Skocz do zawartości

reklamowanie AdWordsem strony z AdSense

eclipse

Rekomendowane odpowiedzi

jak w temacie - interesuje mnie reklamowanie poprzez AdWords strony, która ma zainstalowany AdSense. strona nie jest "made for adsense", jest robiona w pełni pod użytkowników, natomiast jest reklamowana szeroko (na wiele fraz) w AdWordsie.

i teraz pytanie: czy jest to dopuszczalne, a jeżeli nie to jak dokładnie wygląda zapis zabraniający? czy ktoś miał jakieś doświadczenia z tego typu działaniami? czytałem tematy na BHW i opinie są różne - jedni mówią, że zabronione, inni że dopuszczalne i od wielu lat tak robią, chętnie poczytam więcej opinii na ten temat

Mam mieszane uczucia.

Są duże serwisy, które się promują w AdWords i same korzystają z AdSense.

Ale Google samo pisze, że nie lubi takiego arbitrażu w niektórych przypadkach: https://support.google.com/adwordspolicy/answer/190442?hl=pl

Więc jeśli nie MFA, to w teorii możesz reklamować.

jak w temacie - interesuje mnie reklamowanie poprzez AdWords strony, która ma zainstalowany AdSense. strona nie jest "made for adsense", jest robiona w pełni pod użytkowników, natomiast jest reklamowana szeroko (na wiele fraz) w AdWordsie.

i teraz pytanie: czy jest to dopuszczalne, a jeżeli nie to jak dokładnie wygląda zapis zabraniający?

Zakładając, że takie coś jest dopuszczalne to drugie pytanie jakie się automatycznie nasuwa to: jaki jest stosunek wydatków na AdWrods do zarobków w Adsense.

Jak na tej stronie jest analytics i podpięte konta adwords i adsense to powinno się dać wyliczyć ROI (przychód - koszt / koszt)

Pozdrawiam,

M.

No i raczej nie będzie miał tak drogich klikniec jak klikniecia wejsciowe z Adworda. Nawet 10% kasy w ten posób nie odzyska. Inaczej byłoby to perpetum mobile.

Sprzątanie po zgonach https://sprzataniepozgonach.pl/

Dezynfekcja i dezynsekcja https://www.isotech-pestcontrol.pl/
Ptaszyniec kurzy https://zwalczanie-ptaszynca.pl/

Inaczej byłoby to perpetum mobile.

I właśnie o to chodzi ;) Jak już zresztą napisał Lis, zdarzają się takie frazy przy odpowiednim "podstawieniu użytkownikowi pod nos" reklam na stronie. Zresztą nie musi tu występować zysk - wystarczy, że AdSensy będą pokrywać znaczną/jakąś część kosztów AdWords.

Istnieją serwisy, które tak robią i nie widać by działa im się z tego powodu krzywda. Nie spotkałem się też nigdzie z zabraniającym tego zapisem (choć w praktyce strona która miałaby w ten sposób zarabiać musiałaby trącać MFA na kilometr, a to z kolei jest już piętnowane).

• 9 miesięcy temu...

Hejka,

Odświeżę temat bo sam zastanawiam się czy nie grożą jakieś konsekwencje za strony z adsense które mają przeważający ruch z adwords.
Może macie jakieś nowe doświadczenia w tym temacie od czasu powstania wątku?
Pozdrawiam

to strona dla użytkowników, tzn przynosząca wymierne korzyści użytkownikom w postaci informacji, których szukają ale chciałbym także oczywiście podpiąć reklamy które zarobią na utrzymanie tej strony i być może coś by zostało..
Mam już stronę z adsense jednak nie muszę jej reklamować bo ruch pochodzi głównie z wyszukiwań organicznych w google i innych.
Z tą stroną o którą pytam jest inaczej ponieważ są trudne frazy i postanowiłem podpiąć testowo pod adwords.
Okazuje się że adwords generuje przyzwoity ruch jednak znacząco przewyższa on wyszukiwania organiczne i stąd moje pytanie i zarazem obawa.
Oczywiście reklamowanie w adwords mam nadzieje przyniesie mi stałych userów docelowo i przyczyni się do rozpoznawalności strony jednak nie sądzę że to się stanie szybko a instalacja adsense chociaż częściowo by zmniejszyła koszt reklamy i promocji.
Dzięki za odpowiedź :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności