Skocz do zawartości

Pobieranie zdjęć z bazy danych

Robert76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam drobny problem.

Strona, którą piszę jest php + sql

U góry strony za pomocą <marquee> zrobiłem sobie przewijarkę zdjęć.

Chciałbym by te zdjęcia były linkiem do oferty danego produktu (to akurat proste) i by tam były wszystkie produkty jakie są w bazie sql.

Pytanie jak zrobić by "z automatu" jak pojawi się nowy produkt był on dodawany do tej "przewijarki".

Jakaś podpowiedź?

Po pierwsze <marquee> nie jest oficjalną częścią HTML więc lepiej użyć jakiegoś skryptu js typu "carousel" - jest pełno darmowych oparych np. o jquery.

Po drugie to tak napisałeś swoje pytanie, że trudno się zorientować o co Ci do końca chodzi. Napisz konkretnie z czym masz problem.

Pytanie jak zrobić by "z automatu" jak pojawi się nowy produkt był on dodawany do tej "przewijarki".

Jakaś podpowiedź?

Dynamicznie generować "widoki".

Nawet możesz bez przeładowywania [F5] strony "pokazać" nowe zdjęcia korzystając z:

- technologi AJAX;

- technologi WebSocket;

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przechowywanie zdjęć w bazie jest lekko pisząc anormalne :olaboga: > chociaż nie wiem czy pod tym pojęciem rozumiesz przechowywanie ich jako dane binarne , czy tylko adresy - nazwy zdjęć.

Tak czy inaczej napisałem ci co możesz - jakie technologie wykorzystać. Nic więcej dodać w tym wypadku nie można ....

NIE LICZ NA GOTOWY KOD ..

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

To zapoznaj sie z MVC

Moim zdaniem trochę przekombinowaliście, wątpie żeby potrzebny mu były najnowsze produkty w "real timie"

To co potrzebujesz, to po prostu pobierać N produktów z bazy danych i wygenerować odpowiedni kod HTML. Tuta INOMan ma rację, z marquee się korzystało 15 lat temu. Masz dużo gotowców, osobiście polecam jqarousel https://sorgalla.com/jcarousel/ - chyba najbardziej popularny skrypt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności