Skocz do zawartości

Szkodliwość kopiowania treści dla strony docelowej

mindryl

Rekomendowane odpowiedzi

Temat stary jak świat - ale też algorytm google zmienia się, zmieniać się będzie również kwestia duplicate content.

Sytuacja taka - mam stornę z unikatową treścią. Na stronie wyraźnie piszę żeby nie kopiować bez zgody, żródła itp.

Sytuacje możemy mieć takie:

1. Ktoś ukradł treść bez żródła - wiadomo tu możliwy jest szereg działań.

2. Ktoś skopiował treść podając zródło tekstowo.

3. Ktoś skopiował treść podając zródło - link nofollow.

4. Ktoś skopiował treść podając zródło - link dofollow.

Opcja 1 była omawiana częśto, ostatnia, raczej jest ok. Mnie interesują sytuacje 2 i 3 - z pkt widzenia seo i google są one chyba identyczne.

Czy takie działania zaszkodza naszej stronie? Czy jeśli wpisując tą skopiowana treść w google pojawia się na pierwszym miejscu nasza strona to mozemy uznać że nam nie szkodzi? Częśto mamy okraszone to komunikatem:

Aby pokazać najbardziej trafne wyniki, pominęliśmy kilka pozycji bardzo podobnych do 2 już wyświetlonych.

Jeśli chcesz, możesz powtórzyć wyszukiwanie z uwzględnieniem pominiętych wyników.

No własnie oby tak było. Czy google nie bierze domain authority nawet gdy ta kopiuje treść to nie wiem, bo w większości przypadków po wpisaniu tej treści w cudzysłowie moja strona jest na pierwszym miejscu - ale nie wiem czy to może być wyznacznikiem czegokolwiek.

• 2 tygodnie później...

OK to żeby doprecyzować/zamknąć temat:

1. Jeśli jestem na pierwszym miejscu (to czy konkurent się rozwinie mnie nie interesuje - tylko to czy google mnie może ukarać) oznacza, ze algorytm google trakuje moją treść jako oryginał a te pod spodem jako kopie?

2. Czy w praktyce warto słać zgłoszenia usunięcia do google - reagują w miarę sprawnie na to, wystarczy podać swoją stronę i miejsce gdzie jest treść skopiowana?

3. Czy takie zgłoszenie ma sens w 2 przypadku - gdy już jesteśmy niżej - czy są oni w stanie skutecznie dojść kto treść skopiował, czy idą po linii - duży moze więcej.

Google wie wszystko - przynajmniej tak sie wydawało do tej pory :)

To dla kogo jest ten formularz DMCA? Bo na forum widziałem, ze niektórzy słali właśnie miejsca które kopiują treść ich strony. Mam tu również, a moze przede wszystkim na myśli przypadki gdzie serwis który skopiował treśc nie reaguje na maile.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności