Skocz do zawartości

Żądanie zwróciło kod: HTTP/1.1 403 Forbidden

Rekomendowane odpowiedzi

witam wchodzę w bing.com narzędzia dla webmasterów klikam na analizator seo i wyskakuje błąd

co to jest za błąd

i jeszcze 1 problem

Pokaż obraz z Bingbot

Adres URL: moja strona

Status: Otrzymano kod stanu HTTP z grupy 4xx.

HTTP/1.1 403 Forbidden

Connection: Keep-Alive

Date: Fri, 16 Aug 2013 19:30:47 GMT

Keep-Alive: timeout=1, max=100

Content-Length: 321

Content-Type: text/html; charset=iso-8859-1

Server: Apache

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN">

<html><head>

<title>403 Forbidden</title>

</head><body>

<h1>Forbidden</h1>

<p>You don't have permission to access /

on this server.</p>

<p>Additionally, a 403 Forbidden

error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.</p>

</body></html>

z góry dziękuję za odpowiedzi

Download High Quality Free WordPress Themes for your Blog

Tani Hosting Stron WWW 20% rabatu na pierwszą płatność na dowolne konto WWW lub Reseller 1698-6737-7963-9232-3967

Nie używam narzędzia binga dla webmasterów, ale pewnie chodzi o to, że:

Robot Binga jest zablokowany (np. w .htaccess), przez co przy próbie odwiedzenia strony dostaje kod HTTP 403 Forbidden.

Zerknij do pliku .htaccess i zobacz.

plik htaccess

# BEGIN WordPress

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteRule ^index\.php$ - [L]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule . /index.php [L]

RewriteCond %{HTTP_HOST} !^wpthemess.net [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://wpthemess.net%{REQUEST_URI} [R=301,L]

</IfModule>

# END WordPress

Tani Hosting Stron WWW 20% rabatu na pierwszą płatność na dowolne konto WWW lub Reseller 1698-6737-7963-9232-3967

Z całą pewnością wygląda na to, że bot binga jest blokowany - takie zapytanie daje 403:

GET https://wpthemess.net/ HTTP/1.1
Host: wpthemess.net
User-Agent: Mozilla/5.0 (compatible; bingbot/2.0; +https://www.bing.com/bingbot.htm)
Accept: text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
Accept-Language: pl,en-us;q=0.7,en;q=0.3
Accept-Encoding: gzip, deflate
Connection: keep-alive

a takie 200:

GET https://wpthemess.net/ HTTP/1.1
Host: wpthemess.net
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:23.0) Gecko/20100101 Firefox/23.0
Accept: text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
Accept-Language: pl,en-us;q=0.7,en;q=0.3
Accept-Encoding: gzip, deflate
Connection: keep-alive

Różnica jest tylko w User-Agent.

Jeśli to nie .htaccess, to może masz jakiś plugin od "bezpieczeństwa", coś w stylu: Better WP Security (nie wiem, czy to on - rzuciłem tylko okiem "po sieci"; nie wiem też czy on używa .htaccess czy blokuje "zagrożenia" inaczej) lub podobny.

nie mam zainstalowanego takiego pluginu

od ochrony mam tylko

Antispam Bee

AVH First Defense Against Spam Plugin

wyłączyłem i nic, tak samo

To stoi na VPSie, prawda?

Jeśli tak, zobacz jeszcze, czy gdzieś w konfiguracji apache'a nie masz tego wycinanego...

To może być coś w tym stylu:

https://mattiasgeniar.be/2012/02/15/blocking-googlebot-msnbot-bingbot-in-apache-configuration-from-accessing-your-server-site/

Jeśli nie, to od biedy możesz mieć to jeszcze gdzieś w skrypcie wycinane (inna kwestia to to, skąd by się to mogło tam wziąć...):

W takim wypadku ja bym się zalogował na niego przez SSH, wszedł do katalogu, w którym masz skrypt, puścił:

grep -rin bingbot .

i przejrzał wyniki.

Jeszcze bardziej od biedy możesz próbować poszukać tego w bazie - jeśli nie masz pojęcia, w której to może być tabeli, zawsze możesz zrobić dumpa bazy i pojechać grepem czy choćby użyć less albo jakiegoś edytora i przeszukać.

No to na teraz nie przychodzi mi do głowy nic ciekawszego (chyba, że coś przeoczyłem...), niż przeszukać pliki/bazę i zobaczyć, czy gdzieś jeszcze nie jest to wycinane.

Nie przypuszczam, żeby bingbot był wycięty na całym hostingu, bo sprawdziłem w bingu strony, które stoją na tym samym IP, co Twoja i puściłem na nie zapytania podszywając się pod bingbota - dostaję prawidłową zwrotkę i kod 200.

Chyba, że mają jakieś bardziej wyszukane reguły co do blokowania uciążliwych botów/użytkowników (generujących masowe zapytania) - tylko, że blokowanie jest po nagłówku User-agent, a nie po IP.

doda jeszcze że ip bota binga jest w statystykach stat4u

czyli że nie jest blokowany ?

a wyświetla się 403 Forbidden

msnbot-131-253-24-114.search.msn.com 131.253.24.114

Wygląda na to, że jest blokowany po nagłówku User-agent, niekoniecznie po adresie IP (robię zapytania ze swojego komputera po prostu zmieniając nagłówek User-agent, więc nie z IP robotów binga).

Z tego, co widzę:

- bot przedstawiający się jako bingbot jest blokowany.

- bot przedstawiający się jako msnbot nie jest blokowany - dlatego go widzisz

I muszę powiedzieć, że nawet mógłbym pomyśleć, że na hostingu blokują z jakiegoś dziwnego powodu bingbota (lub raczej przez pomyłkę...), ale dziwne jest to, że to dotyczy Twojej strony, a sąsiadujących już nie.

Chyba, że z premedytacją zrobili taką blokadę tylko dla Twojej domeny?

Od biedy tak, jak pisałem możesz przeszukać pliki i bazę pod kątem blokady, której się kompletnie nie spodziewasz - jeśli nie znajdziesz to na teraz nie mam innych pomysłów - blokada ze strony hostingu zrobiona "tylko dla Ciebie" na boty jest nieco dziwna, ale na 100% nie mogę jej wykluczyć.

Hosting może mieć ustawioną blokadę robotów ma poziomie całego serwera HTTP w celu "zmniejszenia zużycia zasobów" i wyciśnięcia do maksimum zasobów i klientów z jednej maszyny :olaboga:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Hosting może mieć ustawioną blokadę robotów ma poziomie całego serwera HTTP w celu "zmniejszenia zużycia zasobów" i wyciśnięcia do maksimum zasobów i klientów z jednej maszyny :olaboga:

No właśnie w tym przypadku o dziwo nie ma (sprawdzałem u "sąsiadów"). Chyba, że blokada per konkretny host, ale ciężko mi w to uwierzyć. :)

Chyba nie pozostaje nic innego, niż zapytać u źródła...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności