Skocz do zawartości

Blokada botów w htaccess

tur77ek

Rekomendowane odpowiedzi

W pliku .htaccess mam taki wpis

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} Twice|Roge|Yand|Baidu|site|Ahre|AhrefsBot|seo|Yahoo|Voil|libw|Java|Sogou|psbot|Exabot|boitho|ajSitemap|Rankivabot|DBLBot|MJ1|MJ12bot|Rankivabot|ask

RewriteRule ^(.*)$ https://www.wp.pl/ [L,R=301]

Order Allow,Deny

deny from 111 124 125 147 169.208 175 180 182 183 202 203 210 211 218 219 229 221 222

deny from 112.0.0.0/5 120.0.0.0/6

Allow from all

wygląda na to że nie działa jak powinien w majesticseo.com widać wszystkie linki które przychodzą z domeny na której mam blokadę, czy wpis jest poprawny ?

Czy jest możliwości zablokowania wszystkich robotów oprócz googla ?

Teoretycznie tak jak będziesz znał wszystkie ip z jakich roboty wykonują żądania HTTP lub jak się przedstawiają jako user agent.

---

Wysłano z iPhone

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ja używam takich opcji:

1:

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^AhrefsBot

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^InnyBot

RewriteRule ^.* - [F,L]

2.

SetEnvIfNoCase User-Agent .*AhrefsBot.* bad_bot

SetEnvIfNoCase User-Agent .*InnyBot.* bad_bot

order allow,deny

deny from env=bad_bot

allow from all

3.

W robots.txt:

user-agent: AhrefsBot

disallow: /

user-agent: InnyBot

disallow: /

Stosuje te trzy techniki i nie mam problemów.

Kocham Polskę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności