Skocz do zawartości

Kolejna rzeź prosiaków

blake

Rekomendowane odpowiedzi

niema problemu z jednoczesnym usuwaniem na przykład 3000 niedziałających proxy z bazy na shared hostingu za 50 zl

Niema żadnego problemu, usuwanie odbywa się automatycznie jeśli system stwierdzi, że dane proxy nie działa dla żadnego źródła które nas interesuje czyli google, bing, majesticseo.

bilbord_opublikuj_mini.png

@mlody0072: a sprawdzając zbanowanie w Google wykonujesz zapytanie o wyniki wyszukiwania, site, czy HP Google ?

Wynika z tego co napisałeś, że na zwykłym hostingu można (bezpiecznie, aby go nie obciążyć) sprawdzić 10 proxy w ciągu minuty.

Czy korzystasz z cURL multi ? Czyli ile potrzebujesz czasu, aby z listy 5000 proxy wskazać mi 10 proxy które działają, zakładając, że na takiej darmowej liście proxy działających i nie zbanowanych w Google jest kilka procent ?

Btw. gdyby soft który służy między innymi do "odsiewania" proxy, czy też do monitorowania pewnych danych korzystając z wielu proxy, nie miał możliwości usuwania ich w sposób masowy to byłoby to wręcz śmieszne więc całe szczęście, że WebMonitor taką opcję posiada :)

logo-stat4seo-blue-small.png

a sprawdzając zbanowanie w Google wykonujesz zapytanie o wyniki wyszukiwania, site, czy HP Google ?

To zależy co mi potrzebne bo wiadomo że proxy nie raz nie działają na zapytanie o site a działają jak wpiszemy tylko frazę to trzeba także uwzględnić.

Wynika z tego co napisałeś, że na zwykłym hostingu można (bezpiecznie, aby go nie obciążyć) sprawdzić 10 proxy w ciągu minuty.

Teoretycznie tak.

Czy korzystasz z cURL multi ?

Widzę, że napisałeś soft do monitorowania pozycji w 2009 roku a Ty pytasz o takie rzeczy ?

Czyli ile potrzebujesz czasu, aby z listy 5000 proxy wskazać mi 10 proxy które działają,

Łatwo można obliczyć jak mamy 10 proxy na minutę do sprawdzenia na wszystkie parametry dalsza matematyka chyba jest tutaj zbędna.

tw. gdyby soft który służy między innymi do "odsiewania" proxy, czy też do monitorowania pewnych danych korzystając z wielu proxy, nie miał możliwości usuwania ich w sposób masowy to byłoby to wręcz śmieszne więc całe szczęście, że WebMonitor taką opcję posiada :)

Tego nie rozumiem. Webmonitor korzysta z wielu proxy na raz każde połączenie jest wykonywane z innego IP następnie odstawiane aby "odpoczęło".

Nie wiem jak masz to u siebie zrobione ale, u mnie soft jest tak napisany aby wiedział które proxy sie nadaje a które nie i są usuwane tylko te proxy które nie działają dla wszystkich źródeł. Na prawdę nie wiem w czym Ty widzisz problem. Przynajmniej u mnie nie trzeba godzinami klikać aby skasować proxy tylko kasują się automatycznie.

bilbord_opublikuj_mini.png

Dzięki za odpowiedzi :) W takim razie z mojej "matematyki" wynika, że aby skompletować 10 działających proxy (na zwykłym hostingu) potrzeba zbadać około 200 proxy z listy 5000 przy założeniu, że 5% z nich spełnia wymagania. Zbadanie 200 proxy zajmuję 20 minut. Czyli po 20 minutach uzyskamy 10 proxy które (o ile w między czasie nie padły) możemy śmiało użyć do sprawdzania pozycji, tak długo jak nie padną.

Oczywiście wszystko to czysta teoria i praktyka z pewnością od niej odbiega bo można ten proces zoptymalizować, ale tak czy tak moim zdaniem wynik jest niestety mierny i nadal uważam, że do monitorowania pozycji na zwykłym hostingu, przy założeniu, że mamy np. 2000 fraz i więcej, nie można (lub nie opłaca się) używać darmowych proxy, chyba, że mamy odrębne narzędzie do ich filtrowania/sprawdzania poza tym hostingiem.

Na prawdę nie wiem w czym Ty widzisz problem.
Proszę Cię, nie chcę się znowu sprzeczać, z kolejną osobą, bo znowu trafi to do kosza. Nie widzę żadnego problemu, stwierdziłem po prostu, że Twoje oprogramowanie robi to co do niego należy - i bardzo dobrze :)

psst. moja "matematyka" polegała na zwykłych testach praktycznych stąd jest w cudzysłowach.

logo-stat4seo-blue-small.png

jedyny problem jest taki że gugiel banuje prosiaki, pisałem wiele razy - liczba adresów IP po stornie Google ktore sa odpytwane radykalnie sie zmniejszyła. Stat4seo sprawdza proxy i je "uwalnia" - difoltowo po 7200 sekunach i mnie to wystarcza, niestety boli jednakże tylokk taki fakt, że proxy są banowane dość szybko. Nie jestem progmistą ale czekam na jakieś poprawki lub nowy soft ... nadziej agaśnie ostatnia ;)

@Max: podoba mi się Twoje "nu" :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zrobiłem "upgrajd" ostatni w stat4seo i jest o niebo lepiej - przy dużych prędkościach z 59 proxy google zbanowało ... 4 na przestrzeni całego sprawdzania :) :)

Poprzednio w 9 godzin potrafiło zbanowac wszystkie i to dwukrotnie ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności