Skocz do zawartości

Słowa kluczowe konkurencji, które ściągają ruch

bajashi

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

czy znacie jakieś darmowe narzędzia do sprawdzania jakie słowa kluczowe/frazy wpisują internauci wchodząc na strony konkurencji?

alexa.com daje taką możliwość, jednak w darmowej wersji wyświetla tylko 5 pierwszych fraz (sekcja Which search keywords send traffic to this site?). Mi zależy na pełniejszej liście.

Zamierzam zlecić pozycjonowanie mojej strony i w ten sposób chcę dobrać odpowiednie frazy.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Zamierzam zlecić pozycjonowanie mojej strony i w ten sposób chcę dobrać odpowiednie frazy.

Każda porządna firma pozycjonująca zrobi analizę konkurencji, również pod kątem tego z jakich fraz ściągają ruch i dobierze odpowiednie frazy. Nie zaprzątaj sobie tym głowy bo i tak ktoś znający się na temacie zrobi to lepiej od Ciebie;)

Każda porządna firma pozycjonująca zrobi analizę konkurencji, również pod kątem tego z jakich fraz ściągają ruch i dobierze odpowiednie frazy. Nie zaprzątaj sobie tym głowy bo i tak ktoś znający się na temacie zrobi to lepiej od Ciebie;)

Kilka firm zaproponowało mi frazy, jednak nie jestem pewien czy są optymalne. Niektóre z nich już są w pierwszej 10-tce wyników wyszukiwania (zatem musiałbym płacić za nic :) ) - to oczywiście na starcie dyskwalifikuje firmę - jako partnera.

Zaproponowane słowa kluczowe przez inna firmę wydają się być za bardzo ogólne - dużo zapytań, jednak prawdopodobieństwo osiągnięcie top 10 mało prawdopodobne. Dlatego chciałbym podziałać we własnym zakresie... i zabrać trochę ruchu mojej konkurencji :)

Podstawy podstaw czyli elementarz ;) - adwords ma narzędzie do wyszukiwania słów kluczowych. Nie będę podawał adresu, ale wystarczy wpisać do wyszukiwarki "adwords keywords". Nie trzeba mieć kota adwords.

Ale wygenerowanie ruchu, to nie tylko kwestia wypozycjonowania na popularną frazę. Jest jeszcze mnóstwo niuansików, które robią różnicę.

Podstawy podstaw czyli elementarz ;) - adwords ma narzędzie do wyszukiwania słów kluczowych. Nie będę podawał adresu, ale wystarczy wpisać do wyszukiwarki "adwords keywords". Nie trzeba mieć kota adwords.

Ale wygenerowanie ruchu, to nie tylko kwestia wypozycjonowania na popularną frazę. Jest jeszcze mnóstwo niuansików, które robią różnicę.

OK, tyle tylko, że ja chciałbym powiązać słowa kluczowe z wejściami na strony konkurencji. Tzn. jakie słowa kluczowe wpisują ludzie wchodząc na daną (nie moją) stronę. Wtedy ja robię kampanię pozycjonującą moją stronę na te frazy i zabieram konkurencji ruch. Takie, w uproszczeniu, są założenia.

Jeszcze jedna sprawa - jest dużo narzędzi skanujących wybrane strony i wyświetlających listę słów kluczowych danej witryny (częstotliwość wystąpień słów, ważność itp). Jednak w tym przypadku nie wiem, czy ludzie wchodzący na tę stronę używają tych fraz, czy zupełnie innych.

Szukam narzędzia takiego jakie (częściowo) oferuje alexa.com - zbiór fraz i procentowa skuteczność (zobacz sekcję

Top Keywords from Search Engines

Which search keywords send traffic to this site?

).

Takie zadanie proponuję zlecić dobremu hackerowi, który włamie się na stronę wklei kod śledzenia i będziesz znał część fraz na jakie wchodzą klienci do konkurencji. Nieoficjalnie mogę Ci powiedzieć, że kolega przyjaciela mojej dobrej znajomej zna kogoś kto może zlecić pewnemu Rosjaninowi z okolic Екатеринбург :)

Możesz też sprawdzić frazy linkowane na stronach konkurencji i pod co była optymalizacja robiona, potem wklepać te frazy do google i znowu sprawdzić konkurencję itd itd. wszystkie frazy wklepać do adwordsa, sprawdzić ilość wyszukań i coś powinieneś mieć.

Potrzebujesz pomocy przy Sick Marketingu? Pisz: mateusz.kasperek@yandex.ru

Wystarczy na poczatek serpstat.pl

Co do poziomu ruchu - można estymować poprzez statystyki adwordsa.

Jeśli chodzi o firmę seo i propozycję frazy, która jest w top10 - to że jesteś dziś nie znaczy, że będziesz jutro . Poza tym 1 miejsce a 10 czy 7 - różnica w ruchu jest ogromna.

Głupi pomysł, ja bym tam szukał lepszych niż konkurencja ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

W tym celu warto zapytac firmę której nazwa zaczyna się od S i jest z Poznania - na pewno dobiora "prestiżowe" frazy.

Oj, koledzy to żartownisie :) No, ale jak wieść niesie to firma na S, to teraz część międzynarodowej firmy niby...

@bajashi

Jesteś pewien, że wiedza na jakie frazy wchodzą ludzie na strony konkurencji jest niezbędna, by Twoja własna strona odniosła sukces? Nie sądzę. Lepiej się skup na wybraniu dla siebie odpowiednich fraz i nie kilku, ale przynajmniej klikunastu. Czasem wypozycjonowanie na na wiele fraz mniej "miodnych" daje lepszy efekt niż atak na kilka bardzo popularnych. Bo w tym drugim przypadku to nie wiadomo ile czasu potrwa pozycjonowanie i czy będzie rzeczywiście sukcesem. W pierwszym przypadku zadziała zasada "kamyczek do kamyczka..."

Takie zadanie proponuję zlecić dobremu hackerowi, który włamie się na stronę wklei kod śledzenia i będziesz znał część fraz na jakie wchodzą klienci do konkurencji. Nieoficjalnie mogę Ci powiedzieć, że kolega przyjaciela mojej dobrej znajomej zna kogoś kto może zlecić pewnemu Rosjaninowi z okolic Екатеринбург :)

Dobra rada, pomyśle o tym :P

Tak na poważnie - zastanawiałem się nad techniczną możliwością wylistowania fraz przypisanych do danej strony, wydawało mi się to niewykonalne, jednak alexa.com trochę mnie zmyliło...

Jeśli chodzi o firmę seo i propozycję frazy, która jest w top10 - to że jesteś dziś nie znaczy, że będziesz jutro . Poza tym 1 miejsce a 10 czy 7 - różnica w ruchu jest ogromna.

OK, jednak jeśli firma "na dzień dobry" proponuje frazę, która już jest na zadowalającym miejscu to jak dla mnie jest to czyste naciąganie na łatwą kasę... można przecież nic nie robiąc zgarniać kilkaset zł

W sumie ciekawa opcja... przy założeniu sporego doświadczenia jeśli chodzi o pozycjonowanie. Ja dopiero się z tym zetknąłem, więc narazie podpatruję lepszych i uczę się :)

W tym celu warto zapytac firmę której nazwa zaczyna się od S i jest z Poznania - na pewno dobiora "prestiżowe" frazy.

Tak jak wyżej - jestem początkujący i nie bardzo wiem, jaką firmę masz na myśli. Ale rozumiem, że to żart, więc never mind...

Jesteś pewien, że wiedza na jakie frazy wchodzą ludzie na strony konkurencji jest niezbędna, by Twoja własna strona odniosła sukces? Nie sądzę. Lepiej się skup na wybraniu dla siebie odpowiednich fraz i nie kilku, ale przynajmniej klikunastu. Czasem wypozycjonowanie na na wiele fraz mniej "miodnych" daje lepszy efekt niż atak na kilka bardzo popularnych. Bo w tym drugim przypadku to nie wiadomo ile czasu potrwa pozycjonowanie i czy będzie rzeczywiście sukcesem. W pierwszym przypadku zadziała zasada "kamyczek do kamyczka..."

To co piszesz wydaje się być sensowne. Jeśli chodzi o pozycjonowanie kilkunastu fraz - sporym ograniczeniem są koszty pozycjonowania. Zamierzam zlecić to firmie zewnętrznej, więc sam wiesz... A jeśli chodzi o "grube" frazy, to zaletą jest to, że płacąc za efekty, jeśli nie zdobędę top10 - nic mnie to nie kosztuje.

Ale ogólnie masz zapewne rację, pomyślę o tym.

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

A jeśli chodzi o "grube" frazy, to zaletą jest to, że płacąc za efekty, jeśli nie zdobędę top10 - nic mnie to nie kosztuje.

To się przygotuj, że sami ci wybiorą frazy i nie będą to "grube", chyba, że "grube" w Twoim przypadku są łatwe. Szanujący się seowiec raczej nie będzie walczył z trudnym frazami dłuższy czas za friko, szczególnie, że pozycjonowanie wymaga czasem całkiem dość sporych nakładów. Utrzymywanie własnego zaplecza, oprogramowanie, serwery, prywatne proxy itd. itp. - to wszystko kosztuje.

A dodatkowo tzw. "gruba" fraza wcale nie musi generować ruchu twojej stronie. Jeszcze jest coś takiego jak wola użytkownika, by wejść na daną stronę. A tu się kłania dobry title, mądry meta description. No i nie wiadomo czy tego rzeczywiście szukał. Lepiej stawiać na frazy 2 czy 3 wyrazowe, które dają prawdopodobieństwo, że twoja strona może być tym czego użytkownik szuka. Ale jeśli będzie np.stawiał na frazę np. typu "buty" to nie masz kompletnie pewności do tego, czego w istocie szuka użytkownik. Możliwości dużo i wcale twoja strona nie musi być tym, czego wyszukujący szuka.

Zachowaj rozsądek i patrz na "boki", które wbrew pozorom są baaaardzo ważne.

To co piszesz jest bardzo sensowne, dzięki.

A jeśli chodzi o "grube" frazy, to zaletą jest to, że płacąc za efekty, jeśli nie zdobędę top10 - nic mnie to nie kosztuje.

To się przygotuj, że sami ci wybiorą frazy i nie będą to "grube", chyba, że "grube" w Twoim przypadku są łatwe.

Właśnie dlatego chciałbym sam wybrać frazy, które dają efekty u konkurencji

Zamierzam pozycjonować właśnie frazy 2 i 3 wyrazowe. Grube frazy w moim przypadku to miesięczna ilość wyszukiwań na poziomie 500 tys (frazy anglojęzyczne). Jeśli, wydawałoby się, profesjonalna firma twierdzi, że jest szansa na top 10 (choć nie będzie to łatwe) to zobacze co z tego będzie..

czy znacie jakieś darmowe narzędzia do sprawdzania jakie słowa kluczowe/frazy wpisują internauci wchodząc na strony konkurencji?

SeoSpyGlass w trialu coś tam możesz wygrzebać - ale raczej info, na co konkurencja się pozycjonuje. W dalszej analizie możesz wywnioskować to o czym piszesz. Kiedyś tym się bawiłem, ale nie daję głowy, że otrzymasz to czego szukasz ;)

Spróbuj może akurat :)

SeoSpyGlass w trialu coś tam możesz wygrzebać - ale raczej info, na co konkurencja się pozycjonuje. W dalszej analizie możesz wywnioskować to o czym piszesz. Kiedyś tym się bawiłem, ale nie daję głowy, że otrzymasz to czego szukasz ;)

Spróbuj może akurat :)

Dzięki, rzuce okiem na to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności