Skocz do zawartości

podatek od zakupu samochodu

chcewypoczac

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie używany samochód. Czas zapłacić podatek i przerejestrować.

Mam pytanie co do podatku PCC-3.

Samochód kupiłem dla siebie prywatnie- nie wykorzystywany w DG [prowadzę DG i pracuję na etacie].

Przy wypełnianiu druku PCC-3 w e-deklaracjach muszę określić czy jestem osobą fizyczną czy prowadzącą DG. I teraz mam pytanie co wybrać skoro samochód kupuję prywatnie?

Skoro na siebie a nie na firmę kupiłeś to co ty chcesz kombinować ? idziesz, zapłać podatek od wzbogacenia i po krzyku. Gdybyś np: kupił od komisu czy nowy to mógłbyś na dg kupić, wrzucił byś w koszta, chyba max 6k i po sprawie, gorzej potem ze sprzedażą trochę bo też musiał byś sprzedać z vat (dobrze mówię ?), dużo ludzi w leasingi bierze samochody i co jakies 2-3 lata sprzedaje i bierze następny.

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Przy wypełnianiu druku PCC-3 w e-deklaracjach muszę określić czy jestem osobą fizyczną czy prowadzącą DG. I teraz mam pytanie co wybrać skoro samochód kupuję prywatnie?

Skoro prowadzisz DG to zaznaczasz

osobą fizyczną czy prowadzącą DG

W czym tu problem?

Kody na tanie VPSy i hostingi SEO: 2KT7-JFNM-63E8 , EK6B-1JUJ-M9T6 , R3J5-RCNE-SPH4 , E8NR-U9N3-1TU7 , 3TEH-47B3-2HM6 = rabat 25%

Istnieje takie pojęcie jak osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą (pod własnym NIP-em), więc pytanie nie jest głupie. Stawiałbym w tej sytuacji na zaznaczenie "osoba fizyczna", ale znając konsekwencje błędów, pewnie upewniłbym się u źródła :-)

I teraz mam pytanie co wybrać skoro samochód kupuję prywatnie?

Jeśli samochód kupujesz prywatnie czyli na umowę to zaznacz osoba fizyczna. W przeciwnym wypadku musisz mieś fakturę kupna, ale rzecz oczywista nie wszyscy wystawią fakturę.

Jeśli jesteś osobą fizyczną prowadzącą DG to i tak możesz koszta eksploatacji, paliwo, etc. wrzucić w koszta firmowe.

Jednak musisz spełnić wymagania określone przez US. Ogarnięta księgowa wszystko wyjaśnić jak być powinno.

idziesz, zapłać podatek od wzbogacenia

Od jakiego wzbogacenia. :) Wydając kasę wzbogacasz się, co za komunistyczna bzdura. Nie powtarzaj terminologi z poprzedniego ustroju mamy już inny świat. Podatek płacimy od czynności cywilnoprawnych.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

I nie wpisuj kwoty podatku, pani w okienku wyciągnie książkę i sprawdzi ile Twoje auto naprawdę jest warte :D

PS. Jeśli kupiłeś "samochód" poniżej tysiąca zł, to nie musisz płacić PCC.

hahaha kiedyś z tym miałem niezłe jaja. Kupiłem auto, poszedłem, wypełniłem PCC-343/GDF/8997 i zapłaciłem więcej niż miałem zapłacić bo nigdzie nie znalałem info ile trzeba zapłacić. Minęło pół roku i tel:

[urzędnik] Mamy problem, wypałenił Pan druk PCC-343/GDF/8997 a miał być druk PCC-343/GDF/8912

[ja] Ok, i co teraz ?

[urzędnik] Proszę przyjechać o 7 rano pokój ten i ten

[ja] No Pani chyba żartuje, jak zrobicie sobie jasne opisy co i jak nie będzie takich problemów, nie przyjadę

[urzędnik] Tak nie można, za niepoprawienie będą konsekwencje finansowe

[ja] jakie ?

[urzędnik] 50 zł kary

[ja] To poproszę

[urzędnik] Ale tak nie można, Pan musi przyjechać, ja mam jeszcze killkaset takich spraw do zamknięcia przed końcem roku

[ja] poproszę 50 zł

[urzędnik] Ale tak nie można, niech mnie Pan nie stawia w takiej sytuacji

[ja] Wasze papiery, Wasz problem, dziękuję

Ani pismo ani 50 zł nawet do mnie przyszło do zapłacenia, cisza i spokój :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności