Skocz do zawartości

Mapki google a serp

5corpio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam podobny problem. I nie rozumiem tego co się ostatnio stało...

Podstrona była na 2,3 miejscu na pozycjonowane hasło, w tym samym czasie strona główna w mapkach na 4 miejscu. I tak sobie wisiały szczęśliwie dla mnie przez dłuższy czas.

Nagle, pod koniec sierpnia podstrona znika całkowicie z organicznych, a za to strona główna wskakuje na pierwsze miejsce w mapkach...

Niby okej, bo w sumie licząc wyniki z mapkami dalej jest to 3 pozycja, ale to są tylko mapki. Jeśli ktoś z innej miejscowości będzie szukał tej firmy to już jej pewnie nie znajdzie wpisując anchor + miasto.

Czy to, że podstrona zniknęła całkowicie z wyników jest spowodowane jakimś filtrem, czy też czystką wykonaną przez google w wynikach?

Czy ktoś może pomóc rozwiązać tajemnicę? ;)

Z góry dziękuję

Własnie od tego czasu jest pewne zamieszanie w SERPach dotyczące mapek i geolokalizacji. Nawet dość ciężko to uchwycić monitoringiem, natomiast mocno się odbija na jakości ruchu i poziomie konwersji. Sam czekam na jakąś stabilizację, być może trwają testy na żywym organizmie.

Jeśli ktoś z innej miejscowości będzie szukał tej firmy to już jej pewnie nie znajdzie wpisując anchor + miasto.

Nie do końca. Przy konstrukcji anchor+miasto powinien dostać te same mapki co Ty w swojej lokalizacji. Ba, na niektóre frazy dla samego 'anchor' i wybrania lokalizacji w ustawieniach też dostaje się te same mapki.

Natomiast jeśli trafi się fraza gdzie mapek nie będzie jakimś cudem, to Google prawdopodobnie gdzieś wepchnie Twoją stronkę, skoro wcześniej była wysoko, bo po prostu to będą trochę inaczej liczone wyniki.

Marketing Internetowy - SEO/SEM - km-web.pl

Nie mam doświadczenia z mapkami, ale coś mówi mi, że uzupełniając profil miejsca trochę nacisku trzeba położyć na lokalizację obiektu tj. zdjęcia nie tylko siedziby itd., ale też okolicy po to aby użytkownik po zdjęciach mógł skojarzyć gdzie to jest. Do tego w opisie krótka wskazówka jak dojść/dojechać itd. Praktykował ktoś? Hehe. :)

Jeśli szukasz taniego kuriera to polecam ofertę tanich przesyłek kurierskich tej firmy. Bardzo konkurencyjne ceny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności