Skocz do zawartości

Pobieranie opisu strony z dmoz - jak uaktualnić.

tomekg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakoś nie mogę tego znaleźć na forum, lub źle formułuje zapytanie, dlatego napisze posta.

Google wyswietla w wynikach opis nie z meta a z dmozu - czy mozna jakos przymusic google aby pobierało opis z meta - lepszy conent tam jest.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

baner_syrop_pio.jpg

... i wszystko jasne.

Wypisać się z Dmozu :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Moja teoria na ten temat jest taka: stare domeny (powyżej 1 roku) rzadko lub wcale nie "łapią" opisu z DMOZu. Przytrafia się to tylko świeżym domenom, którym udało się załapać na DMOZ. Ja tak miałem. Gdy domenie stuknął roczek, opis z DMOZu zniknął. Ale akurat wtedy był Jagger, więc może to on namieszał

zamki polskie, pałace i dwory obronne

A ja się zapytam. No i co z tego, że Google pobiera opis z DMOZu? Czy ma on wpływ na pozycję danej strony w Google, czy tylko pobiera go jako informację dla użytkownika szukającego określonej strony?

Przykład:

- strona Allegro,

- opis strony w DMOZ - "Polski internetowy serwis aukcyjny",

- meta description - "Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!".

W google.pl wpisuję i szukam:

1a) Polski internetowy serwis aukcyjny

wynik: Allegro nie widać w czołówce.

1b) internetowy serwis aukcyjny

wynik: Allegro nie widać w czołówce.

1c) serwis aukcyjny

wynik: Allegro jest na pierwszej pozycji, opis w Google z DMOZ bo ta fraza jest w opisie DMOZ lecz pierwsza pozycja nie dzięki niemu, a serii linków z takim anchorem. Gdyby ktoś dalej twierdził, że to dzięki opisowi w DMOZ to od razu mówię, że przy bardziej szczegółowej frazie (4, 3-wyrazowej z testu 1a, 1b) serwis także byłby na pierwszej pozycji - tym bardziej.

2a) największe aukcje internetowe najniższe ceny kup i sprzedaj

wynik: Allegro jest na pierwszej pozycji, opis z meta.

2b) największe aukcje internetowe, najniższe ceny

2c) największe aukcje internetowe

[dodane: Pierwsza pozycja nie przez opis a linki z takim anchorem]

Mi z podobnych testów na innych stronach (od dawna wpisanych w DMOZ) wychodzi, że:

- opis w DMOZ nie ma wpływu na pozycję / pojawienie się w Google opisanej strony pod słowami z tego opisu (niektóre opisy w DMOZ są naprawdę unikalne, można po nich znaleźć sporo kopii DMOZ ale nie opisaną nim stronę),

- opis w DMOZ nie powoduje, że Google olewa meta description przy indeksacji strony,

- pojawiający się opis z DMOZ stanowi informację dla użytkownika Google i pojawia się gdy szukane słowa występują w opisie z DMOZ. Dla użytkownika IMHO lepiej jak się pojawi konkretny opis z DMOZ, niż zlepek słów: "ble ble słowokluczowe1, słowokluczowe2, słowokluczowe3, ble ble"...

- wiek domeny nie ma wpływu,

- kilkanaście miesięcy podobnie testowałem, też opis nie miał znaczenia.

I na koniec, nie widzę sensu szukania sposobu na jakieś wymuszanie, nie widzę sensu do usuwania strony z DMOZ bo opis mi się nie podoba.

Cześć,

{treść postu}

Z pozdrowieniami, Marcin

Gorzej jest jak strona jest wielojęzyczna i np. na google.com ma opis zamiast "skateshop, clothing shop itp. ma "sklep z młodzieżowymi ubraniami, oferuje między innymi t-shirty, bluzy...." :) co wtedy? skontaktować się z redaktorami nie da rady, kilka razy prosiłem o zmianę opisu na chociażby łamany polski z angielskimi słowami typowymi dla branży żeby to jakoś wyglądało na google.com!! bo te schematyczne opisy redaktorów są straszne.... wypisać się z dmoza szkoda bo linków troche darmowych daje... ale odkąd wprowadzono pobieranie opisu z dmoza to wejścia drastycznie spadly z google.com bo kto z zagraniczniaków kliknie w jakąś stronę z niezrozumiałym description... :) HELP moze jest jakis na to sposób...?

NiSaR, chyba znalazłem Twoją stronkę. Masz w opisie "L e v i ' s"? IMHO najprościej byłoby postarać się o usunięcie z opisu w DMOZ tego słówka - zapropnować inny sensowny opis z dobrym uzasadnieniem zmian (opis angielski lub polsko-angielski w polskiej części katalogu odpada) i poczekać aż Google zaktualizuje swoją bazę. Wtedy Google nie powinno wyświetlać polskiego opisu przy wyszukaniu na to słówko. Jeszcze poszukam jak zachowują się strony wpisane w dwóch kategoriach językowych, może coś znajdę...

Cześć,

{treść postu}

Z pozdrowieniami, Marcin

• 2 tygodnie później...

w mojej branży to też duży problem

strona : www.a4t.pl

Słowa kluczowe na które pozycjonuje

biżuteria

biżuteria artystyczna

kolczyki

bransoletki

naszyjniki

Na te wszystkie slowa jest pobierany opis z DMOZ. Skutkuje to malo "marketingowym" description co na pewno efektywnie zniecheca klienta do klikniecia w strone.

Description sciagne z DMOZA:

"Oferuje kolczyki, bransoletki, pierścionki i naszyjniki."

Jako ciekawostke podam fakt, że fraza "biżuteria ręcznie robiona" pobiera description z meta ( tej frazy nie ma w TITLE)

ALE ROWNIEZ fraza "a4t.pl" ktora istnieje w title wskazuje decription z meta... totalny galimatias

po co o tym pisze?

bo chcialbym uzyskac porade -w tych kwestiach:

1.) jak wplynie na wyniki "wypisanie" z DMOZA?

2.) moze ktos probowal eksperymentowac i zmieniac meta i wtedy cos "zaskakiwalo" ?

3.) za kilkanascie dni na tej domenie bedzie stal sklep na zupelnie innym silniku, na pewno innym title i description - moze to cos zmieni ?

Z gory dziekuje za pomoc i dyskusje !!

Powstawiaj sobie teksty na stronę, w których słowa kluczowe występują co najmniej 3 razy blisko siebie. Może być w META, ALT lub zwykły tekst. Poczekaj na reindeksacje, i sprawdź efekty.

Na przykład:

Biżuteria cośtam - najlepsza biżuteria cośtam cośtam. Nasza biżuteria cośtam...

Dziwne dziś PO RAZ PIERWSZY od 2 lat google przestał pobierać opis o moich stronach z DMOZ-a (Nic nie robiłem ku temu). Może to znak że i DMOZ powoli przestaje się już tak liczyć dla Googla.

Może to i dobrze bo ostatnio redaktorzy pozmieniali mi format adresu w katalogu z np. strona.republika.pl na republika.pl/strona i mimo moich usilnych próśb o zostawienie adresu w postaci w jakiej go zgłosiłem 3 lata temu i dotąd pozycjonuję zostaje to bez odzewu - uparli się na ten drugi rodzaj adresu. W katalogu google na szczęscie jeszcze jest stary format ale jak google sobie uaktualni (na szczęscie oststnio rzadko to robi w mojej kategorii) to pewnie polecę w dół ( a niedawno wreszcie udało mi się wspiąć na 1 miejsce w googlu i msn-ie a w yachoo i onecie na 2) Cóż mam nadzieję ze aż tak źle nie będzie - przez to zauważyłem że w wyszukiwarkach pojawia się juz ta sama strona również pod tym drugim adresem :angry: niepotrzebnie.

Wracając do tematu - spróbuj pomęczyć o zmianę redaktorów dmozu - (mnie się udało - na forum https://resource-zone.com/forum/ - są tam odpowiednie tematy można ich poprosić ) a wtedy czekać aż googluś sobie uaktualni dane (oj a trochę to trwa - redaktor zmienił opis mi w połowie marca a do wczoraj był w googlu jeszcze stary a dziś wreszcie jest inny (ale z META) - ciekawe że w katalogu Google nadal jest stary opis z dmoza - prawie 2 miesiace i google nie zauważył zmiany w dmozie.

a spójrzcie na to, (chodzi o strone www.tupacfan.republika.pl) wpisuję słowo 'tupacfan' i pojawia sie na 1-szym miejscu moja strona z tytulem z DMOZ-a a opisem z meta-tagow a gdy wpisuje 'www.tupacfan.republika.pl' to pojawia sie tytul z tagow a opis z DMOZ-a i wez tu badz czlowieku madry :angry:

Kiedys na slowa '2pac' czy tez 'tupac' mialem pierwsze pozycje a od paru dni wszystko sie totalnie popsulo a jeszcze dzis zauwazylem ze szukajac w polskich zasobach googli odnajduje pelno zagranicznych stron, ogolnie to nie wiem co sie dzieje ;) co o tym wszystkim myslec i co robic...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności