Skocz do zawartości

Konczaca sie domena - brak kontaktu z wlascicielem

jerry46

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam nastepujacy problem. Rok temu robilem harytatywna strone dla znajomego, tak sie zlozylo ze domene wczesniej (2 lata temu) rejestrowal mu informatyk, ktory wyjechal teraz za granice i nie ma z nim zadnego kontaktu. Domena niedlugo sie konczy (zarejestrowana jest na home.pl), wskazuje na moj serwer i dnsy i z tej strony wszystko jest ok. Pytanie - co moge zrobic aby znajomy nie utracil domeny? Informatyk przed wyjazdem mial zrobic na niego cesje ale nei zdazyl i teraz ma klopot.

Czy warto czekac az domena wygasnie i probowac kupic czy tez sa male szanse i wpadnie od razu w rece firm ktore parkuja domeny? (nie mam pojecai jak to dziala z automatu?)

Dzwonilem do home (tam gdzie jest domena) i niestety nie moga mi pomoc (oczywiscie to rozumiem).

A home.pl przypadkiem nie "podkrada" nieprzedłużonych domen?...

Może informatyk założył konto w home na adres e-mail znajomego?

Miałem taki sam problem rok temu (ale nie w home), po wymianie maili z supportem przedłużyli domenę mojego kolegi.

Kwestia, czy home.pl może uzyskać dostęp do panelu i opłacić domenę. Bo z weryfikacją "tożsamości", tzn. że stron fizycznie jest na Twoim serwerze, nie powinno być problemów.

Edyta

niestety nie moga mi pomoc (oczywiscie to rozumiem).

Be-ze-dura

Tylko opcja - założ opcję jesli to możliwe.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

kris - konto jest na adres informatyka, gdyby bylo inaczej nie byloby tematu.

w supporcie powiedzieli mi, ze mimo iz strona fizycznie jest na moim serwie to nie pomoga - wlasciciel domeny moze z nia robic co chce i gdzie chce przekierowac. dzieki za pomysl z zalozeniem opcji - czy na nazwie jest takie cos dostepne?

wykup na premium lub dropped - będzie taniej :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

@Odkurzacz pitolisz od rzeczy.. znam ze 100 firm, które outsourcingują usługi informatyczne i nie interesują ich okresy ważności domen, ilość mega na hostingu itp. bo oni mają zarabiać kasę na swoich usługach/produktach a nie zajmować się pierdołami czyli wszystkim i niczym.. poślizgi i upadki zdarzają się wszędzie i przyjmijmy, że firma outsourcingowa padła - też byś powiedział "jaka firma, taki informatyk"?

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Najłatwiej będzie wysłać przelew z odpowiednią kwotą, w tytule przelewu wpisać nazwę domeny. Powinno ją przedłużyć z automatu. Jeśli teraz domena wskazuje prawidłowo, to właściwie powinno to wystarczyć. Chyba, że "informatyk" się obudzi i zacznie coś z tą domeną robić, co nie będzie po Twojej myśli.

Nie ma co filozofować. Najlepszym wyjściem będzie założenie opcji (jeżeli jeszcze nikt jej nie założył) i zwykłe przechwycenie domeny :) Problem własności domeny z głowy.

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

Dzwonilem do home (tam gdzie jest domena) i niestety nie moga mi pomoc (oczywiscie to rozumiem).

1.Jeżeli w home masz również hosting, to muszą Ci pomóc.

2. Zgadzam się z kolegami powyżej, że najlepsza jest opcja, ale musisz zdawać sobie sprawę, że przez 15 dni (dla domen "pl" , dla innych może być jeszcze dłuższy czas) strona nie będzie widoczna dla odwiedzających.

Kupuj wydawnictwa elektroniczne w e-książka.pl albo sam załóż taki sklep - dołącz do Programu Partnerskiego

Wymienię się linkami i wpisami o tematyce turystycznej katalog.turystyka.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności