Skocz do zawartości

Opcja GWT do sprawdzania ręcznych filtrów

Lexy

Rekomendowane odpowiedzi

Dla ciebie audyt to 50 stron marketingowego bełkotu o tym czy link jest dofollow nofollow czy ma alta, czy jest toksyczny, pół toksyczny, ćwierć toksyczny czy może naturalny :>

W audytach tematowi linków poświęcam zaledwie 1 dział i nie analizuję ich toksyczności. Jeśli chcesz się wypowiadać na temat sposobów mojej pracy, to zadbaj najpierw o to, żebyś wiedział o czym mówisz. Nie chcesz wycieczek osobistych? Nie zaczynaj ich.

• Odpowiedzi 144
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Problem w tym, że ta informacja w zakładce "Działania ręczne" nie jest do końca jasna. Nie wiem czy pamiętasz, ale Google wysyłało 2 rodzaje wiadomości o wykryciu nienaturalnych backlinków - jedna była tylko czystą informacją odnośnie podjęcia działań w kierunku tych linków, ale nie skutkowała spadkiem pozycji. Druga dotyczyła nałożenia filtra za backlinki. No i teraz dochodzi do sprzeczności, bo strona dostała komunikat o nienaturalnych linkach, spadła w wynikach, na ostatnie zgłoszenie przyszła odpowiedź odmowna, a w zakładce "Działania ręczne" jest info o tym, że działania zostały podjęte wobec konkretnych linków, "a nie rankingu witryny jako całości". I to mi się nie zgadza.

Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale myślę że mamy podobną sytuację. Strona która dostała info takie jak przytoczył Zgred tutaj. Rzeczywiście trochę nienaturalny profil w niektórych obszarach serwisu był ;) Po tej informacji były spadki na kilku najważniejszych frazach, ale nie spadł długi ogon (oraz inne istotne frazy) i przez ponad 2 miesiące ruch rósł, bo były prowadzone działania na inne obszary. Działania były już moim zdaniem znacznie bezpieczniejsze, czyli własne zaplecze, udzielanie się na forach, społecznościach i nic innego. Założenie było takie, że wychodzę "dobrymi linkami" na prostą i to się udawało.

Teraz po pojawieniu się tej dodatkowej zakładki Działania ręczne w GWT pozycje spadły z dnia na dzień o 10-20 pozycji. A w GWT informacja, że podjęli działania na części serwisu, a mi w S4S jednak widać cały serwis ;) Także moim skromnym zdaniem jestem zmuszony do płaszczenia się przed G i wymieniania się z nimi linkami.

SEO, SEO i SEO

Zapewne chodziło o audyt jakości linków prowadzących do witryny

Może i tak, ale mwrona nie potrafił się z tego wytłumaczyć ;-) Radzę więc na przyszłość 2 razy zastanowić się, czy zaczynać zaczepki i krytykować wszystkich wokół, czy po prostu trzymać się tematu rozmowy.

z tego co ja zrozumiałem, to mwrona krytykuje pewien sposób zachowania. A nie konkretne osoby. Ale nieważne.

Śmieszna i trochę smutna jest sytuacja, kiedy google już niemal wprost mówi, że ma nas wszystkich w d*pie, i część osób zamiast odwdzięczyć się tym samym, po kilka razy błaga, zgłasza, usuwa to co zrobili, przeprasza itd.

Cóż, każdy orze jak może. Mam nadzieję, że w takim zachowaniu przynajmniej chodzi o robienie kasy na naiwnych klientach i o robienie wody z mózgu tym, którzy dopiero zaczynają. Nie popieram, ale jestem w stanie zrozumieć - ktoś może wisi na kredyciku czy coś, różnie w życiu bywa.

Teraz po pojawieniu się tej dodatkowej zakładki Działania ręczne w GWT pozycje spadły z dnia na dzień o 10-20 pozycji.

Hmm chcesz powiedzieć, że nagle dorzucili Ci filtr w dniu dodania tej zakładki?

Strona która dostała info takie jak przytoczył Zgred tutaj.

Dokładnie o to chodzi. Info o tym, że coś jest nie teges, ale strona na tym nie ucierpi, mimo że ewidentnie widać na niej mocny filtr... no i odpowiedzi na zgłoszenia przychodzą odmowne. Przy takim komunikacie (o podjęciu działań tylko w stosunku do linków) spodziewałabym się raczej, że na zgłoszenie przyjdzie odpowiedź o braku ręcznej kary.

z tego co ja zrozumiałem, to mwrona krytykuje pewien sposób zachowania.

Robiąc to w temacie, w którym de facto nie musiał schodzić na poboczne tematy.

Temat dotyczy nowej informacji od Google, dzięki której można sprawdzić, czy na stronę został nałożony filtr ręczny, a jeśli tak - za co i jakiej części strony on dotyczy. Powodów filtrów jest cała masa, a niektórzy za wszelką cenę chcą w połowie tematów na forum poruszać temat disavowa itp.

Audyt to zbyt ogolne pojecie - bo Twoj zawiera pewnie 500 stron, a moj ledwo 2.

Mój ostatni kompletny audyt (z analizą konkurencji) zawierał ponad 140 stron z grafikami. Analizowałem czynniki "on site" i "out site".

wymienię Tobie kilka czynników "out site" dotyczących tylko linków

ilość linków

ilość IP/klas

wiek linków

ogólna liczba linków wychodzących ze strony linkującej

% linków graficznych

% linków nofollow/follow

% linków site wide

% linków EM/brand/innych

Najczęściej linkowane strony

Najlepsze linkujące strony/domeny

i kilka jeszcze innych

Uwierz mi , ciężko jest to zmieścić z grafikami (najlepiej docierającymi do mózgu) na dwóch stronach, no i pytanie co z badaniami innych parametrów ?

Do niektórych nie dociera, że czasy napierd****ania linkami odchodzą w niepamięć ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Audyt to zbyt ogolne pojecie - bo Twoj zawiera pewnie 500 stron, a moj ledwo 2.

ilość linków

ilość IP/klas

wiek linków

ogólna liczba linków wychodzących ze strony linkującej

% linków graficznych

% linków nofollow/follow

% linków site wide

% linków EM/brand/innych

Najczęściej linkowane strony

Najlepsze linkujące strony/domeny

i kilka jeszcze innych

Grafiki to chyba dla lepszego efektu końcowego - klasy IP, ilość linków graficznych itp to właściwie jedno pole w Ahrefs do skopiowania. :P

Teraz po pojawieniu się tej dodatkowej zakładki Działania ręczne w GWT pozycje spadły z dnia na dzień o 10-20 pozycji.

Hmm chcesz powiedzieć, że nagle dorzucili Ci filtr w dniu dodania tej zakładki?

Jeżeli chodzi o zbieżność czasu to tak to wygląda. Tak jak pisałem wcześniej były spadki dla tylko niektórych fraz. Wczoraj i dzisiaj poleciało wszystko. Mimo że Google pisze, że to działania częściowe ;) Tzn. być może coś zostało, ale to jest dość mało widoczne w tym momencie ;)

Strona która dostała info takie jak przytoczył Zgred tutaj.

Dokładnie o to chodzi. Info o tym, że coś jest nie teges, ale strona na tym nie ucierpi, mimo że ewidentnie widać na niej mocny filtr... no i odpowiedzi na zgłoszenia przychodzą odmowne. Przy takim komunikacie (o podjęciu działań tylko w stosunku do linków) spodziewałabym się raczej, że na zgłoszenie przyjdzie odpowiedź o braku ręcznej kary.

Ja tak jak pisałem nic nie wysyłałem, ruch zauważalnie, ale minimalnie rósł. Pozycje dla zafiltrowanych fraz były nadal odległe, ale celem "nowych" działań było wyciągnięcie strony. A że inne frazy dawały ruch i konwersje, to można było sobie pozwolić na działania zaplanowane na dłuższy okres. Natomiast dzisiaj poleciało wszystko ;) Strona nie dostała innego komunikatu, jak ten, który przytoczył Zgred.

SEO, SEO i SEO

jedno pole w Ahrefs do skopiowania.

Nie tak do końca ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Grafiki to chyba dla lepszego efektu końcowego

Dla lepszego zrozumienia i mozliwości porównania z konkurencją :) (ludzie coraz mniej rozumieją słowo pisane)

Rogal, a Ty nie wnikałbyś szczegółowo w audyt za kilka tys. zł? ;-)

Tak z ciekawości - twoi klienci czytają aż tak szczegółowe analizy on site oraz off site?

Napiszę tak, przydaje się to bardzo do określania strategii SEO , w sumie nie różni się to od np. biznesplanu bez którego nikt rozsądny nie zaczyna inwestować.

Rogal, a Ty nie wnikałbyś szczegółowo w audyt za kilka tys. zł? ;-)

To trudne pytanie, bo nigdy nie oferowałem audytów SEO za kilka k złotych, głównie dlatego że klient chciał poprawy swojej sytuacji a nie czytania o tym jak bardzo źle wypada na tle konkurencji. I za to był mi w stanie zapłacić. ;)

Rozwijając myśl - jeżeli firma wprowadzenie poprawek przekazuje wykonawcy strony to on naprawdę nie chce czytać o IP, domenach i oglądać zdjęć. Współpracowałem z wieloma programistami - im mniej było lania wody, tym lepiej. ;) Szybciej wprowadzali zmiany, jedynie czasami musiałem tłumaczyć dlaczego takie rozwiązanie jest lepsze niż inne.

Klienci natomiast chcieli poznać stawki dzięki którym zwiększy się ilość UU, a w efekcie (zazwyczaj) będzie można poprawić ilość konwersji.

Nie neguję kolorowych, dokładnie rozpisanych audytów stron. Sam chętnie zleciłbym audyt paru swoich stron żeby mieć ciekawe case studies. ;)

@Rogal widać masz szczęście do klientów którzy wierzą Ci na słowo ;). Co do poprawek to masz zupełną rację z programistami rozmawia się zupełnie inaczej - krótko, zwięźle i na temat, kiedyś jeszcze starałem się im odpowiadać na "a po co to ?" teraz jest krótkie "wykonać" ;).

Pojawia się coraz więcej właścicieli stron którzy chcą wiedzieć dlaczego ich strony są na takich pozycjach jakich są a zewsząd docierają do nich sprzeczne informacje (podziękujmy sobie sami za to) , sprzeczne to jeszcze nic ale wprowadzające w bład i niezgodne z prawdą ;).

Pieprzenie o przestrzeganiu wytycznych, o wyjechanej w kosmos jakości linków itp itd, chyba nie muszę wymieniać wszystkich "ściem" seowców ? ;)

część powiadomień dopiero zacznie się pojawiać na naszych kontach?

Z tego co się zorientowałem to całkiem możliwe i bedzie duża ilość powiadomień błednych, sprzecznych ze stanem faktycznym, bo opartych na nieaktualnych "historycznych" danych , no i znowu ludziki zaczną głupieć ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności