Skocz do zawartości

Mały problem z textarea

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Mam taki mały problemik:

W żadnym bloku nie moge dodać znaczników <textarea>treść</textarea>.Po naciśnięciu "zapisz" ucina końcowy znacznik i zostaje samo: <textarea>treść. Testowałem na świerzutko postawionym skrypcie, nowej bazie i lipa. Zypełnie nie kumam czemu tak sie dzieje. Może ktoś wie jak rozwiązać problem???

Druga sprawa:

Czy do kodu:

RewriteEngine On
RewriteRule ^kat-([0-9]+)\.html$ index.php?a=kat&id=$1 [L]
RewriteRule ^pod-([0-9]+)(-([0-9]+))*\.html$ index.php?a=pod&id=$1&min=$3 [L]
RewriteRule ^szcz-([0-9]+)\.html$ index.php?a=szcz&id=$1 [L]
RewriteRule ^inf\.html$ index.php?a=inf [L]
RewriteRule ^google([[:alnum:]]+)\.html$ index.php [L]

trzeba gdzieś dopisać ścieżki jeśli mój skrypt stoi w podkatalogu na serwerze i jest podpięta do niego domena www.katalog.mojadomena.pl ??? W formie jak wyżej nie działa, próbowałem dopisać ścieżki ale moja wiedza w tym temacie najwyrażniej nie wystarcza:( Może ktoś poratuje i dopisze co trzeba ??? mod_rewrite włączone.

Z góry dzieki.

Cytat
W żadnym bloku nie moge dodać znaczników <textarea>treść</textarea>.Po naciśnięciu "zapisz" ucina końcowy znacznik i zostaje samo: <textarea>treść. Testowałem na świerzutko postawionym skrypcie, nowej bazie i lipa. Zypełnie nie kumam czemu tak sie dzieje. Może ktoś wie jak rozwiązać problem???
Dzieje się tak dlatego że wstawiasz <textarea> w <textarea> :D Po wpisaniu takiego kodu w polu formularza <textarea></textarea> otrzymujesz:

<textarea><textarea>treść</textarea></textarea>

Dla przeglądarki pierwsze </textarea> jest kodem zamknięcia pola.

Pomimo tego że nie widać </textarea> to w rzeczywistości jest i na stronach katalogu pole formularza powinno wyświetlać się prawidłowo.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

A więc tak:

Okienko tekstowe wyświetla się po samym <textarea> w bloku, ale z powodu obcinania końcowego znacznika po próbie zapisania ładuje do niego, oprócz docelowej treści, cała zawortość kodu który jest poniżej. Wynika z tego że znacznik kończący musi być tylko nie rozumiem dlaczego obcina </textarea> przy próbie zapisu bloku do bazy.Może Piotrek coś będzie wiedział na ten temat.

Po paru godzinach spędzonych nad kodem wpadłem na pomysł aby wpisać w bazie z poziomu phpMyAdmin'a znaczniki <textarea>treść </textarea> w odpowiedni blok i odziwo DZIAŁA ! ;) Nie dokleja nic oprócz docelowego tekstu w okienku.

Teraz najlepsze: w panelu admina w treści bloku dalej nie widać całego kodu w bloku pomimo że w bazie wszystko jest poprawione i wszystko działa ok:)

Niewtajemniczonym może się przyda: wszystkie bloki jakie mamy w skrypcie wraz z treścią znajdują sie w tabeli otwarty_template.

Pozostaje jeszcze ten nieszczęsny mod_rewrite.Jak by ktoś poratował w temacie będzie miło:)

W ostateczności metoda errordocument mi zostaje.

Jeśli chodzi o textarea to czy nie prościej o prostu w tresci bloku w panelu admina dać <php>blok.inc.php</php> i w pliku blok.inc.php treść bloku.

A jeśli chodzi o mod_rewrite to moglbys napisać jakie błędy wyświetla itp, albo podac stronę, ja podobnie mam skrypt w podkatalogu z podpiętą subdomeną i jest wszystsko jest ok bez żadnego kombinowania.

Pozdrawiam ;)

• 2 tygodnie później...

1. Było już wcześniej (tu), może nowa wersja będzie już bez tego buga. Póki co, tak jak napisał ktoś kilka postów wyżej, możesz zaincludować plik z tekstem i będzie ok :D.

2. Mod_rewrite powinien działać dobrze bez żadnego dopisywania ścieżek. Kod, który masz podany w Mini musisz wkleić do pliku .htaccess (plik nie ma nazwy, tylko rozszerzenie - niejeden już próbował nazwać ten plik np. nazwa.htaccess i potem się dziwił, że nie działa ;)). Jeśli masz już na serwerze plik .htaccess to po prostu doklej do niego kod z Mini, jeśli nie, to stwórz nowy plik .htaccess za pomocą jakiegoś edytora stron internetowych (notatnik i inne standardowe, windowsowe aplikacje nie pozwolą Ci zapisać pliku, który nie ma nazwy) i wklej podany kod.

Musi działać... (no chyba że nie masz obsługi .htaccess na serwerze !!!)

Zamiast siedzieć cały dzień na forum pograj sobie w fajne gry flash. Możesz też przejrzeć katalog stron (łączny PR=666 :P) i oczywiście dodać tam swój link.

Masz 13 lat? Kup sobie takie ściągi, będziesz dżezi! :-)

Sprzedam linki z PR5, www.php-fusion.pl - info na PW.

Shaolin napisał(a):

1. Było już wcześniej (tu), może nowa wersja będzie już bez tego buga. Póki co, tak jak napisał ktoś kilka postów wyżej, możesz zaincludować plik z tekstem i będzie ok ;).

Tak, czytałem, juz sobie z tym poradziłem :)

Shaolin napisał(a):

2. Mod_rewrite powinien działać dobrze bez żadnego dopisywania ścieżek. Kod, który masz podany w Mini musisz wkleić do pliku .htaccess (plik nie ma nazwy, tylko rozszerzenie - niejeden już próbował nazwać ten plik np. nazwa.htaccess i potem się dziwił, że nie działa ;)). Jeśli masz już na serwerze plik .htaccess to po prostu doklej do niego kod z Mini, jeśli nie, to stwórz nowy plik .htaccess za pomocą jakiegoś edytora stron internetowych (notatnik i inne standardowe, windowsowe aplikacje nie pozwolą Ci zapisać pliku, który nie ma nazwy) i wklej podany kod.

Tak, znam takie podstawy, ale dzieki za rade !!!

Shaolin napisał(a):

Musi działać... (no chyba że nie masz obsługi .htaccess na serwerze :D)

Nie musi :) i u mnie nie działa kod proponowany przez skrypt, ale działa tak:

RewriteEngine On
RewriteRule ^kat-([0-9]+)\.html$ /index.php?a=kat&id=$1 [L]
RewriteRule ^pod-([0-9]+)(-([0-9]+))*\.html$ /index.php?a=pod&id=$1&min=$3 [L]
RewriteRule ^szcz-([0-9]+)\.html$ /index.php?a=szcz&id=$1 [L]
RewriteRule ^inf\.html$ /index.php?a=inf [L]
RewriteRule ^google([[:alnum:]]+)\.html$ /index.php [L]

Dodanie "/" przed index..... załatwiło sprawe. Nie wiem czy to przypadłość serwerów na nazwa.pl czy to mały błąd w skrypcie ale najważniejsze że działa. Troche to dziwne bo innym działa bez "/"

Nazwa.pl ma wogóle trochę dziwny mod-rewrite... !!!

Co do tych podstaw - musiałam się upewnić, bo często zdarzają się przypadki, że ktoś skarży się, że nie działa, a jak się okazuje zapisał plik .htaccess jako htaccess.txt albo *.htaccess :D.

Zamiast siedzieć cały dzień na forum pograj sobie w fajne gry flash. Możesz też przejrzeć katalog stron (łączny PR=666 :P) i oczywiście dodać tam swój link.

Masz 13 lat? Kup sobie takie ściągi, będziesz dżezi! :-)

Sprzedam linki z PR5, www.php-fusion.pl - info na PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności