Skocz do zawartości

Różne wyniki

KamcioK

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Podejrzewam, że ten temat już był (ale nie mogę znaleźć), ale chciałbym się zapytać jak sprawdzić prawdziwą pozycję w google?

Wepozycja,https://googlepozycja.pl/ i po wpisaniu frazy w wyszukiwarkę stronę pokazuje mi się na innej pozycji :(

https://kamilkuczynski.com/kurs.html -kurs angielskiej wymowy: "7 zasad efektywnej nauki angielskiej wymowy"

Każdy wynik SERP pokazuje prawdziwa pozycje w Google! Jednak pozycji mogą być rożne w zależności od ustawień geolokalizacji dla wyszukiwania. Oczywiście nie należy być zalogowanym w Google.

---

Wysłano z iPhone

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Mi pokazuje całkowicie inne pozycje na IE, Mozilla i jeszcze inne w Google monitor.

Ostatnio nawet na wpisane słowo kluczowe w Mozilla (tylko) wyskakuje mi na 1 miejscu moja strona zapleczowa (dosyć konkurencyjna fraza finansowa).

... w innym mieście też są inne wyniki

Wyloguj się z konta Google, wyczyść dane przeglądarki. Wyniki będą takie same. Oczywiście jeśli geolokalizacja będzie taka sama.

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

A co w sytuacji, gdy pozycjonujemy stronę i dla dwóch różnych lokalizacji są różne wyniki (jest to różnica ok 20 pozycji i obu przypadkach jest to wynik organiczny, nie mapa)

Chcąc udostępnić klientowi wyniki, na której lokalizacji należy się wzorować?

Jeśli ustawimy lokalizację jako 'Polska' dostajemy jeszcze inny zestaw pozycji.

Co z tego że w jednej lokalizacji strona będzie w top10, skoro osoby z drugiego końca Polski zobaczą ją dopiero w 3 dziesiątce.

Jeśli pozycjonować to globalnie na terenie całej Polski.

Jeśli pozycjonować to globalnie na terenie całej Polski.

Myślę, że jeśli masz zakład fryzjerski w Ustrzykach Górnych, to nie jest dla Ciebie zbytnio istotne, na jakiej pozycji widzą Cię w Świnoujściu. ;)

W przypadku lokalnych biznesów klienta interesuje przede wszystkim to, czy jest widoczny w swojej okolicy.

Moim zdaniem kluczowe jest, by jasno ustalić wspólny punkt odniesienia odnośnie sprawdzania pozycji PRZED rozpoczęciem pozycjonowania. I wtedy nie ma niedomówień i dyskusji w stylu:

- Już wypozycjonowałem, płać pieniądze!

- Ale ja tu widzę, że w Bździszewie Dolnym jestem oczko niżej, nie zapłacę!

Chcąc udostępnić klientowi wyniki, na której lokalizacji należy się wzorować?
Nie wszyscy "lokalni użytkownicy" mają automatycznie ustawione miasto , bo jest to związane z:

- ręcznym wyborem;

- automatycznie na podstawie IP klienta;

Przed rozpoczęciem usługi powinieneś o kwestii geolokalizacji poinformować zleceniodawcę i w zasadzie uzgodnić z nim co jest bardziej odpowiednie dla jego biznesu - usługi. Poza tym inaczej będzie wyglądać kwestia SEO optymalizacji strony dla usług stricte lokalnych: Miasto + wyrażenie kluczowe, a inaczej dla zasięgu ogólnokrajowego.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

gorzej jeśli umowa została już zawarta jakiś czas temu, zanim google, aż w takim stopniu zaczął uzależniać wyniki od lokalizacji.

Do tego dochodzi jeszcze problem, źle dopasowanej lokalizacji. Jeśli dla Ustrzyków Górnych dopasuje lokalizacje Bydgoszcz to nic nam z naszych wyników.

Nie oszukujmy się, przeciętny internauta nie sprawdza czy google ustawił mu dobrą lokalizacje.

Uważam że kiedy nie było lokalizacji, było znacznie lepiej. Przynajmniej był jasny wgląd na pozycje.

Jednak pozycji mogą być rożne w zależności od ustawień geolokalizacji dla wyszukiwania.

Wydaje mi się, że są takie same. chociaż ja zawsze szukałem po google.com

Wyloguj się z konta Google, wyczyść dane przeglądarki. Wyniki będą takie same. Oczywiście jeśli geolokalizacja będzie taka sama.

Tak robiłem.

https://kamilkuczynski.com/kurs.html -kurs angielskiej wymowy: "7 zasad efektywnej nauki angielskiej wymowy"

Przecież wpływ wyników na lokalizacje w Polsce nie ma znaczenia. Ma znaczenie jeśli jesteśmy np. w Stanach - wtedy wyniki będą się różniły.

piszesz głupoty, po raz kolejny i kolejny.... wiem że masz 15 lat ale jest to wkurzające udzielasz się w każdym temacie i w każdym temacie totalne herezje, kiedy te wakacje już się skończą....

Przecież wpływ wyników na lokalizacje w Polsce nie ma znaczenia.

piszesz głupoty, po raz kolejny i kolejny....

Niestety muszę się z tym zgodzić! Nie znasz się to się NIE WYPOWIADAJ ... Jeśli już musisz to ogranicz swoją aktywność do działu https://www.forum.optymalizacja.com/forum/2-przedstaw-sie/ lub https://www.forum.optymalizacja.com/forum/35-kosz/

ale chciałbym się zapytać jak sprawdzić prawdziwą pozycję w google?

Google już od jakieś czasu ścisłe dopasowuje wyniki do geolokalizacji w Polsce, systemy monitorujące zazwyczaj postawione na swoich bramkach lub na wykorzystaniu proxy bramek, każda taka bramka ma inna geolokalizacje wiec na niektóre frazy wyniki mogą się różnic. Oczywiście nie na wszystkie zapytania Google wydaje wyniki regionalne lub regionalnie dopasowuje. Jak tylko te zmiany Google wprowadzili na PIO było pełno ogłoszeń o kupieniu miejsca na bramki na IP co maja określona lokalizacje w Polsce. Strony które posiadają więcej linków o określonych anchorach mnie podatne na zmiany w wynikach regionalnych jak te co maja mało. Bardzo często TOP1-10 na określona frazę, szczególnie regionalną rożni się dość mocno, zalezę to jeszcze czy w twojej lokalizacji ( lokalizacji IP) są strony co Google dopasowuje to tej tematyki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności