Skocz do zawartości

Dlaczego ciągłość pozycjonowania jest ważna?

Konrad.B

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem taką oto wiadomość z jednej z najbardziej znanych polskich giełd linków:

W momencie, gdy na koncie kończą się środki, System zaczyna przełączać zakupione linki w status “zamrożony”, co powoduje zatrzymanie pozycjonowania fraz. Wyszukiwarki bardzo szybko mogą zaindeksować zmiany na stronach linkujących, z których zostały usunięte linki prowadzące na Wasz serwis. W takim przypadku o wiele trudniej jest również osiągnąć wysokie pozycje. Wśród przeanalizowanych przez nas zamrażanych Projektów, jedynie 46% fraz osiągnęło TOP. W przypadku Projektów, które zachowały stabilność pozycjonowania ilość fraz w TOP10 wyniosła 73%. Sprawdzane przez nas frazy były pozycjonowane w systemie przez co najmniej 4 tygodnie.

Brak ciągłości pozycjonowania wyraźnie wpływa również na utrzymanie pozycji stron w wyszukiwarce na wybrane frazy kluczowe. Spadek aktywności pozycjonowania jest zauważany przez Google: wyszukiwarki szybko reagują na tzw. “miganie” linków (sprawdzanie obecności linków przeprowadzają co kilka dni) i obniżają pozycje strony w swoich wynikach wyszukiwania.

Rekomendujemy utrzymywanie swoich linków w Systemie w stanie aktywnym i nie dopuszczenie do przerw w pozycjonowaniu (zakończenia się środków w Systemie). Dzięki temu uzyskasz stabilność zdobytych pozycji oraz oszczędzisz środki na dalsze pozycjonowanie.

Osobiście uważam, że to bzdury, ponieważ "zamrażając" linki co miesiąc na tydzień mam po 4 miesiącach miesiąc pozycjonowania gratis, a jak do tej pory nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu tego typu działań. Jakie jest wasze zdanie?

Według mnie jest tam wplecione dużo prawdy. Linki, które znikają i pojawiają się na stronie mogą być różnie odbierane przez robaki Google, co w efekcie może spowodować do spadku pozycji strony czy filtra na stronie.

Ja bym nie bawił się linkami, które już są na stronie. Na pewno nie jest to dobre posunięcie jak bawisz się dodając i usuwając linki ze strony...

Mozna zalozyc, ze link im dluzej jest na danej witrynie (zakladamy ze nie zostala ona w tym czasie oflagowana) - nabiera mocy - jak dlugo to juz trudno jest okreslic ale z testow jakie robilismy wynika ze link ktory byl prawie 6 miesiecy na tej samej domenie na ten sam anchor byl mocniejszy niz link ktory podmienilismy i byl tam ok 2 tygodnie. Oczywiscie w tym czasie algorytym tez mial okazje sie zmieniac.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności