Skocz do zawartości

Monitorowanie odwiedzających - wycinanie niechcianych

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Potrzebuję jakiegoś narzędzia (pewnie skryptu statystyk), w którym mógłbym monitorować odwiedzających i mógł uzyskać np. wszystkie IP dla danego useragent, sortować wg. kraju itp.

Wyciąłem póki co 120 botów (obciążenie cpu spadło o połowę), ale widzę że nadal mam np. 30% odwiedzin z Chin, 30% z USA, 10% z Francji - mimo, że strona polskojęzyczna.

Możecie coś polecić? :)

ps. wiem, że można 'napisać sobie' lub 'zlecić', ale poszukuję darmowego rozwiązania.

To może trochę pomóc w zbieraniu statystyk:

if(strpos(strtolower($_SERVER['HTTP_USER_AGENT']),'bot') !== false || strpos(strtolower($_SERVER['HTTP_USER_AGENT']),'slurp') !== false)
mysql_query('insert into bot_spy(botName, botIP, hitCount) values (\''.mysql_real_escape_string($_SERVER['HTTP_USER_AGENT']).'\', '.ip2long($_SERVER['REMOTE_ADDR']).',1) on duplicate key update hitCount = hitCount + 1');

Tabela w mysql:

CREATE TABLE `bot_spy` (
`botName` varchar(150) NOT NULL,
`botIP` int(11) unsigned NOT NULL,
`hitCount` int(11) NOT NULL,
PRIMARY KEY (`botName`,`botIP`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2;

A potem ubijasz boty które mają po kilka "k" hitów.

A żeby dostać IP:

select inet_ntoa(botIP) from .....

• 2 tygodnie później...

ja zamiast po IP blokuje po hoscie (jezeli nie ma hosta to i tak nazwa hosta jest IP) ale dobry pomysl z user agentami

BoardKids.PL - ubranka dla młodych wymiataczy, jeżeli chcesz by Twoje dziecko wyróżniał unikatowy styl

Handmade streetwear for kids

Ubrania dla dzieciaków BoardKids Polska marka handmade z Warszawy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności