Skocz do zawartości

[startup] Zaszczyceni.pl - pokaż logo swojej firmy, ministartup jako sposób na zdobycie funduszy na poważny startup

Takzim

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim.

Chciałbym się zaprezentować i przy okazji poddać ocenie i dyskusji moje świeżo uruchomione przedsięwzięcie.

Na wstępie chciałbym przedstawić w jaki sposób narodził się pomysł:

Inspiracją była pewna strona internetowa o tytule "one million dollar homepage", pewnie niektórzy znają tę stronę, a tych którzy nie widzieli jej zachęcam do wygooglania jej i przekonania się jak prosty pomysł może odnieść sukces - prosty i efektowny pomysł, klucz który przyciągnął klientów. Idąc tropem autora strony, widząc jak firmy z chęcią się pokazać, a co niektóre nawet chcą rywalizować między sobą poprzez pokazanie, że stać ich na to aby zapłacić więcej aby wyróżnić się na tle innych, pomyślałem sobie aby stworzyć coś równie prostego co byłoby efektowne i jednocześnie skusiłoby użytkowników do pojawienia na mojej stronie. Wymyśliłem wówczas (a było to z 3-4 lata temu) stronę internetową, na której firmy będą mogły umieścić swoje logo za jakąś niewielką kwotę. Pierwsza zasada to "kto pierwszy ten lepszy", czyli ten kto się zarejestruje i wpłaci pierwszy będzie na wyższej pozycji, ale żeby było ciekawiej i umożliwić konkurowanie między firmami będą miały możliwość wpłacenia dowolnej sumy pieniędzy i o pozycji na liście będzie decydowała przede wszystkim suma wpłat. Liczba wpłat będzie dowolna oraz wysokość każdej wpłaty również dowolna. O tym jak to dokładnie ma wyglądać i jaki efekt ma przyciągać użytkowników nie myślałem jeszcze.

Tak mniej więcej przedstawia się początek pomysłu. Do jego wykonania było jednak bardzo daleko ze względu na brak konkretnych bodźców by go zrealizować oraz obawa czy warto podejmować trochę szalony pomysł. Projekt doszedł do skutku dzięki innemu pomysłowi, który aktualnie jest w trakcie realizacji. Jest to realizacja już dość dużego portalu internetowego mojego autorstwa, który ma wspierać robienie zakupów w sklepach stacjonarnych. Będzie to platforma "komunikacyjna" między właścicielami sklepów i klientami, która ma wesprzeć lokalne, małe i duże sklepy stacjonarne oraz jednocześnie będzie promować wśród kupujących zakupy w sklepach stacjonarnych (wiem, że w dobie zakupów przez internet jest to trudne przedsięwzięcie, ale właśnie o to chodzi, trzeba iść pod prąd i ja widzę w tym duży potencjał, dlatego chcę to zrealizować). Realizacja dużego portalu oczywiście wymaga w pewnym momencie dużych inwestycji finansowych i szukając sposobu jak pozyskać fundusze, wstrzymując się na razie z korzystania z różnorakich inkubatorów i dofinansowań rządowych czy unijnych pomyślałem sobie, a dlaczego by nie zrealizować pomysł z prezentowaniem loga firm, zachęcając firmy do pojawienia się na mojej stronie, tym że dzięki temu pomogą mi zebrać fundusze na realizację innego pomysłu. Postanowiłem dopracować mój pomysł, dobrać argumenty dlaczego warto pojawić się na tej stronie (oprócz wsparcia finansowego na mój inny projekt) i takim sposobem powstała strona:

Zaszczyceni.pl

Strona prezentuje loga firmy w postaci piramidy, dzięki czemu od razu widać mniej więcej na jakiej pozycji znajduje się dane logo. Ciekawy efekt powstaje gdy zapełnionych jest już bardzo dużo pozycji, piramida usiana logami fajnie się wówczas prezentuje. Jeśli wiele firm zechce pojawić się na tej stronie, będzie to w pewnym sensie zaszczyt dla nich, iż znajdują się w gronie innych firm (stąd nazwa strony Zaszczyceni), a im większe, prestiżowe firmy, tym większy zaszczyt. Ta firma która ma ochotę i uważa że warto poświęcić na to trochę środków, będzie mogła uzyskać wyższą pozycję w piramidzie dzięki odpowiedniej sumie wpłat. Oczywiście ten kto wpłaci najwięcej będzie na szczycie (i tu drugie znaczenia nazwy strony: zaszczycony, czyli ten kto osiągnął szczyt). Jeśli strona będzie budziła zainteresowanie wśród wielu osób będzie mogła również przyczynić do zdobycia nowych odwiedzających dla firm które będą na tej stronie, ponieważ kliknięcie na logo danej firmy przekierowuje na stronę domową firmy. tak więc wiadomo, że ta firma która będzie wyżej zwiększa swoje szanse szanse aby ktoś kliknął na jej logo.

Projekt jest w 100% mojego pomysłu.

Wykonanie stronki (część programistyczna) zleciłem koledze, który trudni sie w robieniu stron www.

Kontakt do mnie: jest na stronie, ale podaję mój prywatny mail: ash5@wp.pl

Komentarze, opinie, oceny, proszę pisać na forum.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Ps. o tym drugim przedsięwzięciu mam nadzieję, że też napiszę, ale gdy będzie większy progres w jego realizacji. Na razie jest za wcześnie aby o nim opowiadać, ale jeśli ktoś ma ochotę, coś go zainteresowało w tym temacie, może pisać do mnie na priv mail.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności