Skocz do zawartości

Reklama na Wykop czy się opłaci?

MichaelDicson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zapytać specjalistów i osób które już korzystały z tej możliwości zareklamowania się, chodzi o serwis Wykop. Chciałbym wykupić reklamę na kilka dni w serwisie Wykop w systemie Wykop market, reklama ta nie jest droga, a być może pozwoli skutecznie rozreklamować stronę internetową. Chciałbym zapytać osób które się na tym znają, lub kupiły już kiedyś reklamę na Wykopie, czy ta opcja daje rade i czy opłaci się w ten sposób zareklamować?

Bezwartościowy, to trochę dziwne, bo z tego co widziałem, to duże korporacje nawet tam się reklamują, teraz np jest reklama pepsi oraz narzędzia do budowania sklepów internetowych shoper. Serwis ten co chcę zareklamować jest o tematyce bardziej rozrywkowej, oraz o tematyce zakupów internetowych.

Też mi się wydaje, że to gó*****y ruch, ale niczym tego nie poprę. W necie możesz sprawdzić rezultaty tzw. wykop efektu, często to też widziałem jako użytkownik - mianowicie wygląda to tak, że przez 2 - 3 dni ruch jest naprawdę duży, a po tym czasie wszystko wraca do normy. I dotyczy to wszystkiego, od stron do gier (kiedyś była na głównej gra karciana, przez kilka dni wielka podnieta, a teraz ruch jest identyczny jak przed). Wiem, że to przykłady "z wykopalisk" ale wydaje mi się, że właśnie taki typ użytkowników tam przesiaduje, więc przy reklamie będzie podobnie.

No i nie zapominaj o tym żeby płacić maksymalnie za kliknięcia, bo odsłon na uu jest tam miliony.

Nie oszukujmy się, w przypadku większości serwisów prawie nie ma szans na pozyskanie powracających użytkowników z Wykopu, no chyba, że to jakiś naprawdę dobry, świeży pomysł - może wtedy tak.

Może ma ktoś doświadczenia z "Wykop poleca"? W sumie kilka serwisów "newsowych" przez dłuższy czas z tego korzystało (nie wnikam już w to, że poziom umieszczanych przez te serwisy treści był bardzo niski...).

Odnoszę wrażenie, że Wykop to dość hermetyczne środowisko, duża część użytkowników identyfikuje się z nim jakby był ich drugim domem. Nie jestem przekonany, czy czują jakąkolwiek potrzebę, by "wyglądać" poza niego.

Dochodzi do tego też specyfika tego serwisu, jest to strona na której są odnośniki do innych stron i jest to jej główna funkcja. Innymi słowy nawet jak ktoś kliknie w reklamę to będzie to jedna z 25 stron które odwiedził podczas tej godziny. Także konwersja długookresowa raczej nie jest tam zbyt dobra. Zamiast kupować tam reklamę spróbuj dodać znalezisko i przebić - o wiele tańsza opcja.

Dochodzi do tego też specyfika tego serwisu, jest to strona na której są odnośniki do innych stron i jest to jej główna funkcja. Innymi słowy nawet jak ktoś kliknie w reklamę to będzie to jedna z 25 stron które odwiedził podczas tej godziny. Także konwersja długookresowa raczej nie jest tam zbyt dobra. Zamiast kupować tam reklamę spróbuj dodać znalezisko i przebić - o wiele tańsza opcja.

Tam jakiekolwiek znalezisko dodać jest ciężko, bo moderatorzy zaraz banują konta na kilka dni, twierdząc, że każdy news dodawany tam to spam.

Co do wykopu i jego środowiska, to to samo można powiedzieć o każdym większym serwisie internetowym. Ostatnio miałem sporo wejść z wykopu gdy wrzuciłem newsa na temat walki KSW, ale mimo tego ludzie wchodzili, ale i tak moderator narzucił mi 2 dniowego bana na konto.

Skoro reklama jest kiepskiej jakości na wykop, to ja zastanawiam sie dlaczego reklamują się tam duże firmy i korporacje, a wykop prawie codziennie ma nowych reklamodawców od których pobiera spore kwoty za wyświetlanie reklam.

Skoro reklama jest kiepskiej jakości na wykop, to ja zastanawiam sie dlaczego reklamują się tam duże firmy i korporacje, a wykop prawie codziennie ma nowych reklamodawców od których pobiera spore kwoty za wyświetlanie reklam.

W tym zdaniu zawarłeś odpowiedź na swoje pytanie- magia cyferek, Wykop może pochwalić się niezłymi osiągami/popularnością. Duże korpo patrzą właśnie na to, często nie konwersje są celem a wzrost świadomości marki, że nie wspomnę o wszystkich Junior Brand Managerach z takich firm:)

Alkowiki - dla większego relaksu

Czyli kupując tam reklamę nawet na 1 dzień i tak się jest na dobrej pozycji, bo jak nawet bezużyteczne kliki, to i tak ludzie markę zapamiętają? Mnie tylko ciekawi ilość odwiedzin dzięki takiej reklamie, bo w sumie i tak jak wstawi się link do witryny, to i tak tylko jakąś część osób to zainteresuje na wykopie, a nie każdy przecież klika w reklamy. Tym bardziej, że reklama na Wykopie jest wyświetlana przez 1 lub więcej dni, zależnie od ceny jaką się zapłaci, a nie od kliknięć.

Wątpię, że świadomość marki zwiększy się przy jakiejś krótkiej reklamie, to też zależy od tego jaka jest to marka. Tak czy inaczej najlepiej zrobić testy, chociaż to trudne chcąc uzyskać konwersje długofalową.

W każdym razie ja jako aktywny użytkownik wykopu nie wykupiłbym tam reklamy, bo moim zdaniem konwersja nie będzie zbyt trwała ani wysoka. Chyba, że czegoś w stylu "kup teraz".

Ja bym powiedział tak:

1. Jeśli chodzi o świadomość marki to w przypadku dużych koncernów reklama na wykopie jest tylko jedną z bardzo wielu. Jestem skłonny stwierdzić, że w przypadku krótkiego okresu reklamowania się tylko na wykopie przez mało-średnio znaną firmę wzrost świadomości marki jest praktycznie żaden...

2. Na wykopie ktoś zbierał dość obszerne statystyki dotyczące aktywności użytkowników. Ewidentnie pewne dość ograniczone typy treści podobają im się długofalowo - może warto byłoby przekopać się przez domeny, z których pochodziły dodawane materiały - zagregować to i zobaczyć, które domeny były "lubiane" długofalowo i przez dużą ilość użytkowników. Zobaczyć, które znaleziska z "Wykop poleca" się podobały, ew. podobnie zrobić po tagach, może zagregować linki z youtube po kanałach na YT? Jeśli takich danych nie ma dostępnych publicznie, to i tak powinno się to dać łatwo pobrać i przetworzyć.

Oczywiście już sam musisz sobie odpowiedzieć, czy wolisz zrobić taką analizę czy np. puścić kilka małych kampanii testowych - nie twierdzę, że jedno podejście jest lepsze od drugiego.

A czy ktoś na tym forum już reklamował swoją witrynę w ten sposób na wykopie? Szukałem w internecie informacji na temat reklamy na wykopie, ale niestety nic niema, są tylko opisane zjawiska ogromnego ruchu z wykopu dzięki udostępnianiu informacji na ten serwis.

Ja chyba wypróbuje i zakupie kampanie reklamową na 1, 2 dni, ciekawi mnie ilość wejść z takiej reklamy na stronę i jakość tych kliknięć, a przecież nie zawsze jest wiadomo czy ten ruch będzie marny, czy też wartościowy.

W poprzedniej firmie w której pracowałem mieliśmy wykupioną drogą kampanie na wykopie nie tam na górze, tylko normalne wpisy sponsorowane jak ma spidersweb np. Jeżeli chcesz zwiększyć świadomość marki jak Pepsi czy inne naprawdę duże strony/portale to śmiało. Jak chcesz wypromować produkt to zapomnij, bo to się zwyczajnie nie opłaca. Kilka tysi poszło na spore zwiekszenie ruchu z którego później nie pozostał żaden osad w postaci użytkowników powracających. Ruch z wykopu jest marny i jeżeli nie masz konkretnego pomysłu skierowanego pod tę grupę odbiorców i konkretnego celu takowej reklamy, to sobie ją odpuść, bo kasa pójdzie w błoto. Zainwestuj w AdWordsy lepiej lub wykup masowo reklamę w adtaily.pl - będziesz widoczny na setkach portali o grupie docelowej wybranej przez Ciebie, a nie gimnazjalistów/licealistów z kucykami mądrującymi się o polityce.

• 2 tygodnie później...

Adwords to lipa, już reklamowałem się w Google, wybuliłem tylko kasę, kliknięcia drogie jak cholera, konkurencja ogromna, kliknięć mało, a korzyści z tej reklamy też żadnych. Kampania była puszczona tylko na wyniki wyszukiwania w google, bez serwisów partnerskich adsense i powiem tak google reklama to przereklamowana sprawa na promocje własnych usług niestety ;(

A do tego strasznie drogo, a co mnie zaczęło irytować to to że jak dałem stawkę 50 gr za kliknięcie, to po dniu musiałem dać około 1 zł bo system powiadomił mnie że za niska stawka na wybrane słowa kluczowe.

I dlatego szukam alternatywy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności