Skocz do zawartości

[tekst] Co kryje kod Twojej strony www?

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić Was o uwagi do poniższego tekstu. Z góry dziekuję :)

Co kryje kod Twojej strony www?

Wymierne straty wynikające z ukrywania treści w kodzie.

Ukrywanie treści niewidocznej dla Internauty w kodzie HTML to już plaga. Techniki takie są wyraźnie zabronione przez systemy wyszukiwawcze, a ich stosowanie może nie tyle spowodować usunięcie serwisu z baz danych wyszukiwarek, co odbić się na stracie potencjalnych Klientów.

Kto się może zrazić do Twojej strony?

Każdy Internauta który z ciekawości lub przez przypadek wciśnie CTR+A na Twojej stronie, spojrzy w źródło HTML, lub po prostu z ciekawości obejrzy kopie tekstowe zapisane przez systemy wyszukiwawcze.

Z logicznego punktu widzenia dany sklep internetowy czy strona firmowa najzwyczajniej traci wówczas na zaufaniu Internautów, czyli nikogo innego jak potencjalnych Klientów, a to już wymierne straty.

Dlaczego tak się dzieje?

"Konkurencja stosuje słowa kluczowe w komentarzach i inne tego typu triki" - to odpowiedź jaką uzyskałem zwracając uwagę na kod HTML osobie odpowiedzialnej za duży sklep internetowy, który z pełną świadomością stosuje ukryty tekst. Jest to błędne koło, gdyż ta sama konkurencja w odpowiedzi posunie się do kolejnych zabiegów np. Cloakingu czyli podstawiania innej treści robotom wyszukiwawczym a inną Internautom odwiedzającym serwis. Miejmy tylko nadzieję, że w przyszłości ten brak szacunku do zasad panujących w bezpłatnych systemach wyszukiwawczych spowoduje trwałe usuwanie serwisów z zasobów, co zdecydowanie odbije się na ilości ich odwiedzin.

Ukryty tekst a skuteczność

Najczęściej spotykany ukryty tekst znajduje się w tzw. komentarzach kodu HTML oraz w dodatkowych znacznikach META sekcji HEAD. Z badań jakie przeprowadziliśmy wynika, że nie daje on żandych korzystnych rezultatów w wynikach wyszukiwania goole - najpopularniejszej obecnie wyszukiwarki.

Kto ukrywa?

Trudno o jednobrzmiącą odpowiedź ponieważ ukrytą treść spotyka się zarówno w małych prywatnych stronach jak i dużych serwisach wykonanych przez profesjonalne agencje wykonujące strony dla swoich Klientów oraz świadczące usługi pozycjonowania, często za niewyobrażalnie niską cenę bądź zupełnie bezpłatnie.

Jeśli czegoś nie wiesz - zapytaj!

Własna analiza może być błędna, gdy nie posiada się choć podstawowej wiedzy o tworzeniu stron, jednak istnieją fora dyskusyjne takie jak Pozycjonowanie i Optymalizacja gdzie śmiało można zadać każde pytanie i rozwiać wątpliwości.

Skrajne przypadki

Nie do przyjęcia są sytuacje w których bez zgody właściciela ktoś inny umieszcza całą treść serwisu na własnej stronie. Tym bardziej, gdy treść ta zostaje ukryta w kodzie HTML tylko po to, by podwyższyć liczbę popularnych fraz i słów kluczowych. Każde wejście na taką stronę powoduje połączenie z serwerem z którego treść zostaje pobierana bez jej wyświetlenia Internaucie, zatem - po pierwsze - zostaje naruszona własność intelektualna, a po drugie - jest to bezsensowne obciążanie łącza z serwerem za które ktoś inny płaci.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Tego nie rozumiem

Z marketingowego punktu widzenia dany sklep internetowy czy strona firmowa najzwyczajniej wówczas na zaufaniu Internautów, czyli nikogo innego jak potencjalnych Klientów a to już wymierne straty.

Poza tym nie wiem do kogo kierujesz ten tekst

A więc gdy daje tekst w komentarzach

O ile pamiętam komentarze służą do umieszczania w nich komentarzy ułatwiających webmasterom poruszanie się po kodzie strony. Biorąc pod uwagę google treść ta wogóle nie jest brana pod uwagę.

to jest spam ?

A czy w moim tekscie znalazłeś wogóle ten wyraz? Zapraszam do zestawienia Pneumy Definicja spamu w wyszukiwarkach

Tego nie rozumiem

Brakuje tam wyrazu "traci" :)

Poza tym nie wiem do kogo kierujesz ten tekst

Akapit "Jeśli czegoś nie wiesz - zapytaj!" chyba wyraźnie określa grupę celową tekstu

Piotrze, co zamierzasz osiągnąć tym tekstem

Chcę tylko delikatnie zaznaczyć że jest grupa potencjalnych Klientów którzy mogą pomyśleć "skoro oszukuje systemy wyszukiwawcze, nabija punkty czy odwiedziny to czemu miałby i mnie nie oszukać?" Kto zetknął się z ecommerce wie doskonale jak ważny jest jak największy procent zaufania. Pierwsza pozycja we wszystkich wyszukiwarkach to jeszcze nie wszystko.

i gdzie będzie publikowany

Chcę go wrzucić do webwwebNews, może parę osób przeczyta :D

Jeżeli to ma być bat na spamerów - to za słaby, jeżeli reklama forum to bardzo ogólnie adresowana więc zaleje nas fala pytań o tagi

To tylko poglądowy tekst, nie chcę naciskać ani na jedno ani na drugie, choć chciałbym zaznaczyć że pozycjonowanie za darmo i zbyt niską cenę może się właśnie skończyć śmieciem w kodzie, dlatego zmieniłem akapit "Kto ukrywa?"

Jest kilka defektów jeszcze

Dzięki za korektę ;)

troche polemiki z samym tekstem

Każdy Internauta który z ciekawości lub przez przypadek wciśnie CTR+A na Twojej stronie, spojrzy w źródło HTML, lub po prostu z ciekawości obejrzy kopie tekstowe zapisane przez systemy wyszukiwawcze.

Tylko prawda jest taka, ze robi to moze 5%. Przesada jest straszenie 'utrata wiarygodnosci'. Mnie (jako webmastera!) zupelnie nie obchodzi co jakas firma ma w kodzie, tak dlugo jak nie jest to strona serwisu oferujacego uslugi web-designerskie, bo wtedy jest to naturalna autoreklama. Bez przesady, a co, niby strona startowa google ma dobry kod? A nowa strona onetu (choc przejrzysta) ? Bullshit.

"Konkurencja stosuje słowa kluczowe w komentarzach i inne tego typu triki" - to odpowiedź jaką uzyskałem zwracając uwagę na kod HTML osobie odpowiedzialnej za duży sklep internetowy, który z pełną świadomością stosuje ukryty tekst. Jest to błędne koło,

no coz, niestety, ale jest to podejscie jak najbardziej pragmatyczne. jesli widzisz ze taka technika daje rezultaty i najwyrazniej jest dozwolona, to sila rzeczy chcesz jej uzywac zeby byc wyzej. To wyszukiwarki sobie same zgotowaly taki metlik. Strona internetowa jest wlasnoscia jej tworcy/posiadacza. Moze tam byc cokolwiek, co nie narusza praw. Moze to byc nieetyczne. Problelem jest tylko zeby ktos wiedzial ze to jest nieetyczne. Ale to wcale nie musi nikogo przekonac, zwlaszcza ze regulaminy wyszukiwarek sobie, a wyniki sobie.

Nie wiadomo za bardzo do kogo ten tekst jest skierowany. Jesli do poczatkujacych "klientow", to slownictwo typu "cloaking" tylko wprowadza zamieszanie. Jesli do pozycjonerow, to stek ogolnikow. Poza tym jest troche za krotki, tytul rozbudza ochote na wiecej.

"i can handle it without linking :)"

Tylko prawda jest taka, ze robi to moze 5%

5% procent potencjalnych Klientów to dużo.

slownictwo typu "cloaking" tylko wprowadza zamieszanie

Racja, nie pomyslałem o tym :(

Nie wiadomo za bardzo do kogo ten tekst jest skierowany.

Chciałbym aby był to tylko tekst poglądowy skierowany go do osób które zleciły bądź mają zamiar zlecić wykonanie i wypozycjonowanie strony.

5% procent potencjalnych Klientów to dużo.

mozna by znow polemizowac. a co jesli dzieki ukrytemu tekstowi na stronie pozostale 95% klientow generuje nam tak duzy zysk, ze po prostu nie oplaca sie zajmowac tymi 5% ? Czysta perfidna, chlodna kalkulacja...

"i can handle it without linking :)"

a co jesli dzieki ukrytemu tekstowi na stronie pozostale 95% klientow generuje nam tak duzy zysk

Moim zdaniem ukryty tekst na stronie nie da Ci takiej skuteczności jak linki zewnętrzne, biorąc pod uwagę chłodną kalkulację - skoro 95% generuje Ci tak duży zysk że możesz sobie pozwolić na olanie tych 5% to równie dobrze stać Cię na zakup linków czy inne akcje promocyjne dzięki czemu i w oczach tych 95% rośniesz.

Jak wspomniałem jest to tekst poglądowy w sumie dla laików (uzupełniłem o cloakingu) więc jeśli możesz pomóc w zredagowaniu jego treści aby był bardziej zrozumiały to bardzo proszę. Z góry dziękuję :(

P.S. dodałem jeszcze równie ogólnikowy akapit Ukryty tekst a skuteczność.

• 5 tygodni później...

Piotrek, jeśli mogę się tak zwrócić, kto pisał ten tekst?

Mam nadzieję, że nie Ty, bo to co jest tam napisane, to przynajmniej w połowie, wierutne bzdury.

1) Komentarze - są po to, aby z nich korzystać i ani Google, ani tymbardziej Onet z ich już dawno nie uwzgldnia

2) Sekcja meta jest po to, aby z niej korzystac! I wcale nie jest prawda, ze rooboty jej nieuwzględniają - uwzgledniają i to bardzo chętnie, ale wiadomo, ze oszalamiajacyhc wynikow sie nie osiagnie na samych znacznikach meta!

3) zaden pozycjoner z prawdziwego zdarzenia nie zrobi czegos takiego, ze tekst bedzie np. k kolorze tla lub tak maly, ze go nie bedzie widac - to jest nieprofesjonalne! Sa inne techniki, zeby schowac tekst, ktory jest na stronie, a zeby go NIKT nie widzial. Najprostsza metoda sa style, ale za duzo zdradzac Wam nie bede, bo to dodatkowa konkurencja... poszukajcie a znajdziecie!

A propos cloakingu! Jesli ktos widzi, ze strona moze byc w ten sposob wypozycjonowana, to przeciez sa adresy mailowe, na ktore mozna wysylac skargi i walczyc z tym! Ja sam tego nie stosuje i nie popieram bo to nieuczciwe! Chociaz, nie raz stosowalem chwyty z granicy przyzwoitosci, tylko po to, aby byc przed konkurencja! Spróbujcie sobie np. wypozycjonowac fraze "projektowanie stron (internetowych)" - w tej materii jest ciagla zamiania na pierwszysch 10 miejscach! Kazdy chce byc pierwszy, nie mowiac juz o slowie "pozycjonowanie"! Kilka razy mi sie udalo, byc na samym szczycie, lae trwa to 3-7 dni i potem, ktos inny Cie przesciaga. I znow Ty czegos szukasz i tak w kółko! Na tym to polega i to będzie zawsze! Zawsze najlepiej uczyc sie ze strony, ktora jest 1. Wystarcy podgladnac jej kod źródłowy i spenetrowac server (oczywiscie bez wlamywania) i wszystko staje sie jasne! Potem Ty stosujesz wykryte metody i je ulepszasz i znow jesteś 1.

Wracajac do tematu! Ktoś dobrze zauważył, że tylko 5% wciska Ctrl+A! Ja bym powiedzial, ze jeszcze mniej osob i znow bez przesady z tą wiarygodnością!

A tak na zakończenie! Ile Ty sie zajmujesz pozycjonowaniem? Wydaje mi sie, że przeczytałeś kilka artykułów i to nie najświerzszych i teraz dajesz rady innym! Czasem trzeba troche pokory, bo jak nie masz ugruntowanej wiedzy, to nici z tego!

Czekam na polemiką z moim zdaniem...

Pozdrawiam i życzę sukcesów!

Potęga tkwi w umyśle...

ale za duzo zdradzac Wam nie bede, bo to dodatkowa konkurencja...

Oj, szkoda. Jestem rozczarowany. Było tu już kilka osób, które ogłaszały "wiem, ale nie powiem". Andrew, forum służy wymianie poglądów i doświadczeń. Jeżeli w drugim wystąpieniu oświadczasz, że nie zamierzasz, to wątpię, by ktoś chciał podjąć z Tobą dialog.

Pozdrawiam i życzę powrotu na no 1.

Wiesz, może i masz trochę racji! Forum jest po to, aby pomagać innym ale... Nie sądzisz, że wszystko, co przychodzi zbyt łatwo ni ejest potem doceniane. Ja wszystkiego uczyłem się na swoich błędach, trwało to kilka lat ale teraz mogę spokojnie powiedzieć, że do czegoś doszedłem.

A tak wracając do tematu, udostępniania wiedzy. Nie sądzisz, że dla inteligentnych ludzi nie wystarczy, to co powiedzialem? Że jedna z metod oparta jest na stylach! Specjalnie nie zdradziłem szczegółów, bo po forach chodzą różni amatorzy, którzy szukają gotowych recept na wypozycjonowanie strony a sami nic do nich nie wnoszą!

Moim zdaniem podpowiedź, którą zostawiłem dla chcących się czegoś nauczy spokojnie wystarczy a żółtodziobom nie będzie sie chciało szukać.

Widzisz, ta wiedza jest bardzo chodliwa, i mało dostępna i szkoda, żeby wpadła w niepowołane ręce.

Mogę się oczywiście mylić w moich osądach, tego nie twierdzę...

Pozdrawiam!

Potęga tkwi w umyśle...

Sa inne techniki, zeby schowac tekst, ktory jest na stronie, a zeby go NIKT nie widzial. Najprostsza metoda sa style

Twierdzisz, że można tak zastosować style, żeby nikt nie zobaczył ukrytego tekstu? Chodzi o osobę przeglądającą stronę, czy szukającą spamu? Zawsze jeszcze zostaje kopia strony w Google. (Wiem - można ustawić żeby nie robił kopii).

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Tak, spokojnie w stylach można to zrobić. Jak znasz się na rzeczy, to wystarczy, że wejdziesz na jedną z pierwszysch trzech stron wyskakujących po wpisaniu frazy "projektowanie stron internetowych" i pogrzebiesz w kodzie! Jedna stronka ma genialne rozwiązanie - sam bym na nie nie wpadł!

A co do szukania spamu, to jest tak... Jeśli robi to maszyna, to go nie znajdzie w tym wypadku, jesli robi to człowiek to może się zorientować ale nie musi... zależy od stopnia wtajemniczenia!

Potęga tkwi w umyśle...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności