Skocz do zawartości

Dokąd to zmierza...

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Cieszę się, że wątek przybrał taką formę, nie spodziewałem się. Dzięki niemu sporo się dowiedziałem. Pozowlę sobie zabrać głos, ponieważ mam trochę katalogów po uszy...

Po pierwsze, jak zaczynałem zabawę z katalgami był tego jakiś umiar, ale patrząc na to teraz, to codziennie powstaje kilkanaście katalogów, co najlepsze są to "śmietniki", nie wiem jak cos takiego można nazwać katalogiem, gdzie ktoś stawia katalog w pięć minut, oczywiście nimoderowany, wrzuca bazę kupioną na allegro, wrzuca tam 15 swoich linków i tyle miał wspólnego z katalogiem.. niech się dalej dzieje wola Boża...

Po drugie, ludzie "stawiają" katalogi sami nie wiedzą po co, może to teraz takie trendy, wysnułem kilka wniosków czemu się tak dzieje, jest to może brutalne ale co mi tam.. zaczeła w społeczności internetowej panoać głupota, i kompletna bezmyslność i swawola. Dostęp do internetu ma teraz każdy "matoł" za przeproszeniem, (dziś nawet poznałem nowy twór "dzieci neostrady :)"), serwery są po 4zł, więc stawia taki jeden z drugim co popadnie, kiedyś była moda na fora internetowe, ale widzę, że dziś to już przechodzi do lamusa.. a zaczyna się era katalogów.

Po trzecie, sprawa linków zwrotnych i wartości katalogów, sam mam kilka katalogów i nie różnią się one niczym szczególnym wśród wielu innych.. linków zwrotnych nie wymagam... choć wczoraj wprowadziłem test, zobaczymy czy ludzie będą wstawiać... póki co widzę "głupotę", pisze jak byk, że linki zwrotne wymagane, ale ludzie i tak dodają strony, choć nie wiem po co. No, ale jeszcze nic, do mojego spisu dostaję zgłoszeńia for internetowych... no ale zbiegłem z tematu.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Nie będę się rozpisywał bo nie mam dzisiaj weny twórczej do napisania czegoś ciekawego, ale zmierza to wszystko do tego, że za jakiś czas Google weźmie się za polskie katalogi i zrobi z nimi porządek. Jest za dużo syfu i katalog dla większości stał się metodą do zaistnienia w Internecie.

Darmowe skrypty, szybka instalacja, bez moderacji i kolejny śmietnik gotowy! Jestem ZA powstawaniem nowych katalogów, ale te katalogi powinny sobą coś reprezentować i nie chodzi mi o grafikę, ale o zawartość! Śmietników spamerskich jest już za dużo! Mam nadzieję, że kolejny post jaki powstanie w tej części forum nie będzie się nazywał - "kolejny qlweb bez moderacji - spamujcie" ;)

kcs_kataloog_info.gif - katalog stron KCS promocja stron - dodaj ciekawą stronę

pks-katalog.gif - katalog stron PKS interesujące strony - dodaj interesującą stronę

Najlepsze miejsce dla e-mieszkańca powiatu piaseczyńskiego to serwis e-piaseczno i okolice

przecież każdy katalog ogólnotematyczny lepiej czy gorzej zadbany, na skrypcie autorskim czy tez gotowym to nic wiecej jak spam tworzony z róznych poobudek, jedyny wyjatek to katalogi scisle tematyczne moderowane przez fachowcow z tej danej branzy ale tych jest niewiele.

nawet jesli katalog ogólnotemtyczny jest ostro moderowany to i tak nie ma mozliwosci zeby jakis shit sie nie przeslizgnal bo wiadomo że nikt alfa i omega z każdej dziedziny nie jest i nie oceni serwisu pod wzgledem merytorycznym jezeli na danej tematyce sie poprostu niezna, efektem jest to ze strony sa oceniane po wygladzie albo po ilosci contentu a znam wiele stron swietnie wygladajacych, majacych ogorm contetu a merytorycznie stojacych nizej niz blog 12 latki. Ja widze katalogi " tylko dobrych stron" itd zawierajcych ileset kategorii dodanych stron to wpadam zazwyczaj w smiech.

Pomijam juz zupelnie fakt ze katalogi zasmiecaja wyniki wyszukiwan, osobiscie nigdy jeszcze nie skorzystalem bezposrednio z żadnego katalogu w poszukiwaniu jakiejs strony - jedyny wyjatek to spamowsko znalzlo sie wysoko w wynikach lub chęć zobaczenia co tam u konkurencji przy okazji dodawania

ale i tak osobiscie juz wole zasyfone bardziej lub mniej katalogi niz te wszystkie biblie online, atlasy grzybow. teksty miliona piosenek na jednej stronie i inne dziwne rzeczy bo to jest juz mega smietnik ;)

Sens stawiania precli jest taki że jak Google da nam bana na domenę do której linkujemy to będą musieli nam oddać samolot.

Dzieciaki i pseudopozycjonerzy robia syf, google sobie napewno niepozwoli nato zeby pierwsza 20 wyników zapytania była efektem "pseudopozycjonerów". Bo to byłby koniec wujka google - wyszukiwarka niespełniałaby swoich zadań. Google obsługuje taki segmet rynku - bo jest najlepsza i polecaja ją wszyscy ,"specjaliści", w szkołach i na uczelniach. Oni wiedza ze dzieki goglarce mozna znalesc "ta" informacje. Co do pytania czy sobie poradzi goglarka z "tym" co sie dzieje: "Był las, nie było was. Będzie las, nie będzie was".

w3c chce przygotowac Internet dla technologji agentowych (pozdrowienia dla prof.Paszczynskiego ) google najprawdopodobniej tez - co widac pozycjonując strone xhtml. Najprawdopodobniej agenci mobilni bardzo poważnie utrudnia prace pozycjonerom albo zupełnie uniemożliwią - ale to najwcześniej za kilka lat.

Teraz prawdopodobnie coraz bardziej istotna będzie poprawnosc xhtml-a i content - moze nowa miara okreslajaca "jakosć" strony (i moc OBL) na podstawie tych dwu parametrów - co skutecznie wyeliminuje pseudopozycjonerów. W pierwszej 10 bedzie np 2 wyniki bedace efektem pozycjonowania a reszta to efekt działalnosci goglarki. Pozycjonowanie bedzie drogie, zajmować się nim będą specjaliści a google pozostanie No1.

P.S.

Przecież niejest żadnym problemem (algorytmicznym) dla google żeby wage linków z smietnikowych katalogów ograniczyc do "NULL", dlaczego tego jeszcze nierobi - można sie tylko domyslac :D

Parkietland oferuje parkiety i podłogi egzotyczne.

Dysponujący pokojami jedno, dwu, trzy i cztero osobowymi Dom Pomocy Społecznej Parkosz.

Ustroń to ceniony ośrodek wypoczynkowy i wczasowy leżący w Beskidzie Śląskim nad rzeką Wisłą. Ustroń posiada wyśmienite warunki do rekreacji.

Ja już w zeszłym roku pisałem, że zamiast ksiąg gości będą stawiane katalogi. Za "chwilę" te katalogi będą się zmieniać w "portale" z tekstami piosenek, dowcipami, bibliami, forami, filmami, galeriami fotografii itd (to się już dzieje). Po roku dwóch, będzie era wyszukiwarek, a potem znów metawyszukiwarki, katalogi wyszukiwarek i tak ten swoisty wyścig zbrojeń skończy się tak jak w Onecie, czyli będą siedzieć ludkowie w najlepszej metawyszukiwarce wyszukiwarek i ręcznie będą ustalać wyniki przez supermoderowanie. Alternatywą jest sztuczna inteligencja i nie będziemy już potrzebni ....

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

>za jakiś czas Google weźmie się za polskie katalogi i zrobi z nimi porządek

Dokładnie, jak z wieloma innymi rzeczami, ciągle jakby niektóre filtry antyspamerskie nie działają w Google dla polskich wyników, ale to wszystko kwestia czasu.

Banowanie kopii DMOZa już ma miejsce:

https://www.searchenginejournal.com/?p=3222

pozdrawiam:

Tomek Frontczak

MaxROY.com sp. z o.o. - Search Marketing Consulting

Szkolenia - Marketing: AdWords (certyfikowane przez Google), SEO (certyfikowane przez MaxROY.com) i Analityka Webowa

marketing_okladka_poziom.gif

Myślę, że dla pozycjonerów myślących kategoriami marketingu internetowego ZAWSZE bedzie miejsce. Dla mnie może być sztuczna inteligencja, czy ludzie ustawiający ręcznie - wtedy będą pracował tak, żeby moje strony były wyżej ustawiane ręcznie.

Jako ciekawostkę podam, że jeden z moich skryptów służacy do automatycznego generowania kontentu został uznany przez redaktora ONETu za czterogwiazdkowy i dodany do katalogu bez żadnej mojej interwencji. Zauważyłem również w sieci kilka samoistnych linkó do niego jako ciekawostki :). Pracując na "wyższym poziomie" abstrakcji czyli nie skupiejąc się na oszukiwaniu wyszukiwarki, a na inteligentnej promocji wczesniej czy póxniej bedziemy do przodu.

Jako ciekawostkę podam, że jeden z moich skryptów służacy do automatycznego generowania kontentu został uznany przez redaktora ONETu za czterogwiazdkowy i dodany do katalogu bez żadnej mojej interwencji.

ROTFL!

Podaj proszę linka na pw, chciał bym to na własne oczy zobaczyć :D

Edited:

Zobaczyłem, uwierzyłem, po prostu rewelacja :D

Dzięki mrtn - jak widać onet ma przed nami jeszcze wiele tajemnic :P

Nowe katalogi powstają tak nagle bo ludzie chcąc sobie stworzyć zaplecze, często np. na tym forum czytają, że niektórzy właśnie z katalogów sobie je robią. A, że nie mają żadnego ciekawego pomysłu i nie chce im się wysilić nad pożądną stroną biorą katalog - w końcu troche pozycjonerów będzie chciało tam się dodać co da kilka tysięcy podstron. Jednak katalog do generowania contentu nie bardzo się nadaje - mało treści (jedynie krótkie, kilkudziesięcio znakowe opisy stron + niewiele textu) a dużo linków. W dodatku jak będziesz chciał umieścić link do innej swojej strony to link nie będzie tak wartościowy jak na jakieś poważnej stronie bo w końcu będzie tam też kilkadziesiąt innych linków przy małej ilości textu.

Trzeba poprostu ludziom uświadomić, że istnieje wiele ciekawych nie-spamiarskich metod tworzenia contentu który znacznie bardziej nada się na zaplecze.

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

To co sie dzieje teraz w dziedzinie katalagow to nic nadzwyczajnego.

Zobaczcie jak to wyglada w innych krajach. Tam to norma ze kazdy sajt ma wlasny katalog, nawet komercyjny.

Powstaje kupe katalogow bo kwsitnie biznes wymiany linkow. I to u nas tez sie zaczyna wlasnie.

to ze katalogi pojawiaja sie wysko w wynikach jest w miare normalne. Ale i na to przyjdzie pora bo znajdzie sie kilku ludzi ktorzy postanowia na tej czy innej frazie zarobic :(

Check email deliverability tool Maildog

Życzę powodzenia...

Dzięki.

Sam mam dmoza jak pewnie 3/4 forumowiczów i jakąś tam spamiarke w zanadrzu ale poprostu duzo osób które dopiero zaczyna czytać to forum czyta o zapleczach i o katalogach i stwierdza, że katalog jest bardzo dobrą metodą na tworzenie contentu i owszem zawsze cos tam jest i nie chce walczyć z katalogami bo sam z nich korzystam ale żeby ludzie też zobaczyli, że istnieje wiele ciekawych metod do tworzenia contentu oprócz katalogów.

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności