Skocz do zawartości

[Znaleziono] Kimsufi w OVH za 12 zł/mc :P

bieluch

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm, z pewnością nie przetestowałem wszystkiego, padłem na kabaretowej dokumentacji po "polskiemu", ale jest to rozwinięty mamuci i z fajewerkami w3cache i nic na to nie poradzę, być może Ty nie do końca rozumiesz ideę w3cache'a? To nie chodzi o zwykłe proxy :)

Przecież nie krytykuję, to jest znakomite rozwiązanie w swojej istocie i docelowe ogólnie dla Internetu i serwowania treści, gorzej, że co opcja to mam komunikat "trwają prace na serwerach, opcja będzie dostępna za kilka tygodni" - no ale nie wykupiłem enterprajsa za trzy tysie dolców więc się nie rzucam :)

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

• Odpowiedzi 331
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

nie jest to w3cache

w3cache to proxy, które działa dla użytkownika - użytkownik łączy się z proxy i za jego pośrednictwem pobiera zawartość ze wszystkich serwisów

cloudflare działa jako proxy dla konkretnego serwisu, dla wszystkich użytkowników, którzy łączą się z tym serwisem

dziwne, mam tam ponad 200 domen i wszystko działa (używam wersji angielskiej)

@Kursor nie kłóćmy się o słówka, właśnie potwierdziłeś, że cloud jest wypasionym w3cache :)

Nie wiem czy wiesz, ale już pod koniec lat 90-tych była zalecana konfiguracja serwowania szczególnie czułych serwisów WWW za pośrednictwem w3cache!

Idea stara prawie jak internet i między innymi po to był rozwijany w3cache, wejdź w jego konfigi :) A cloud dodał do tej idei mnóstwo bajerów i daje usługi na olbrzymią skalę.

p.s. Próba włączenia dowolnych statystyk i logów daje mi ten komunikat o którym napisałem

A mają tylko jedną płytkę z Debianem i trochę to trwa zanim obskoczą wszystkie serwery :)

Btw. co do Waszej kłótni, o ile można wierzyć wikipedii w3cache to zwykły serwer proxy i nie ma to się nijak do konfiguracji serwera WWW, co najwyżej do jakiegoś squida. Chyba że masz na myśli serwowanie z najbliższego dla użytkownika datacenter co jest całą ideą proxy, ale jak to ma się do reszty...?

Chodzi generalnie o zasadę, że źródłowe serwery treści są "przykryte" czymś innym dzięki czemu można robić bezproblemowy load balancing plus jest to zdecydowanie bezpieczniejsze, squid jest dobrym przykładem. W dodatku z tych serwerów "pośredniczących" można utworzyć rozbudowaną hierarchię a po dołożeniu geolokalizacji mamy clouda :)

Cloud uważa się za bardzo innowacyjnego ale imponuje przede wszystkim skalą przedsięwzięcia.

To nie musi być tylko WWW, to może być praktycznie dowolny protokół sieciowy, zresztą gugiel robi to chyba na największą skalę ze swoimi usługami.

A czymże jest tak modna ostatnio "chmura"? Stado serwerów ukrytych za "pośrednikiem" :)

Instalacja trwa tyle, ile trwa dostarczenie czesci :)

Wszyscy czekaja na instalacje :-)

Jeżeli wierzyć statusom zamówienia, to serwer fizycznie jest zainstalowany w data center. Natomiast już drugą dobę czeka na instalację systemu operacyjnego.

A mają tylko jedną płytkę z Debianem i trochę to trwa zanim obskoczą wszystkie serwery :)

Może ktoś powinien im podpowiedzieć, że można to robić z pęDrajwa.

moze nie kimsufi ale OVH.

ktory 1Gbit lepszy ?

https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/mini-sp.xml

https://www.ovh.pl/serwery_dedykowane/mini-sp-ssd.xml

https://www.hetzner.de/en/hosting/produkte_rootserver/ex40

https://www.hetzner.de/en/hosting/produkte_rootserver/ex40ssd

raczej te zwykle a nie SSD, a moze jest jakis polski 1Gbit w tej cenie. tj do 250pln/miesiac.

naughty.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności