Skocz do zawartości

Opodatkują umowy-zlecenia tym razem o składkę ZUS.

makensis

Rekomendowane odpowiedzi

Rząd wprowadza składkę ZUS od umowy-zlecenia. Kto w to wierzy, że "Dzięki temu tak zatrudniona osoba będzie mogła w przyszłości liczyć na wyższą emeryturę". .

Niedługo się okaże, że żaden typ umowy nie będzie atrakcyjny dla pracodawcy..

To niech już lepiej w ogóle zlikwidują umowę zlecenie. Czyż nie byłoby prościej? :P A tak wymyślili debilną nowelizację, która znowu okaże się BUBLEM :) Więcej skomplikuje niż uprości a po d.... dostanie znowu kochane SPOŁECZEŃSTWO! Z tą likwidacją to była ironia oczywiście :D

Potrzebujesz teksty na stronę, bloga czy do sklepu online? Sprawdź moje portfolio na pawelgibek.pl. Specjalizuję się w tematyce motoryzacji i zdrowej żywności.

Nie wiem czy zauważyliście, że w Polsce zostali rodzice emigrantów, jest coraz więcej bezdzietnych i małodzietnych rodzin. To wszystko powoduje i powodować będzie nerwowe poszukiwanie pieniędzy w każdym możliwym miejscu. Szkoda, że nikt nie dostrzega, że to coraz mocniej uderza w naszą gospodarkę.

Jak dobrze kojarzę to zmiana dotyczy głównie ozusowania umowy-zlecenia studentów/osób uczących się do 26 roku życia.

Nie wiem, czy też nie dotknie to tych, którzy są na umowie o pracę, a dorabiają sobie zleceniami?

Czytaliście artykuł, który podał makensis?

Jest tam jasno napisane, że chodzi o składki od osób, które utrzymują się z kilku umów-zlecenia. Obecnie wystarczy płacić składki od jednej umowy i oczywiście wszyscy wybierają tę najniższą. Zmiana ma polegać na określeniu jednej, minimalnej stawki, aby nie kombinować w taki sposób, aby płacić składki od śmieciowych, drobnych umów, a te większe "przepuszczać sobie bokiem".

Mając umowę o pracę składki są opłacane od tej umowy i to wystarczy.

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

@Korlosky:

O w mordę, rzeczywiście. W ostatnich dniach widziałem w sieci czyjąś interpretację "ZUS od każdego zlecenia" jako "ZUS na zleceniu dla studentów etc." i teraz powielam taką głupotę.

Dzięki za sprostowanie, przeczytałem artykuł i jest dokładnie tak, jak mówisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności