Skocz do zawartości

VPS czy hosting współdzielny

arczer

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie siedzę na współdzielnym hostingu o dobrych parametrach jeśli chodzi o wielkość dysku i transfer ale problem jest gdy mam skoki ruchu i więcej niż zwykle odwiedzin. Serwis pada zamiast zarabiać.

Teraz pytanie: wziąć VPS czy droższy zwykły hosting www? Dziennie mam 10 do 30 tys uu, nie potrzeba mi dużej pow. dysku, transfer też jest nieduży.

Potrzeba mi szybkości ładowania i pewności, że jak skoczą wejścia to serwis się nie wysypie.

Jeśli decydować się na VPS, to na którym parametrze mam się koncentrować:

na procesorze (1 czy 2 rdzenie, 1 czy 2 czy 2,8 GHz),

pamięci (1 czy 2GB)

przepustowości łącza (20 czy 100 mbit)

typie dysku (sdd czy hdd)?

Bo w moim budżecie z czegoś muszę zrezygnować, nie ma sensu też kupować pendolino na wyrost ;)

Jeśli decydować się na VPS, to na którym parametrze mam się koncentrować:

na procesorze (1 czy 2 rdzenie, 1 czy 2 czy 2,8 GHz),

pamięci (1 czy 2GB)

przepustowości łącza (20 czy 100 mbit)

typie dysku (sdd czy hdd)?

Chce jechać na wyprawę [...], więc jaki samochód mam kupić - Rozumiesz do czego zmierzam ?

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

...wyprawę może po pół miliona, może milion uu miesięcznie, jak się uda..

Chyba, że nie to miałeś na myśli.

Przy budżecie do max ysiąca zł rocznie jedna oferta ma lepszy procesor, inna więcej pamięci, jeszcze inna sdd. Co dla mojej wyprawy jest najważniejsze, a co mniej ważne?

[ Poniższy post zawiera zawiera lokowanie produktu ]

No więc co

Co dla mojej wyprawy jest najważniejsze, a co mniej ważne?

No i do tego zmierzam. Inne kryteria wyboru będą gdy serwis będzie miał dużą bazę danych i wykonywał masę operacji SQL zapisu i odczytu . Inne gdy będzie wykonywał skomplikowane operacja np na grafice wymagające większej mocy obliczeniowej niż samego RAM. Jeszcze inne gdy będzie opierał się na dużej ilości grafiki żądanych w krótkim czasie, czyli też operacji IOPS.

Do tego dochodzi samo budowa serwisu i optymalizacja silnika jak cache, zapytania, indeksy bazy itd ... Czynników mających znaczenie jest DUŻO :]

----

Do tego dochodzi robienie backupów jak masz VPS'a na twoich barkach :]

---

Jak chodzi o VPS to nie wiem czy znajdziesz tańsze niż tu: https://vipower.pl/

---

Możesz wejść na VPS'a w chmurze i dynamicznie sprawdzać jakie parametry wystarczą w Twoim przypadku jak chodzi o RAM i CPU :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tak to jak pisałem o chmurze ....

z tym backupem to lipa trochę

To mało, bo jeszcze na twoich plecakach dochodzi administracja. Jak będziesz miał pad to twoj BOK hostingu to będzie twoje odbicie w lustrze :olaboga:

Prywatnie ci powiem,< bez polecania usług firm>, że w związku z pewną usługą testowałem cienkiego shared na OVH i akurat w tym co mnie interesowało nie było zauważanej różnicy między VPS'em o dobrych parametrach, a tym współdziałałem z ovh.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności