Skocz do zawartości

Pytanie o linkowanie do podstron

Pietreka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Piszę tutaj, bo mam pewien mały problem, z którym mam nadzieję jakoś z Waszą pomocą się uporam.

Otóż mam pewien kłopot z jedną własną stroną - umieściłem na stronie spis alfabetyczny pewnych zagadnień i te litery dałem na stronę główną jako osobne podstrony, umieszczając je zgrabnie na liście w panelu bocznym. Można więc powiedzieć, że mam taki panel nawigacyjny, alfabetyczny.

Był to chyba błąd, bo wchodząc teraz do google webmaster tools gdy patrzę jakie hasła kojarzone są z moją stroną, to 30 pierwszych fraz to litery alfabetu ;) Co więcej - w linkach te wszystkie literowe odniesienia mają pozycję dominującą. Anchor teksty do tych linków są oczywiście poprawne, z wypisaną poprawną frazą.

I mam tu w zasadzie teraz dwa pytania.

1. Czy powinienem usunąć ten wykaz liter, zrobić jedną podstronę którą umieściłbym na stronie głównej, a dopiero na tej podstronie byłyby te litery? Jeśli tak zrobię, to czy pozbędę się tych 30 pierwszych fraz jako litery?

2. Czy ogólnie rzecz ujmując stosowanie linków na stronie głównej do swoich podstron zmniejsza siłę i moc strony? Jeśli tak, to jest to głupie bo wynikałoby z tego, że wszystko trzeba pochować, porobić "formuły drzew", co utrudnia z pewnością nawigację dla czytelnika.

Ad 1. Nie przejmuj się tym, co rozpoznaje Google. Jeśli masz na stronie jakąś sensowną treść, pewnie dałoby się ten panel jakoś poprawić, ale jeśli uważasz, że z punktu widzenia użytkownika taki jaki jest, jest najbardziej praktyczny- zostaw go i olej Google- działaj dla użytkowników, a nie dla wyszukiwarki.

Ad 2. Kiedyś czytałem coś o zasadzie 3 klików, że każde miejsce w serwisie ma być osiągalne najdalej w trzech ruchach. Linki wewnętrzne i linki zewnętrzne to dwie zupełnie różne rzeczy: prawidłowe linkowanie wewnętrzne jest jednym z podstawowych zadań optymalizacyjnych, a przy okazji wpływa na usability. I nie, nie wiem, jak miałoby to osłabić moc witryny (rozumiem, że chodzi o moc linków wychodzących?)

Ad. 1 - masz pewnie mało treści na stronie lub treść masz dużo ale Google nie umie ocenić co jest ważne. Wrzuć stronę główną do "Keyword Research Tool" AdWords'a i zobacz jakie frazy Ci Google proponuje. W każdym razie - strona "o czymś" jest więc po pewnym czasie się to może wyprostować.

Ad. 2 - Linki wewnętrzne nie osłabiają strony na której są umieszczone. Możesz spokojnie ich umieszczać ile Ci potrzeba i ile będzie wygodnie dla usera.

Dzięki Panowie za odpowiedzi :)

@rdw - Po prostu bałem się, że może te nagromadzenie linków na stronie głównej, które są dość jednolite w jakiś negatywny sposób może wpłynąć na stronkę. Ale jeśli tak nie jest to dobrze, bo już się bałem że trzeba będzie kombinować jak koń pod górkę z tymi wszystkimi panelami ;)

@WebReklama - Stronka w sumie dopiero startuje, piszę sobie różne artykuły od miesiąca, ale tak na spokojnie, no a właśnie w sumie od tego katalogu liter zacząłem, stąd może tak Google to potraktowało dość mocno :) No i cieszę się, że potwierdziłeś że liczba linków do podstron nie jest problemem, dzięki temu nie będę się ograniczał w projektowaniu układu strony, tylko będę robił to pod usera ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności