Skocz do zawartości

Kampania w AdWords na nazwę konkurencji

greeck

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, kmiciu napisał:

Jeśli w swoich keywords masz ich nazwę to masz problem. Bo to z paragrafu czyn nieuczciwej konkurencji.

No właśnie nie mam ich nazwy firmy w keywords. Nie ma nawet ani trochę pokrewnych pół-wyrazów czyt jak to nazwać podobnych. A reklama się wyświetla na ich nazwę firmy a czasem nawet wyżej od ich reklamy. A o takiej firmie (nazwie) nawet nie wiedziałem że istnieje w tej branży.

• Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To standardowe działanie.

Znam ten scenariusz właśnie od strony takiej firmy, nie raz go przerabiałem.

1) Widzę, reklamę która albo pojawia się na nazwę firmy klienta, albo wręcz zawiera jego nazwę w treści.

2) Robię screeny i wysyłam informację do klienta.

3) Klient kontaktuje się z prawnikiem i wysyłają żądanie do reklamodawcy.

To wystarczy. Nie przerabiałem przypadku, żeby reklamodawca był tak uparty, żeby iść z nim do sądu.

Napisali do ciebie, bo im się pewnie wyświetliła reklama na zadane pytanie np. w dopasowaniu ścisłym tylko na nazwę firmy (jeśli jest specyficzna).

Nie mają wglądu w twoje keywords i założyli, że masz ich nazwę firmy ustawioną jako słowo kluczowe powodujące wyświetlenie reklam.

Wyjasnij im sytuację. Albo przyjmą wyjaśnienie, albo pójdą do sądu i tam sąd każe ci pokazać reklamy i keywordsy do nich z danego okresu. Były już procesu w takich sprawach i wyroki dla firm używających cudzych nazw.

Google umywa ręce od tego typu spraw, bo szkoda im czasu pracownika, dlatego firma napisała od razu do ciebie.

Moższe ustawić ich nazwę jako słowo wykluczające i problem też rozwiążesz tym sposobem. Zaproponuj im to.

A jeśli to faktycznie problem algorytów, to odeślij ich do Google.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności