Skocz do zawartości

Kampanie rozszerzone- kilka dni po automatycznym uaktualnieniu

KarolinaP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

w poniedziałek nastąpiło automatyczne uaktualnienie na kampanie rozszerzone. Nowe funkcję mogę być nie do końca zrozumiałe (w szczególności dla mniej doświadczonych reklamodawców), dlatego też polecam bezpłatne szkolenie online dot. kampanii rozszerzonych i ich optymalizacji:

https://www.pl.adwords-community.com/t5/Ustawienia-i-podstawy/Kampanie-rozszerzone-7-dni-do-automatycznego-uaktualnienia/td-p/3820

A jakie są Wasze odczucia co do nowych kampanii? Co Wam się podoba, a co jest dla Was kłopotliwe?

kampanie rozszerzone dają o wiele więcej możliwości niż kampanie starszego typu. Zawierająw sobie o wiele więcej funkcji co faktycznie może przysparzać więcej problemów, ale chwilkę trzeba postudiować samo konto i jego funkcje i można sporo samemu wywnioskować bądź doczytać ze znaczków zapytania :)

Mnie osobiście bardzo się podoba dodawanie rozszerzeń do poszczególnych grup reklam - to ogromne udogodnienie. Dodatkowo po raz pierwszy przekonalem się, że wspolny budżet może mieć pozytywy - jak na razie tylko raz :) temat, w ktorym Lech odpowiedział (długo mi zajęło teraz szukanie tego tematu - Karolino czy nie lepiej wydzielić ten temat z budżetem jako oddzielny temat? Ciekawe zagadnienie po prostu, a ciężko go znaleźć)

W skrócie mając dwie kampanie możemy użyć wspólnego budżetu i ustawić automatyzację dla jednej z nich aby uzyskując o okreslonej godzinie >80% budżetu to zostaje ona wstrzymana - budżet zostaje ponieka przekazany na drugą kampanię.

Natomiast nadal nie jestem przekonany do tylko wspólnego budżetu, ponieważ niekiedy celowo chcemy wydzielić kampanię aby miała ona zadany przez nad budżet z przyczyn biznesowych.

Ostatnio bardzo mi sięspodobała możliwość dodania dwóch wierszy opisowych do rozszerzeń linków witryny - mam nadzieję, że się przyjmie.

Wiele zmian, wiele możliwości wzbogacenia kampanii adwords - dla mnie na wielki plus.

• 1 miesiąc temu...

Witam

jak narazie wzrosly kliki od nowych zmian, a efekty co do zwrotu z inwestycji - czas, badania, testy sa potrzebne... poza tym sporo fajnych funkcji na nie korzysc konkurencji :P hehe

dane ktore sporo mowia o potencjalnej firmie, az nie wierze ze w kraju gdzie wszystko jest chowane pod szuflade i reka reke myje plus cichosza jak na plebani taka mozliwosc ma stan bycia ;)

porzadnie trzeba przeanalizwoac, zastanowic sie nad wlaczeniem i dopasowaniem odpowiedniej funkcji bo jak cos przeoczysz to kaska momentalnie idzie a efekty moga byc srednie

poza tym interfejs staje sie coraz bardziej zakrecony i nie wiem jaka macie biblioteke js, ale im wiecej modulow na panelu wlaczanych to komputery o slabszych paramatrach wymiekaja duza ilosc klientow w firmach ledwo co rusza liste slow kluczowych, a co dopiero edycja i zapis jakiejs funkcji wiem ze panel jest na caly swiat, ale wg mnie powinniscie zadbac o to, aby miec na uwadze jaki sprzet dany kraj uzywa i na jaki go stac dopasowujac przy tym scrypty :P

czyli proponuje popracowac nad optymalizacja zmniejszajaca pozeranie zasobow komputera bo konczy sie to przewaznie zamykaniem konta Adwards zadkich powrotow przez userow - czasmi az do wymiany pceta a jak to u nas w kraju wyglada to nietrudno zgadnac :P (chociazby juz po samej rozdzielczosci uzywanych monitorow)

dodam jeszcze ze przy tak duzej ilosci funkcji i rozwoju (co jest na duzy plus zalezy dla kogo) nie zgodze sie z tym ze ulatwiacie tym reklamodawca laikom w prowadzeniu konta, kampanii reklamowej

dla Semitow juz sprawy maja sie calkiem inaczej :P

pozdrawiam

@colca - pięknie to napisane "dodam jeszcze ze przy tak duzej ilosci funkcji i rozwoju (co jest na duzy plus zalezy dla kogo) nie zgodze sie z tym ze ulatwiacie tym reklamodawca laikom w prowadzeniu konta, kampanii reklamowej

dla Semitow juz sprawy maja sie calkiem inaczej"

- dla ludzi którzy chcą reklamować zakład fryzjerski na rogu ;) jest google express (gdzie koszt kampanii miesięcznej to 100-200zł,

- a dla bardziej rozbudowanych kampanii gdzie warto poszukać fachowca, dlatego że dobra optymalizacja kampania w tym pomagają "kampanie rozszerzone" pozwoli zwiększyć ruch/konwersje = sprzedaż...

dodam jeszcze że 'My polacy próbujemy robić wszystko sami, miałem okazję mieszkać na zachodzi i tam każdy robi to na czym zna się dobrze... co pozwala dobrze każdemu zarobić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności