Skocz do zawartości

Linki w obrębie jednej witryny na stronie głównej.

oliver87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Chchaiłym zapytać się Was z praktycznego zastosowania o linki wewnętrzne na stronie głównej.

Chodzi o linki z sidebaru gdzie mam polecane wpisy ładnei zaprezentowane wraz z miniaturką. Do tego rzecz jasna pod spodem tagi.

I teraz dając atrybut nofollow pomogę podnosić pagerank witryny czy też nie? Może tylko utrudnię szybszą indeksację innych artykułów?

Możliwe, że temat ten jest rzeką. SPotykam zróżnicowane opinie. Sam na chwilę obecną nie mogę jednoznacznie powiedzieć czy atrybut nofollow daje kkorzyści dla samej domeny głównej czy nie bądź czy przynosi straty jeżeli chodzi o indeksację podstron itd.

Adresy w linkach mam bezwzględne.

super pomysł. to po co w ogóle wyświetlać chmurę tagów?

i nie "zaoszczędzisz" PR/mocy, bo to tak nie działa.

Dziękuję za odpowiedź kris_set. MOje pytanie nie wzięło się ot tak z powietrza. Zauważyłem, że w bardziej dopracowanych motywach znajdują sie właśnie link nofollow np w sekcji post-info gdzie znajduja sie linki (nofollow) do kategorii wpisu i jego autora. Dlatego zastanowiło mnie dlaczego tagi nie mają atrybutu nofollow. Poprostu niego nie rozumiem. Fakt, dałeś mi konkretną odpowiex - że to tak nie działa - ale dalej nie rozumiem tej rozbieżności dlaczego akurat dla tagów nie ma potrzeby ustawiania atrybutu nofollow.

Dzięki wielkie za Wasz udział w tym poście :)

w bardziej dopracowanych motywach znajdują sie właśnie link nofollow np w sekcji post-info

Np.? Pytam z ciekawości.

Im mniej linków na danej podstronie, tym teoretycznie większa moc na każdy z nich.

Ustawienie nofollow dla jednych, nie zwiększy mocy drugich.

Ilość linków razem nie ma wpływu na PR.

Nofollow teoretycznie można ustawiać dla linków wewnętrznych, których nie chcemy widzieć w SERP-ach. Lepsza jest opcja noindex na danej podstronie. Jeśli na blogu jest 1 autor, jego profil pokrywa się ze stroną główną, czyli mamy duplicate content.

Nofollow dajesz do stron niezaufanych i reklam. Ewentualnie dla niektórych fraz, ale o to mniejsza.

Nofollow dla kategorii? Musiałbym to zobaczyć :)

I teraz dając atrybut nofollow pomogę podnosić pagerank witryny czy też nie? Może tylko utrudnię szybszą indeksację innych artykułów?

Przede wszystkim twórz stronę dla użytkowników, a nie by "przypodobać się Google". Nie wiem czy wiesz, ale "przeoptymalizowanie" przynosi odwrotne skutki.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie testowałam tego, więc odniosę się do oficjalnej informacji od Google o tym, że tzw. PR sculpting (manipulowanie przepływem PR) nie jest od kilku lat możliwy przez zastosowanie nofollow dla niektórych linków. Możesz jednak za jego pomocą sterować tym, jaki anchor Google zliczy - mając 2 linki do tej samej podstrony, gdzie pierwszy ma nieciekawy anchor, dodaj do linka nofollow, a Google zliczy anchor kolejnego znalezionego linka do danej podstrony.

Co do tagów, po to je dodajesz, aby ułatwić nawigację zarówno użytkownikom, jak i robotom. A zatem powinny to być linki dofollow tym bardziej, że nazwy tagów powinny być zoptymalizowane pod kątem SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności