Skocz do zawartości

przekierowanie 301 - niespodziewany problem

teekan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czytałem na forum w jaki sposób dokonać przenosin serwisu ze starego adresu na nowy adres. I wszystko wydawało mi się jasne.

Ale jak zabrałem sie do roboty to wyniknęły niespodziewane problemy. Otóż:

mam założone konto na republice onetu. (wiem mój błąd - ale ponad rok temu nie spodziewałem się, że będę sie musiał przenosić).

Moje konto na republice nie obsługuje php więc zastosowanie ModRewrite spod php nie wchodziło w rachubę. Moja jedyna nadzieja pozostała w .htaccess aby nie stracić ani pozycji (obecnie 2) ani PR (obecnie 4).

Długo przygotowywałem się do przenosin serwisu na nowy hosting pod nową domenę. Wkońcu wczoraj przeniosłem serwis.

I tutaj niespodzianka. Napisałem do onetu czy obsługują .htaccess i dostałem odpowiedź, cytuję:

"Republika nie udostępnia możliwości konfigurowania pliku .htaccess."

jednocześnie poradzili mi, cytuję:

"Zadziała co innego:

<script language="JavaScript1.2">

window.location.href="https://inny.serwis.tematyczny";

</script>

"

No śmiech na sali.

I teraz mam problem. Jak przenieść zawartość mojego serwisu z republiki na nowy hosting aby nie stracić pozycji w google ani PR?

Obecnie zrobiłem tak, że na nowym hostingu (nowa domena) zainstalowałem cały serwis, na starym adresie zostawiłem seriwis. Mimo wszystko klepałem pliczek .htaccess o treści:

redirect 301 https://hrynek.republika.pl https://twoja-ciaza.com.pl

i w index.html do wszystkich odnosników dodałem nazwę nowej domeny.

I tutaj moje pytania.

1. Jak mimo wszystko (brak php i obsługi .htaccess przenieść serwis nie tracąc pozycji ani PR

2. Czy zastosowanie podanego przez onet skryptu JavaScript przekierowującego na nowy adres nie będzie źle widziane przez roboty wyszukiwarek?

3. Czy całe pozycjonowanie muszę robić od początku?

4. Czy jeśli faktycznie onet nie obsługuje przekierowania 301 w pliku .htaccess to fakt, że mój serwis obecnie istnieje pod dwoma adresami nie zostanie uznany przez google jako duplicate?

5. No właśnie - 5 - zaczynam być zdesperowany :)

Będę wdzięczny za wskazówki ponieważ na forum nie znalazłem podobnego przypadku

P.S Wynosze się z onetu :)

Pozdr.

Teekan

Jedyne co mozesz zrobic to przekierowanie w meta tagach (jednak ono nie dziala tak jak 301 tylko jak 302 :) ).

Masz na myśli refresh??? Myslałem o tym ale to nie załatwia problemu :(. Wiem, że w razie czego musze na każdej stronie dać Refresh na minimum 10 sekund, ale niestety to oznacza, że całą robotę muszę zacząć od początku ;)

Cóż Life is brutal :)

Pozdr.

teekan

Dobrze, ale czy teraz jak ten sam serwis mam pod dwoma adresami (starym i nowym) to czy google nie uzna tego w razie indeksowania za duplicate? Mam usunąć strony ze starego adresu???? Trochę szkoda, ponieważ stary adres mam całkiem nieźle wypozycjonowany na słówko ciąża a nowy adres jest jescze wogóle nieznay :)

Pozdr.

Teekan

Duplicate content nie tyka wszystkich - niemniej jeśli Ciebie tknie, to pewne jest, że nadal będzie widoczna strona na republice.

Jak sam napisałeś.. "life is brutal.. and full of zasadzkas and some times skopas w dupas" :)

p.s.

Pozycji nie odzyskasz... zaczynaj pracę od początku.

Jedyne co mozesz zrobic to przekierowanie w meta tagach (jednak ono nie dziala tak jak 301 tylko jak 302 ;) ).

Czytałem niedawno temu artykył angielskojęzyczne na temat meta-refresh, ale niestety nie mogę teraz znalesć ;)

Tam było napisane, że Google traktuje meta-refresh jako 301 ALBO 302, zgodne z tym po ile sekund jest refresh ustawione. I, że to jest informacja powtwierdzone przez G.

Może warto poszukać...

Ja bym w starym serwisie zostawił trochę treści oraz informację o przenosinach. No i niestety zaczął od nowa. Chyba nic więcej nie da się zrobić.

Pozdr,

Radek

Polecam nieruchomości Białystok

Nie tylko cv list motywacyjny na zamówienie

Dzięki za rady. No cóż - nie pozostało mi nic innego jak tylko wziąc się do roboty ;)

Pozdr.

Teekan

Jedyne co mozesz zrobic to przekierowanie w meta tagach (jednak ono nie dziala tak jak 301 tylko jak 302 ;) ).

Czytałem niedawno temu artykył angielskojęzyczne na temat meta-refresh, ale niestety nie mogę teraz znalesć :P

Tam było napisane, że Google traktuje meta-refresh jako 301 ALBO 302, zgodne z tym po ile sekund jest refresh ustawione. I, że to jest informacja powtwierdzone przez G.

Może warto poszukać...

Ja znalazłem, że refresh=0 traktowane jest jako przekierowanie302. Jedynie Yahoo traktuje wartość 0 jako przeierowanie 301.

(znalazłem to tutaj: https://www.mcanerin.com/EN/articles/301-re...-scripting.asp)

Pozdr.

Teekan

Duplicate content nie tyka wszystkich - niemniej jeśli Ciebie tknie, to pewne jest, że nadal będzie widoczna strona na republice.

Jak sam napisałeś.. "life is brutal.. and full of zasadzkas and some times skopas w dupas" :D

p.s.

Pozycji nie odzyskasz... zaczynaj pracę od początku.

Witam ponownie.

Właśnie mój serwis (ten podstawowy na republice) wyleciał z wyszukiwarki. Jeszcze po południu był (tak jak do tej pory na miejscu 2) a teraz nawet nie wiem gdzie jest :rolleyes:

A jedyne co dodałem w index.html to:

<script language="JavaScript1.2">

window.location.href="https://twoja-ciaza.com.pl";

</script>

oraz (tak się łudziłem)

<?

Header( "HTTP/1.1 301 Moved Permanently" );

Header( "Location: https://twoja-ciaza.com.pl" );

header("Connection: close");

?>

Ale (jeśli dobrze pamietam( to tylko na głównej stronie. A z wyników wyleciały wszystkie strony (zaindeksowane są nadal, ale w wynikach ich nie ma)

Ma ktoś pomysł jaka może być przyczyna? Czyżby jednak "kara" za ten sam serwis pod dwoma adresami?

Pozdr.

Teekan

nie wiem jaka przyczyna, ale stawianie tych samych serwisów na dwóch serwerach to trochę nierozsądne,

trzeba było serwis na republice trochę na poczętek 'ogołocić' z treści (jeżeli nie ma ich za wiele), pomodyfikować trochę w kodzie (albo nowy zrobić inny) i wykorzystać go do mocniejszego linkowania do nowego serwisu,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności