Skocz do zawartości

Nazwa.pl - Żarty jakieś

Szymek

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie 75% to byłby już jakiś konkret a tak niewidomo kiedy z jakiej przyczyny konto zostaje zawieszone. Skąd ktoś ma wiedzieć ile jego strona wykorzystuje zasobów?

Tu miała być sygnatura...

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Skąd ktoś ma wiedzieć ile jego strona wykorzystuje zasobów?
Notabene tak się składa, że zrejestrował się na forum przedstawiciel NetArt

Wolfgang Laskowski - NetArt

Poczekajmy może on się wypowie w tym temacie

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Moim prywatnym zdaniem mają dużo maszyn, ale są to raczej przeciętne maszyny bardziej nastawione na statyczne strony niż demomy mocy obliczeniowej

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

ja byłem najbardziej zadowolony jak mialem okres testowy. Poprostu wrzucili mnie na super maszyne i śmigało wszystko. Później zauwazyłem (po ok. miesiącu) forum zaczelo wolniej dzialac.. czyli wiadomo przerzucili mnie na staruszka jakiegos. Ale akurat takie akcje juz slyszalem o nazwie ;)

@wikweb prawdę powiedziawszy zważając, że konto Masz tylko kilka dni nie możesz miarodajnie wypowiedzieć się o zadowoleniu. Trudno żeby w ciągu tych kilku dni było 5 padów.

Np. mnie zniechęca:

* brak tabel typu InnoBD w bazie danych

* i jak mi się wydaje nadmiernie długi czas oczekiwanie między pierwszym wywołaniem adresu a odpowiedzią serwera. Potem "śmiga" już normalnie ale pierwsze jest fatalne ;)

A wziałeś pod uwage że można by najpierw dać komuś jakieś ultimatum np 24h
Nie, nie wziąłem ponieważ przez 24 godziny mój i dziesiątki innych serwisów będą na tym tracić na co się nie zgadzam ...

Troche nie trafiłes z tym, bo jak ktos wykupuje hosting w niby to profesjonalnej firmie to i wymaga. Jak umią brać kasę za hosting to niech też se kupią jakieś pożądne maszyny 2 lub więcej procesorowe np na Xeonach 3GHz bo na celeronie 1gb to ja se sewer mogę sam w domu postawić bez ich łaski.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Troche nie trafiłes z tym,
Trochę nie wiesz o czym piszesz.

* Nawet najlepszą maszynę można zajechać złym oprogramowaniem.

* To napisz do nich w sprawie zakupu serwerów po co to piszesz tutaj

* Postawić sobie możesz PIWO chyba, że do tego piwa odpowiednie łącze też sobie "postawisz"

---------

* Tak poza tym to nie wiem sąd wniosek, że pożądna firma musi od razu mieć maszyny o bardzo dużej mocy obliczeniowej? Na "pożadność: firmy nie tylko składa się serwer ale i wiele innych czynników.

* Jeśli ktoś ma specjalne wymagania odnośnie mocy obliczeniowej, to od tego są serwery dedykowane gdzie user dostaje do dyspozycji całą moc procesora.

Moim zdaniem nazwa kieruje swoja ofertę do userów posiadajacych serwisy firmowe składające się z kilku kilkanastu stron o niewielkich wymaganiach sprzętowych, ale nastawionych na ciągłość pracy.

I swoje ewentualne pretensje i frustracje na status quo proszę kierować nie pod moim adresem ...

Tak czy siak nic nie usprawiedliwia dzialania nazwa.pl - wylaczenie uslugi i powolywanie sie na takie ogolniki jak dzialanie na szkode innych uzytkownikow swiadczy o ich poziomie.

@Mion: Ich rola jest odpowidnia konfiguracja serwera, tak aby zajetosc procesora nie przekraczala pewnej granicy dla wybranych uzytkownikow. U mnie w firmie kazda witryna dziala z prawami userow(nie wiem jak to jest w nazwa.pl - ale np. home.pl stostuje podobne mechanizmy). Tym samym mozemy bez problemu przydzielac zasoby systemu(w tym pamiec, zajetosc procesora, itd) dla poszczegolnych osob.

Jezeli juz wspominasz o bazie danych(i temu ze Ci brakuje typu InnoDB) to badz bardziej szczegolowy i mow ze chodzi Ci o serwer MySQL - w przypadku InnoDB wykonywanie zapytania trwa o wiele dluzej poniewaz jest to silnik ktory sprawdza integralnosc danych, posiada wiele mechanizmow kontrolnych - tym samym bardziej obciazajac serwer - w/g Twojego rozumowania bylbys juz na przegranej pozycji jako uzytkownik dzialajacy na szkode innych - przeciez mogles skorzystac za MyISAM, lub tez typu HEAP(dane przechowywane w pamieci), ktore sa duzo szybsze - i tutaj rodzi sie problem - czy to Ty jako uzytkownik, programista masz dbac o to aby zasoby nie byly pozerane, czy w przypadku hostingu rola taka spada na administratora - ja mysle ze lezy to gdzies po srodku - a to co robi nazwa.pl to skrajnosc. Co do dlugo wykonujacych petli - wszystko to mozna ograniczyc odpowiednia konfiguracja serwer www, uslug takich jak PHP, czy innych jezykow skryptowych.

Pamietajmy, ze jak za cos zaplacimy, a ktos nie przewidzial tak skrajnych sytuacji jak ta, to nie moze, a przypadku tak duzej firmy jak nazwa.pl - nie wypada traktowac swojego klienta jak jednego z wielu - wrecz przeciwnie, trzeba traktowac takiego klienta jak jednego z niewielu, pomoc mu, rozwiazac problem, budujac w ten sposob dobra marke i dbajac o dostepnosc uslug dla pozostalych.

Jakiekolwiek usprawiedliwianie w mojej opinii jest bledne - place - wymagam. To nie byly ustruj ze robi sie cos w imie ogolu.

pozdrowka

anas

----------------------------------------------------------------------------

Tadam :)

@Owszem będę działał na szkodę jeśli wymyślę sobie forum z fontannami i oprę to na InnoDB, ale tak samo będzie z MyISAM jeśli moja witryna będzie nadmiernie obciążać serwer zapytaniami.

@ użytkownik nie musi być programistą może nieświadomie korzystać z forum by przemo dziwiąc sie, że zostanie mu to wyłączone. Ale to, że nie wie jakie jest obciążenie takiego serwisu nie czyni go uprzywilejowanym w jego dalszym funkcjonowaniu.

@Jakiekolwiek usprawiedliwianie w mojej opinii jest bledne - place - wymagam. To nie byly ustruj ze robi się cos w imię ogolu.

No właśnie płacę to też wymagam aby moje konto [i dziesiątki innych kont] nie ucierpiały bo ktoś chce mięć nieoptymalne forum na tym samym serwerze! Prosze bardzo gotuj sobie własnego dedyka.

---------------------------------------------------

ananas skoro myślisz kategoriami "płace wiec wymagam" to jak Byś podszedł do poniższej przenośni:

W przedziale wagonu dalekobieżnego w jednym rzędzie są 4 miejsca. 3 miejsca zajmują szczupłe osoby a 4 ponadprzeciętny grubas przez co trzy pozostałe osoby siedzą strasznie ściśnięte... Ale cóż, wszyscy zapłacili wiec, wszyscy maja prawo siedzieć. To nic, że 3 osoby na tym przez całą podróż ucierpią.

Bzdurne porównanie. Osoby szerokie mają obowiązek zapłacić za dwa miejsca i tak jest nie tylko na PKP, ale i w samolotach.
Porównanie bardzo dobre ponieważ jest obrazowe ... jestem ciekaw jak być się czuł jako ten ściśnięty ;)

Przeczytalem caly topic i mysle ze w przypadku nazwy.pl 'place i wymagam' jest jak najbardziej słuszne. To nie jest firma z allegro ze placisz 15zl za roki w razie przeciazan Ci blokują konta. W nazwa.pl placi sie jednak troche za serwer i na pewno z godziny na godzine nie nastapilo przeciazenie, wiec to, że pracownicy nazwa.pl tak nagle sie obudzili ze im serwer gotuje to powazna firma a nazwa.pl chyba za taka sie uwaza powinna albo oszacowac ze przez 24h daje czas na zrobienie czegos i konto trzyma tam gdzie bylo albo przenosi na oddzielną maszyne 24h ich na pewno nie zbawi a firma chcaca by traktowano ją jako powazną tak powinna zrobić. Bo nie wierze ze nie maja jakiegos awaryjnego serwera na jaki by to mogli przerzucic.

Myslalem by w przyszlosci wykupic konto w nazwa.pl bo chcialem miec pewnosc ze konto mi nie padnie i nie zablokują mi... widac nazwa.pl nie jest godna aż takie zaufania, bo bierze wiecej niż przecietne firmy i powinna tez ponad przeciętnie postępować.

Mysle ze po takim numerze jak by o tym bylo glosniej stracila by sporo powaznych klijentow. A pozalowali serwera na 24h.

Sami sobie szkodzą.

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

To jest dobra koncepcja. Ostrzeżenie i przeniesienie konta na zapasowy serwer do gotowania jajek na 24 H aby dać klientowi czas na ewentualne rozwiązanie problemu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności