Skocz do zawartości

Nazwa.pl - Żarty jakieś

Szymek

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem to dobrze, że nazwa [czy też inna firma hostingowa] reaguje w ten sposób! Zainstalowanie przez jednego usera jakiegoś pożeracza zasobów, niedopracowanego oprogramowania spowalnia prace całej danej maszyny na tym tracą pozostali użytkownicy.

Choć jest to drastyczne, ale uważam, że takie konto powinno być automatycznie blokowane i to od razu blokowane po tym jak system wykrył by pernamentnie nadmierne obciążenie serwera.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Moim zdaniem to dobrze, ...

A wziałeś pod uwage że można by najpierw dać komuś jakieś ultimatum np 24h aby zdążył naprawić to co źle zrobił a nie odrazu blokować. Wgrywanie modów do phpbb2 nie jest wkońcu rorywką i w ten sposób niweczy się czyjąś prace. Pozatym mody pochodzą z oficjalnej stronny supportu polskiego PHPBB - phpbb2.pl

Tu miała być sygnatura...

no troche to nie fair jest robione...

Zmienilem na podstawowa wersje grafike, zobaczymy jakie bedzie obciazenie tego serwera jak goodblokuja

/edit

Dobrze - niedobrze Mion bo niestety ale ja trace finansowo na tym ze mi serwer zablokowali. Mojego sponsora to g*wno obchodzi czy mam problemy z serwerem czy nie, zaplacil a ja mam sie wywiazac z umowy.

A wziałeś pod uwage że można by najpierw dać komuś jakieś ultimatum np 24h
Nie, nie wziąłem ponieważ przez 24 godziny mój i dziesiątki innych serwisów będą na tym tracić na co się nie zgadzam !

To tak jak byś wjechał na autostradę niestandardowym ciągnikiem zajmującym 75% jej szerokości .... ale cóż spox mam do przejechanie tylko 240 KM wiec inni poczekają ! Fajnie by tak było ? Nie sądzę :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

ja tez na tym trace

A nazwa.pl to sie niby z choinki urwała ? Nagle 100% zuzycia procka moj serwis zabiera ? Takie rzeczy powinny byc kontrolowane na bierzaco. Jak moje forum zaczynalo coraz bardziej obciazac procesor to powinienem dostac tel. zebym to sprawdzil :D A nie reagowac w ostatniej chwili i drastycznymi metodami.

mion, ale mylić się jest rzeczą ludzką. czasem wydaje się, że kod napisany ok, ale w pewnych warunkach coś się podzieje i zacznie generować spore obciążenie. wówczas powinien być od razu po wykryciu telefon do klienta i nie stawianie ultimatum, ale próba wspólnej reakcji, np. klient wyłącza wadliwy skrypt itp.

tylko, że do tego trzeba kooperacji, tzn. przede wszystkim hostingodawca powinien dać max. informacji pozwalających znaleźć błąd.

wszystko można załatwić i to w dobrym czasie, ale metodologia działania firm hostingowych jest prosta: najpierw zablokować konto, potem zadawać pytania i takiemu podejściu mówię zdecydowane nie!

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

Nie, nie wziąłem ponieważ przez 24 godziny mój i dziesiątki innych serwisów będą na tym tracić na co się nie zgadzam !

Akurat znam sprawę bardzo dobrze i wiem że forum Szymka działało z tymi modyfikacjami od jakiegoś czasu więc nie widzę powodu żeby blokować komuś konto w sposób natychmiastowy i to bez dokłądnego wskazania co jest nie tak. Z tego co się orientuję to nazwa niema tylko jednego serwera wiec mało prawdopodobne żeby Twój serwis na tym stracił.

Mion niestety nie zgodzę się z Toba miałem takie hocki klocki w superhoście i uważam, że jest to niedopuszczalne aby blokować czyjeś opłacone z góry konto bez podania konkretnych informacji co jak i dlaczego... dodatkowo jeżeli z tego co widzę takie problemy powodują standartowe jakieś skrypty/oprogramowania to hostingodawca powinien uprzedzać - "instalujesz forum przema na własną odpowiedzialność to oprogramowanie powoduje zbytnie obciążaenie i w każdej chwili możemy Ci je wyłączyć" albo "tego skryptu/oprogramowania nie instalujemy (lista)"

P.S.

Jeżeli na autostradzie nie ma ograniczeń co do szerokości i prędkości minimalnej to traktorek ma prawo sobie pyrkać jak inni , tym bardziej że zapłacił za użytkowanie tej autostrady ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

W ofercie hostingu pojawić się musi także wykorzystanie zasobów obok transferu i pojemności. Ja na bardzo zachwalanym i cmokanym home.pl miałem ręczną ingerencję admina w mój skrypt do wysyłania emaili bez jakiejkolwiek informacji, że coś będzie robione. Po telefonie do nich miałem wrażenie, że to mi ma zależeć na nich a nie im na mnie ;)

Potrzebujesz pomysł na biznes? Zapraszam na największe forum biznesowe w Polsce!

a ja na homie miałem odwrotnie , w końcu dowiedziałem się konkretnie jakie komponenty i moduły powodują obciążanie procka i po prostu je wyłączyłem. po @ od administratora.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Nie jestem adwokatem ani rzecznikiem nazwa.pl więc proszę mnie nie atakować ;)

W kwestii wyłączania mam takie a nie inne zdanie. Tak jak w mojej stopce:)

Regulamin usługi:

NetArt ma prawo niezwłocznie zaprzestać świadczenia usług danemu Klientowi, bez prawa zwrotu niewykorzystanej kwoty abonamentu, jeżeli:

c) Klient będzie działał na szkodę innych użytkowników Usługodawcy lub użytkowników sieci Internet.

Moim zdaniem nadmierne wykorzystywanie zasobów jest działaniem na szkodę... Rejestrując konto zaakceptowałeś regulamin więc zgadzasz się na jego blokadę.

@ Beerbant - Masz rację z tą listą było by to jakieś rozwiązanie.

@vel - Z drugiej strony nie uważam żeby optymalizacja oprogramowania userów leżała w gestii firmy hostingowej. Owszem w dobrze pojętej symbiozie mogą zoptymalizować lub przynajmniej [oczywiście po blokadzie konta] poinformować usera co ewentualnie można zmienić aby było lepiej.

oczywiście, że nie do firmy hostingowej należy optymalizacja oprogramowania, ale telefon do klienta, którego site nagle generuje wielkie obciążenie w gestii firmy już jest. i to moim zdaniem przed blokadą konta. a w dobrym tonie jest przy okazji poinformowanie usera co dokładniej powoduje nadmierne obciążenie.

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

c) Klient będzie działał na szkodę innych użytkowników Usługodawcy lub użytkowników sieci Internet.

ale to jest pojecie bardzo szerokie i ogólne

Jeszcze lepszym rozwiązaniem niż blokada od razu powinno być wysłanie ostrzeżenie z dokładniejszą informacją co właściwie powoduje zwiększenie obciążenie czy np. nieoptymalne - zbyt liczne zapytanie SQL, źle napisane oprogramowanie np. pętle while, for itd. graficzne funkcje PHP otwieranie ogromnych plików itd.

ale to jest pojecie bardzo szerokie i ogólne

Nie wiem czego TY nie rozumiesz w tym podpunkcie? Jeśli twój serwis przykładowo permanentnie wykorzystuje 75% zasobów innym pozostaje tylko 25% wiec jak najbardziej [pewnie nieświadomie ale] działasz na ich szkodę !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności