Skocz do zawartości

SEO hostingi - paczki różnych IP - co widzi Google?

glina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów,

Podczas prac związanych z tworzeniem skryptu na zaliczenie dla znajomego spotkałem się z ciekawą rzeczą.

Skrypt na skutek pewnych błędów programistycznych spowodował wyświetlenie się captchy w google. Formatka pokazuje również IP serwera z którego zostało wysłane zapytanie i tutaj dziwna kwestia.

Skrypt był testowany na pewnym seohostingu, który oprócz głównego IP daje dodatkową pulę adresów, dla każdej domeny możemy sobie takie IP zmienić.

Ku mojemu zdziwieniu skrypt który był odpalany na różnych domenach tego serwera i różnych IP powodował wyświetlenie captchy oraz IP serwera który w każdym przypadku był adresem głównym serwera!. Różnego rodzaju wtyczki czy zwykły ping z windy powodował wyświetlenie IP po zmianie czyli wszystko OK ale google i tak pokazało IP główne.

Nasuwa się pytanie, jeżeli kupujemy seo hostingi po to aby zróżnicowanych IP naszych zaplecz to czy mamy pewność że Google widzi faktycznie inne IP ? bo z testu wynika że google bez problemu widzi i tak IP ciągle to samo.

Tyczy się to jednego serwera więc nie wiem jak jest na innych seo hostingach i metodach zmiany adresów IP

Ktoś to może kiedyś testował ?

To, że requesty DO Google idą na tym samym IP wcale nie znaczy, że strony są dostępne na tym samym IP.

Prawdopodobnie to, że requesty z hostingu wychodzące na zewnątrz są z tego samego IP wynika z konfiguracji/architektury sieciowej danego hostingu.

I tak, jeśli strony są skonfigurowane na różnych IP, to znaczy, że na takich je Google widzi (odpytując daną stronę), czyli na różnych IP (co sprawdziłeś choćby pingiem).

O to chodziło? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności