Skocz do zawartości

Ruch = Lepsza pozycja strony

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

ąPytanie zadałem dlatego gdyż mam dwie www które linkowałem ponad 3 miechy temu króciótko na 4 frazy aby jakieś linki zdobyły a nastepnie zaprzestałem i od ponad półtora miecha żaden link do nich nie przybył.. Pozycje ich utrzymywały się miedzy top50 a top60 na średnio łatwe frazy raczej. I od tego momentu jakieś póltora miesiąca zdobywam na nie tylko sam ruch poprzez pojedyńcze wejścia uzytkowników z różnych lokalizacji , i sa to niestety wymieszane wejścia z directa oraz wyszukiwarki na frazy te cztery (około 30% wejść + na frazę "adres strony", zero refferali . Po póltorej miecha strony są na 3 frazy w top 20 i top30 na okres sprzed 7 dni . Przy czym od ponad tygodnia przestałem zdobywac ruch, który zmalał o ponad 3/4, a pozycje o dziwo bardzo szybko spadły i są obecnie w top50.

No i wyciagnęłem wniosek że ruch wpływa na pozycje , ale jeśli drastycznie maleje to i pozycje szybko spadają, z linkami pewnie tak szybko się to nie odbywa bo linki tak szybko się nie traci są bardziej stałe.

ps. niestety test na dwóch stronach jest mało miarodajny, a wszelkie pingwiny sriny mogły też go trochę zniekształcić

Najbardziej interesuje mnie pytanie czy wejścia z wyszukiwarki na dana strone na określoną frazę z wyszukania może znacząco wpłynąć na jej pozycje na ta frazę?

No i byłem ciekaw czy ktoś z was jakies testy robił w tym kierunku, cokolwiek wie na ten temat, zna jakie fora , blogi ,posty w których ten temat był poruszany ?

No i byłem ciekaw czy ktoś z was jakies testy robił w tym kierunku, cokolwiek wie na ten temat, zna jakie fora , blogi ,posty w których ten temat był poruszany ?

Może to będzie dla Ciebie interesujące:

https://moz.com/blog/experiment-google-rankings-w-search-volume

https://moz.com/blog/whoa-can-query-volume-directly-influence-rankings

Pozdrawiam

M.

Dzięki Malec .

San z tych fraz miałem tylko średnio co trzecie wejście reszta to directy lub wpisanie adresu strony w google .

Strony reklamowałem w formie tekstowej głownie na forach i blogach oraz serwisach newsowych z dużym przerobem użytkowników online,srednie UU dzienne na stronach 300 do 500.

linkowałem ponad 3 miechy temu króciótko na 4 frazy

Pozycje ich utrzymywały się miedzy top50 a top60

Po póltorej miecha strony są na 3 frazy w top 20 i top30 na okres sprzed 7 dni . Przy czym od ponad tygodnia przestałem zdobywac ruch, który zmalał o ponad 3/4, a pozycje o dziwo bardzo szybko spadły i są obecnie w top50.

No i wyciagnęłem wniosek że ruch wpływa na pozycje

To nie wyciągaj już wniosków :) Każda strona słabo wypozycjonowana tak skacze i nie ma to nic wspólnego z ruchem.

Reklamy Ceneo - 20gr za każdy klik + 65% prowizji z usługi Kup na Ceneo.

Zachęcam do przeprowadzenia samodzielnych eksperymentów. Wystarczą historyczne dane: pozycje (z dowolnego monitora, o ile są spójne), dane dotyczące ruchu (np. z GA), dane dotyczące CTR z wyników organicznych (np. z GWT). W razie czego, mogę co nieco podpowiedzieć (np. via PM), ale zaznaczam, że w tym tygodniu jestem bardzo zajęty i odpowiadam z dużym opóźnieniem.

Zachęcam do przeprowadzenia samodzielnych eksperymentów. Wystarczą historyczne dane: pozycje (z dowolnego monitora, o ile są spójne), dane dotyczące ruchu (np. z GA), dane dotyczące CTR z wyników organicznych (np. z GWT). W razie czego, mogę co nieco podpowiedzieć (np. via PM), ale zaznaczam, że w tym tygodniu jestem bardzo zajęty i odpowiadam z dużym opóźnieniem.

Hipoteza postawiona przez autora wątku była taka, że to ruch wpływa na pozycję.

Analiza, której przeprowadzenie proponujesz może pokazać jedynie istnienie związku pomiędzy pozycją a ruchem / ruchem a pozycją ale nie kierunek tej zależności.

Logika podpowiada że ruch zależy od pozycji strony a nie pozycja od ruchu. A badania już przeprowadzone potwierdzają:

https://moz.com/ugc/click-through-rates-in-google-serps-for-different-types-of-queries

https://searchenginewatch.com/article/2276184/No.-1-Position-in-Google-Gets-33-of-Search-Traffic-Study

Pozdrawiam,

M

Ja proponuję przeprowadzenie analizy i samodzielne wyciągnięcie wniosków. Uważam, że im więcej testów i eksperymentów tym lepiej i chyba z tym się zgodzisz? :)

PS. Zauważ, że w tym temacie (ale też wielu innych), bardzo często pojawiają się posty typu: "Nie testowałem, ale się wypowiem", "Nie sprawdzałem, ale uważam, żę", "Nie wiem, ale zabiorę głos". Uważam, że powinniśmy zachęcać użytkowników PiO do opierania się o eksperymenty i dane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności