedzenia się/zastanowienia, jak patrzą na sprawę Ci, którzy są potencjalnie odbiorcami statystyk, czyli np. reklamodawcy/agencje reklamowe/kupcy/inswestorzy itd. Przypuszczam, że duża część z nich nie będzie traktowała takich odsłon jako "pełnowartościowe".

Znam przypadek dużego serwisu, w którym w galerii były przeładowane przy przejściu do kolejnego obrazka dwie rzeczy: zdjęcie + otaczające go reklamy. Pamiętam, że wycofywali się z tego ze względu właśnie na zgrzyt dotyczący tego, że taki PV nie jest pełnowartościowy.

To jest luźna sugestia, po prostu myślę, że będą tacy, którym nie spodoba się takie nabijanie PV.

Dzięki za obie odpowiedzi.

@dziki_rysio_997 oczywiście wysłałem zapytanie do IAB jak oni się na to zapatrują i czy mają jakieś standardy w tej kwestii. Wiele dużych portali w USA podążając za ajaxowymi trendami wypadło z rankingów przez zastosowanie zmian.

Do tej pory po dodaniu komentarza użytkownikowi standardowo odświeżała się strona i tak właściwie jest wszędzie, na PiO też :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności