Skocz do zawartości

Duże zamieszanie - takie same podstrony

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu firma przebudowała mojemu klientowi całą, dość dużą stronę ( zainstalowała CMS )

Problem jest taki, że całkowicie pozmieniali nazwy podstron i od momentu wprowadzenia zmian wygląda to tak :

Pozycjonowałem podstronę do której nie ma już żadnego odnośnika na stronie. Odnośnik jest ale do identycznej podstrony jednak ma ona inną nazwę.

W tej chwili są identyczne 2 podstrony : jedna, stara która znajduje się na 1 stronie wyszukiwań google oraz druga, nowa podstrona która jest zaindeksowana i prowadzą do niej również linki ale nie ma jej w wyszukiwarce google ( przynajmniej w top 200 )

Osoba klikająca w link w google wchodzi na starą podstronę do której nie ma żadnego odnośnika na stronie ( po prostu ta stara podstrona jest sobie na serwerze )

Nie wiem co w takiej sytuacji zrobić. Czy zrobić przekierowanie ze starej podstrony na nową czy może z nowej na starą ?

Czy przekierowanie z podstrony na podstronę na 100% przeniesie moc ?

Pozdrawiam.

W wynikach ma się wyświetlać strona której zawartość/treść jest najbardziej dopasowana do frazy kluczowej - tym się kieruj. Jeżeli podstawisz treść nieadekwatną do frazy to = spadek + duża liczba porzuceń i brak powracających do witryny

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Osobiście zrobiłbym przekierowania ze starej na nową. Dodatkowo usunąłbym z serwera starą stronę bo po co kołować użytkownika ;)

Przekierowanie z podstrony na podstronę na pewno przeniesie moc więc nie ma się co martwić :) przez pewien czas będzie widoczny stary adres ale chyba w niczym to nie będzie przeszkadzało użytkownikowi, ważne żeby strona się ładowała i informacja na niej zawarta była tą którą poszukuje ;)

Moderowany katalog stron internetowych 123seo.com.pl. Serdecznie zapraszam do dodawania wpisów.

Dzięki za odpowiedzi.

Beerbant - obie podstrony sa identyczne. Co do dopasowania zawartości do frazy to jest to oczywiste i tak też jest zrobione :)

Duri - czyli na pewno przekierowanie z podstrony na podstronę przenosi moc.

Czy tak powinno wyglądać przekierowanie z podstrony na podstronę ?

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.strona.pl/starapodstrona.html(.*) [NC]

RewriteRule ^(.*)$ www.strona.pl/nowapodstrona.html/$1 [R=301,L]

Co z przekierowaniem z bez www na www ?

Czy można w jednym kodzie również to ustawić tak aby było przekierowanie ze starej podstrony na nową i przy okazji równiez z bez www na www na nowej podstronie ?

Czy można jakoś automatycznie zrobić przekierowanie wszystkich podstron z bez www na www ?

Pozdrawiam.

Przy 301 zawsze moc przechodzi zarówno ta dobra jak i niekoniecznie ;)

W .htaccess oczywiście możesz zrobić wszystkie przekierowania tylko pamiętaj żeby nie przesadzić.

Jeśli zrobisz przekierowanie bez www na z www to wszystkie podstrony z automatu będą z www.

Oto przykład przekierowania strony bez www na z www.

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^nazwadomeny.pl$

RewriteRule ^(.*) https://www.nazwadomeny.pl/$1 [QSA,L,R=301]

Poczytaj sobie informacje o .htaccess na tej stronie https://seo-z.pl/przekierowanie-301/

Moderowany katalog stron internetowych 123seo.com.pl. Serdecznie zapraszam do dodawania wpisów.

301 na te nówke a na nówce trochę dodat treści związanej z frazami kluczowymi to strona powinna podskoczyć wyżej

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jest niezłe zamieszanie. Okazuje się, że strona posiada 3 identyczne podstrony, każda ma inną nazwę.

1 stara podstrona ( nie ma do niej żadnego odnośnika na stronie ) ,prowadzi do niej dużo linków

2 nowa podstrona do której odnośnik prowadzi z górnego menu widocznego na głównej stronie i każdej podstronie ( również do niej prowadzi trochę linków )

3 nowa podstrona do której odnośnik prowadzi z bocznego menu który pojawia się w momencie kliknięcia w odnośnik w górnym menu ( do tej podstrony nie prowadzi żaden zewnętrzny link )

Chciałem zrobić tak aby została jedna nowa podstrona nr 2 i do niej było przekierowanie ze starej podstrony nr 1

Nazwa podstrony nr 3 zostałaby zmieniona na nazwę podstrony nr 2.

Problem jest taki, że firma która robiła zmiany na stronie twierdzi, że podstrona nr 3 musi pozostać ponieważ jest ona generowana tak jak wszystkie pozostałe podstrony z nazwą działu

Co w takiej sytuacji zrobić? :) Wszystko to jest nieżle po.... :)

Czy może zrobić przekierowanie ze starej podstrony nr 1 i z nowej podstrony nr 2 na nową podstronę nr 3 ?

Czy dla googla nie będzie wówczas problemu jeśli będą przekierowania z 2 podstron na jedną ?

Pozdrawiam.

Trochę tutaj zamieszałeś, ale raczej nie powinno być kłopotów, jeśli zrobisz przekierowania z 2 stron na trzecią. Według mnie nie ma znaczenia z ilu stron robisz przekierowania na ile ważne żeby tematyka była zgodna wtedy nic Ci nie grozi.

Silnik do tego CMS-a jest z jakiejś ogólnie używanej platformy blogowej (wp, joomla, drupal...) czy ich własny?

Ps. Może im się po prostu nie chce już nic zmieniać.

Dzięki za odpowiedź. Tak chyba też będzie zrobione czyli przekierowanie z 2 podstron na jedną. ( każda z nich ma identyczną zawartość : teksty, obrazki itp. )

Raczej to będzie jakiś ich własny silnik i też mi się coś wydaje, że im się nie chce za bardzo robić zmian :)

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności