Skocz do zawartości

Czy pozycjonować dalej domenę która ucierpiała po googlowej aktualizacji ?

BrzekuPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie,

Chciałbym prosić Was o radę, czy warto inwestować dalej w pozycjonowanie strony która mocno ucierpiała po update google ?

Pozycjonuję 2 własne strony www, domeny mają po około 2 miesiące. Systematycznie dodawałem do nich wpisy w katalogach, powoli po około 12 wpisów średnio dziennie. Wszystkie wpisy w wartościowych, płatnych katalogach z unikalnym tekstem. Strony powoli szły do góry do około 30-40 pozycji w google na interesujące mnie frazy, wiem, że to nadal daleko ale systematycznie powoli szły do góry a nie chciałem tego robić z pośpiechem bo mają być to strony firmowe. Nazbierało się tych wpisów po 450 na stronę, wczoraj miałem wykupić hostnig pod wartościowe powoli stawiane zaplecze i nowe multikody aż tu jedna ze stron wystrzeliła w kosmos na kluczowe frazy po update google.

Trochę zwątpiłem i chciał bym prosić o poradę czy wogóle warto pozycjonować stronę którą wystrzeliło w kosmos po update ? Zaplecze, hosting, domeny itp i koszta jakie za sobą pociągają sa dla mnie dość wysokie i nie wiem co dalej robić. Przecież nowe zaplecze też będzie trzeba katalogować i ono tak samo pewnie wystrzeli w kosmos. Jeśli dalsze pozycjonowanie normalnym trybem, katalogi + małe zaplecze waszym zdaniem nie przywrócą strony to poprostu oleję temat. Mam już po dziurki w nosie googlowe widzimisię a na firmę seo z prawdziwego zdarzenia niestety mnie nie stać.

Druga ze stron nadal jest na około 30 pozycji i narazie stoi ale podejrzewam, że kolejna porcja linków dobije ją tak samo.

Byłbym bardzo wdzięczny za poradę,

Pozdrawiam.

Skoro obecny sposób pozycjonowania przyniósł odwrotny do zamierzonego efekt, po prostu go zmień. Ja bym się pozbył przyczyny spadku, a ty wydajesz się ją ignorować ;)

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

Nie ma i nie może na to pytanie być jednej odpowiedzi. Zawsze można coś zaradzić, tylko że czasem się to zwyczajnie nie będzie opłacało. Jeśli te strony stanowią najważniejszą część Twoich działań, trudno może być je zastąpić. Najpierw, zanim zaczniesz je pozycjonować, musisz znaleźć przyczynę oberwania- na pewno nie update jako taki, tylko jakieś Twoje działania, przez które update dał taki, a nie inny wynik.

bo mają być to strony firmowe

na firmę seo z prawdziwego zdarzenia niestety mnie nie stać

Olej te strony, zamknij firmę, bo i tak nic z tego nie będzie.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

może FSB sie skończył o ile coś takiego jest, może to google dance, czasami stronka potrafi na chwilę zniknąć, aby pojawić się wyżej. 200-300 linków z katalogów ( więcej raczej się nie zaindeksowało) to trochę za mało aby dostać filtr.

Postaw kilka stron właściwych i przetestuj, to jest najlepsza opcja. Albo postaw sobie 5-20 stron na te same frazy i je linkuj, nawet jak Ci któraś poleci to się nic nie stanie. Mam jednego klienta który, odnoszę wrażenie, swój "model biznesowy" opiera własnie na filtrowaniu własnych domen :D

może FSB sie skończył o ile coś takiego jest, może to google dance, czasami stronka potrafi na chwilę zniknąć, aby pojawić się wyżej. 200-300 linków z katalogów ( więcej raczej się nie zaindeksowało) to trochę za mało aby dostać filtr.

Moim zdaniem wystarczy na filtr, gdy strona jest młoda, słaba i większość linków na te same anchory.

https://leczyc.pl - Oferta stacjonarnego leczenia alkoholizmu Warszawa
psychiatra Warszawa - https://psychiatra-gabinet.pl
Interesuje Cię problematyka zależności odwiedź https://medox.org.pl znajdziesz odpowiedź jak leczyć uzależnienia, tu nie leczą pedagodzy i księża tylko lekarze  i psycholodzy z uprawnieniami..

Moim zdaniem wystarczy na filtr, gdy strona jest młoda, słaba i większość linków na te same anchory.

Dokładnie tak, dla młodej domeny, wystarczy nawet kilka wpisów do katalogów, słabo zsynonimizowanych gdzie anchor prowadzący do str. głównej jest taki sam lub podobny, i brak innych wartościowych linków.

kilka razy robiłem testy, na nową 2-3 dniową domenę puszczałem 3000 wpisów z g.wnianych katalogów, żadna nie dostała nawet kataru.

Kolega dodawał po 10-12 katalogów dziennie, bez dopalania, to daje "naturalny" przyrost linków, co innego gdyby rumaki przyniosły mu 50K linków w 2 dni tu filtr by pewnie zadziałał.

bo mają być to strony firmowe

na firmę seo z prawdziwego zdarzenia niestety mnie nie stać

Olej te strony, zamknij firmę, bo i tak nic z tego nie będzie.

Dzięki za poradę kolego blake, życzę oby wszyscy tak samo radzili również Tobie w sprawach w których mniej się orientujesz.

Chodziło mi o to czy dalsze pozycjonowanie takiej strony ma w ogóle sens czy skoro już oberwała to dalsze zabiegi będą wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Strona była pozycjonowana na 5 anchorów trzy główne i 2 symbolicznie, kilka dodatkowych z tej puli rzuciłem na zbędne frazy, dodatkowo podstrona była na 3 anchory, myślałem, że to wystarczająca ostrożność aby w nic się nie wpakować.

A mam jeszcze 2 pytanka,

1) czy jeśli jest to czkawka google to czy zaznaczyła by się ona w narzędziach do monitorowania pozycji ? wydaje mi się, że jak na początku strona znikła na 2 dni i po nich powróciła, jakieś 3 tygodnie temu, to nie zaznaczyło się to na stronie webpozycja którą monitoruję frazy.

2) nawet jeśli taka strona faktycznie by oberwała, to czy ta domena nadawała by się pod wartościową stronę zapleczową ? prowadzi do niej dla przykładu 300 BL, nie zależy mi tak bardzo by zaplecze wyświetlało się wysoko więc nie obchodzi mnie spadek pozycji tylko czy te BL nadal przekazują swoją moc jeśli strona była by w filtrze ? czy takie zaplecze również nie miało by mocy

Z góry dzięki za Wasze odpowiedzi i poświęcenie chwili, dla mnie to bardzo ważne. Pozdrawiam.

Chodziło mi o to czy dalsze pozycjonowanie takiej strony ma w ogóle sens czy skoro już oberwała to dalsze zabiegi będą wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Załóż drugą stronę i zacznij od nowa... A jak stara wróci to będziesz miał dwie w topach..

Dzięki za poradę kolego blake, życzę oby wszyscy tak samo radzili również Tobie w sprawach w których mniej się orientujesz.

Na blejkusia nie zwracaj uwagi... On tak ma.. :)

CPM Leader - Najlepsze Reklamy CPM w internecie...

AdFreestyle - Najlepsze Reklamy CPC w internecie...

CPM Fun - Najlepiej płatne Reklamy CPM w internecie...

Zobacz czy przyniesie efekt:

a. dodaj linki na brand i url

b. załóż profil na FB jeżeli nie masz i komentuj na innych profilach z linkami na url

c. postaraj się dodać kilka komentarzy na mocnych blogach tematycznych z linkiem na url

d. Google + i wiadomo

e. pomocne są mocne profile np. na forach związanych z Twoją dziedziną

Zbadane i filtr ustąpił, co nie oznacza, że zawsze działa

https://leczyc.pl - Oferta stacjonarnego leczenia alkoholizmu Warszawa
psychiatra Warszawa - https://psychiatra-gabinet.pl
Interesuje Cię problematyka zależności odwiedź https://medox.org.pl znajdziesz odpowiedź jak leczyć uzależnienia, tu nie leczą pedagodzy i księża tylko lekarze  i psycholodzy z uprawnieniami..

Mam jeszcze jedno pytanie, postanowiłem poświęcić tą domenę na blog firmowy, który będzie pełnił rolę zaplecza i linkował do strony głównej aby przekazać jeje moc z dodanych linków. Mam tylko pytanie czy nie ma ryzyka, że zafiltrowana domena zaszkodzi jakoś pozycjonowanej stronie poprzez linkowanie do niej ? czy może lepiej jest żeby blog najpierw linkował do jakiejś kolejnej strony zaplecowej i dopiero z niej na stronę pozycjonowaną.

Osobiście wolał bym żeby linkowanie było bezpośrednie, wtedy klient mógł by łatwiej trafić na stronę docelową ale chciał bym się upewnić czy nie pociąga to za sobą ryzyka.

Jeszcze raz z góry dziękuję za odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności