Skocz do zawartości

Poddomeny - najlepszy sposób na pozycjonowanie

Atverstyt

Rekomendowane odpowiedzi

Tak samo nie pisz skrótami bo tylko utrudnia mi to czytanie, gdy ich nie znam

Wystarczyłoby użyć szukajki forumowej, albo google, bo rozumiem, że chodzi o EMD. Sam Ci pisałem, że fraza w nazwie domeny nie ma znaczenia. Kris kazał zrobić Ci to samo.

Co do skrótów to nie chodzi mi o to, że nie umiem ich znaleźć, tylko o to że w trakcie czytania muszę szukać co to oznacza - jakbym miał rozwinięcie to by bardzo pomogło (mówię o pierwszych postach, bo wiadomo że za drugim razem będę wiedział co to znaczy).

Moja irytacja w poprzednim poście jest spowodowana tym, że nie napisałem "znajdź błędy w mojej wypowiedz i powiedz co jest źle" tylko "jak wy byście to zrobili?". Dodatkowo nie rozumiem tego, że wśród polskich forumowiczów panuje dziwny zwyczaj oblewać błotem każdego "gorszego" od siebie. Od kilku lat udzielam się na pewnym bardzo popularnym forum technicznym i nigdy tak się nie zachowywałem. Ja wychodzę z założenia, że albo pomagam albo się nie odzywam.

Zawsze uważałem, że zachowanie o którym mówię jest związane z kompleksami takich forumowiczów i dziwną potrzebą konkurencji. Proste pytanie jakie można sobie zadać to jakim trolem trzeba być w życiu, żeby całymi dniami siedzieć na forach i komentować w niesympatyczny sposób innych forumowiczów (są wyjątki)?

Proszę was o to byście zachowali się jak dorośli i albo mi pomogli albo nie wypowiadali się w tym temacie. Mam nadzieję, że część osób zastanowi się nad tym o czym pisze i przestanie poprawiać swoje ego kosztem "gorszych" od siebie.

Nie bierzcie tego do siebie jeżeli Was to nie dotyczy - nie mam zamiaru nikogo obrażać lub poniżać - ale zastanówcie się w jakim stopniu Wasze wypowiedzi są korzystne dla pytającego, a w jakim tylko utrudniają poruszany problem.

Powracając do tematu:

Postaram się wytłumaczyć w najmniej skomplikowany sposób (jak wspomniałem nazwy domen są stworzone na potrzeby przykładu).

1. Ustalenia:

1. Mam domenę zabawki.pl, która jest stroną informacyjną o tym jakie produkty są dostępne oraz ich parametry techniczne, zdjęcia itd. Strona ma jedną unikalną formę, treść i zdjęcia, więc nie można zrobić podobnej wersji.
    2. Domena zabawki.pl nie jest pozycjonowana w AdWords, jedynie strona jest zoptymalizowana. Po wpisaniu w google,pl frazy "zabawki" wyskakuje na pierwszej stronie - wiem, że głównym elementem tak wysokiej pozycji jest nazwa domeny zgodna z frazą wpisywaną w google.
    3. Kupiłem 2 domeny: zabawki-pluszowe.pl oraz pluszaki.pl

[*]Co chcę osiągnąć przy pomocy zakupionych domen?

1. Chciałbym by kupione domeny zostały w taki sposób skonfigurowane (nie wiem jak to poprawniej nazwać), by pomagały w pozycjonowaniu strony tylko (lub głównie) na frazy w nich umieszczone, czyli domena zabawki-pluszowe.pl ma poprawić wyniki dla frazę "zabawki pluszowe", natomiast domena pluszaki.pl na frazę "pluszaki".
  2. Oczywiście obojętne jest dla mnie to czy po wpisaniu w google frazy "pluszaki" wyskoczy domena pluszaki.pl czy zabawki.pl

Lepiej już tego nie wytłumaczę... mogę to jeszcze tylko rozrysować :D

Pozdrawiam

nie jest pozycjonowana w AdWords

Żadna nie jest. Możesz korzystać z AdWords lub reklamować, ale AdWordsy nie są narzędziem pozycjonera. To raz. Rozumiem, że nie reklamujesz strony w ten sposób, OK.

Po wpisaniu w google,pl frazy "zabawki" wyskakuje na pierwszej stronie - wiem, że głównym elementem tak wysokiej pozycji jest nazwa domeny zgodna z frazą wpisywaną w google

Toż już jak pastusz krowie na rowie powtarzam Ci, Chłopie, ale bardziej dosadnie: bzdura, i żeby daleko nie odsyłać: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/162810-google-zmienia-algolytrm-na-emd/ machniom. Dopóki tego nie zrozumiesz, nie bierz się więcej za to.

Idziemy dalej.

Kupiłem 2 domeny: zabawki-pluszowe.pl oraz pluszaki.pl

OK, fajnie. I teraz:

Chciałbym by kupione domeny zostały w taki sposób skonfigurowane (nie wiem jak to poprawniej nazwać), by pomagały w pozycjonowaniu strony tylko (lub głównie) na frazy w nich umieszczone, czyli domena zabawki-pluszowe.pl ma poprawić wyniki dla frazę "zabawki pluszowe", natomiast domena pluszaki.pl na frazę "pluszaki".

Rozumiem, że zamierzasz promować swoją najważniejszą domenę. Jeśli tak, bardzo mi przykro, ale masz lichą strategię. Budujesz pozycję na słowo kluczowe poprzez linkowanie do niego odpowiednimi anchorami z różnych miejsc. Nazwa domen linkujących jest zupełnie bez znaczenia. Innymi słowy, prosta instrukcja: aby wypromować stronę strona.pl na słowo "zabawki pluszowe":

1.: zdobądź linki na stronie domyzdrewna.com, fajnegłośniki.eu albo dupex-i-synowie.zadupie.pl

2.: jeśli strony z 1. są tematycznie związane z Twoją, fajnie, jeszcze lepiej, jeśli nie- szkoda. Ich nazwy nie mają nic do rzeczy.

3.: powtórz dla innych słów kluczowych.

Oczywiście obojętne jest dla mnie to czy po wpisaniu w google frazy "pluszaki" wyskoczy domena pluszaki.pl czy zabawki.pl

A nie powinno Ci być obojętne, skoro sam mówisz, że jedna z nich jest ważniejsza od drugiej.

W jednym zdaniu: popełniasz podstawowy błąd, wierząc, że nazwa domeny ma większe znaczenie. Drugi błąd: nie rozumiesz idei zaplecza. Zamień strony 2 i 3 w wartościowe serwisy, z których możesz (na dowolne, wybrane przez siebie keywordy) linkować do strony głównej i zająć parę miejsc w topach.

Na tym skończę moje udzielanie się w tym temacie. Więcej info możesz wziąć z forum, albo daj znać na priv o jaką stronę chodzi, wtedy będę mógł cokolwiek podpowiedzieć.

rdw - to jest dla mnie wreszcie mega konkretna i zrozumiała odpowiedź. Wiem jakie błędy popełniam w myśleniu i działaniu, oraz gdzie mam szukać odpowiedzi. Bardzo dziękuję i postaram się następnym razem być o krok dalej w wiedzy na ten temat.

Jako, że nie widzę tutaj plusików to dałem Tobie "Lubie to" - co by to nie znaczyło.

Proszę o zamknięcie tematu.

anchor w nazwie domeny możesz potłuc o kant suchej d.

To, czy w nazwie domeny jest fraza, czy jej nie ma, ma najmniejsze znaczenie.

ale AdWordsy nie są narzędziem pozycjonera

Pozwolę się nie zgodzić

Do autora tematu : wyszukuj i linkuj ze stron w którym powinien być twój target i tam sie udzielaj, stwórz dodatkowo funpage i inne social i na nich prowadź kampanie na ile potrafisz , reszte zleć komuś. Staraj się zwięźle zadawać pytania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności