Skocz do zawartości

Bezpieczne opuszczenie giełdy linków

Konrad.B

Rekomendowane odpowiedzi

Mam parę stron, które do tej pory pozycjonowane były jedynie w oparciu o giełdy linków. Liczba pozycjonowanych fraz na stronę waha się między 7-15. Niemal wszystkie frazy są w TOP10, znaczna większość w TOP5 i sporo z nich w TOP3. Liczba linków na jedną frazę to pomiędzy 150-250.

Pytanie brzmi - czy istnieje możliwość bezpiecznego przejścia z giełdy na własne zaplecze, katalogi, precle, fora, blogi itd - innymi słowy stałe linki? Czy w takim wypadku należy:

• nie przedłużać linków, niech wygasną, a w tym czasie zdobywać linki z innych miejsc,
  • stopniowo, po jednej frazie wykluczać linki z systemu, a dodawać linki z innych miejsc,
  • dodać linki z innych miejsc i dopiero wtedy przestać przedłużać linki z systemów?

Jakie rozwiązanie jest najbardziej bezpieczne? Czy Google może nałożyć filtr za zniknięcie dużej liczby linków?

Podmieniaj linki stopniowo, najlepiej zaczynając od mniej ważnych fraz, żeby na spokojnie sprawdzić, jak mocne będą wahania pozycji wynikające z tego.

Czy Google może nałożyć filtr za zniknięcie dużej liczby linków?

Za zniknięcie - nie sądzę. Ale to jeden z sygnałów, który może zwrócić uwagę Google na nienaturalne działania i ktoś może się wtedy przyjrzeć Twojej stronie.

Najlepiej dodawać linki z innych, dobrych miejsc, stopniowo wygaszając te z giełdy.Prace rozłożyć na parę miesięcy

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Ja właśnie popełniłem taki błąd, że zrezygnowałem z giełdy linków i straciłem przez to od 20 do 40 linków, nie pamiętam już dokładnie ile. Straty były dość duże, bo choć wszystkie linki miały anchor tylko na jedno słowo kluczowe, to pospadałem w wielu hasłach i to nawet o 20+ miejsc. Z 3 dziesiątki do 6 przykładowo. Ale (trochę po fakcie) pozyskałem mocniejsze linki z innego źródła i zobaczymy co z tego wyjdzie. W międzyczasie delikatnie precelkami dojechałem i mam nadzieję, że wyjdzie mi to na zdrowie.

"Donna mamma es ch*joczita."

- Tytus Bomba

Zniknięcie większości linków w jednej chwili i dopiero po jakimś czasie zastąpienie ich innymi u mnie powodował wylot z serpów na jakieś 2 miesiące. Dokładanie linków nic nie dawało, dopiero po jakimś dłuższym czasie gugiel raptem znowu "załapał" domenkę. Przy czym na 100% to nie filtr.

Tani, szybki i niezawodny hosting, już od 35zł rocznie  - Webhosting1st

Sklep z częściami do laptopów.

Niestety na dość ważną dla mnie stronę dostałem filtr, praktycznie wyleciała na kilka podstawowych fraz. Obecnie w topach trzymają się tylko podstrony na mniej popularne frazy. W związku z tym ściągnąłem w jeden dzień linki z popularnego swl za ok. 300 PLN co dawało ok. 300 linków. Podstrony tego serwisu wróciły do top30 (wcześniej były top4-8) na główne frazy, główna niestety nadal się nie pojawia.

https://leczyc.pl - Oferta stacjonarnego leczenia alkoholizmu Warszawa
psychiatra Warszawa - https://psychiatra-gabinet.pl
Interesuje Cię problematyka zależności odwiedź https://medox.org.pl znajdziesz odpowiedź jak leczyć uzależnienia, tu nie leczą pedagodzy i księża tylko lekarze  i psycholodzy z uprawnieniami..

• 4 tygodnie później...

Pobawię się w archeologa. Tak jak napisałem wyżej, w okolicach początku sierpnia opuściłem z dnia na dzień giełdę linków. Zastąpiłem te 20 czy tam 40 linków, 15-20 linkami dla mnie dużej mocy. Skutki ? Jeszcze 3 dni temu byłem w okolicach 80-85 miejsca ( a przed zdjęciem linków było to coś w okolicach 35-38) dziś natomiast jest to miejsce 29 dla głównego hasła...najlepsze jak do tej pory. Nie wiem czy mi się tak udało czy tyle trwa okres karencji po wahaniu w linkach. Zobaczymy jeszcze na ile to będą stałe wyniki.

"Donna mamma es ch*joczita."

- Tytus Bomba

Powiem z ostatniego doświadczenia:

Nie ma zasady. Odłączyłem kilka dni temu cały swl od tych stron, które jeszcze trzymały i efekty są dziwne.

- Jedna strona poszła 1-2 oczka w dół

- Druga podobnie

- Trzecia wyleciała na praktycznie wszystkie frazy i niewiele się z nią dzieje

- Czwarta zniknęła na wszystkie frazy na 4 dni, a dzisiaj wróciła na lepsze miejsca niż była

Moje odcięcie było w sumie drastyczne i mierzone w druga domena>700 i pozostałe>1300 utraconych linków/domen jednego dnia.

penguins.jpg

Odwiedzaj regularnie mój blog o seo na lukaszt.pl podobno warto ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności