Skocz do zawartości

Quo Vadis Google ?

intruder2600

Rekomendowane odpowiedzi

Robbieriviera mam nie zauważyć, że jest jakis system wstrzymujący pozycje dla domen przez 3 miesiące, jak mi wczoraj po 3 dniach linkowania do TOP 10 weszło kilka domen? To taki system lubię. ;)

Tak czy siak to nie będzie miało sensu @x1349 podał wystarczająco dużo argumentów za tym, że nawet jeśli taki system by powstał - w co szczerze wątpię - to ominięcie "zabezpieczeń" będzie bardzo proste. Oprócz tego system nie ma sensu w przypadku fraz sezonowych - b. dobry przykład wojny w Syrii czy akcji "Uwolnić Tybet", wszystkie strony i blogi na ten temat (nowo powstałe) musiałby czekać 3 miesiące, aż szum minie, by pojawić się w SERP? :D Teoria spiskowa do włożenia między bajki.

• Odpowiedzi 151
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ja myślę, że taki system nie dotyczyłby fraz "newsowych", bo tam nie ma konwersji i reklam za dobre pieniądze - jak ustalić, które to frazy to banalna sprawa.

Natomiast "mrożenie" fraz, które dają dobry i szybki zarobek już widzieliśmy - nie wnikam w to, czy za tym stał zamknięty "symulator" czy coś innego.

Czy portal typu zdrowie.onet.pl to system newsowy czy strona, którą trzeba "zamrozić", bo frazy "dieta" "fitness" mają wysokie CPC w AdWords? Ludzie, nie popadajmy w paranoję. Owszem na jakiś czas się zmroziło kilka branży, nie wiem jak w innych krajach, ale te mnie interesujące w Polsce już od jakiegoś czasu wchodzą jak nóż w masło. Czy to był test "systemu do zamrażania konkurencyjnych, zaspamowanych fraz"? Nie sądzę, po prostu update algorytmu.

jak mi wczoraj po 3 dniach linkowania do TOP 10 weszło kilka domen? To taki system lubię.

Utrzymaj je przez 3 lata w topach a potem zdaj relacje o tym co lubisz a czego nie :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

a skąd XANN wie które domeny w systemie maja np 7 dni ? lub inne systemy ?

Bo wgrywasz na serwer pliki systemu i od tego dnia jest liczony wiek domeny?

Skąd google wie co jest duplikatem ? Skąd google wie co jest pozycjonowane ? Skąd google wie które domeny mają rankowanie z winy domeny ?

Nie widze związku logicznego z moim postem.

Jakie domeny pojawiają się dla fraz w czasie rzeczywistym dla "Wojna w Syrii"

Dla fraz polskich - wszystkie portale informacyjne pokroju onet. Poza tym to był tylko przykład. Premiemiera filmu xxx, solucja do gry xxx, recenzja książki xxx, adamek-kliczko online :D . Ludzie szukają często w google informacji o nwesach - stad np google hot trends. Jeżeli coś takiego by weszło, to G zabiłoby możliwość uzyskiwania w nim bardzo świeżych winków wyszukiwania. Częściowo w piach poszłoby "w ostatnim dniu/tygodniu"

Problemem są użytkownicy - jeżeli nie znajdą w google tego co ich interesuje pójdą przypomną sobie o innych wyszukiwarkach.

Często proste rozwiązania są najskuteczniejszymi. Kolejny wynik sponsorowany w wynikach wyszukiania, większe uwalenie miejscówek. Google dąży do jak najprostszego ograniczenia siły seo i większych zarobków. Skomplikowane mechanizmy gwarantują większe koszty przy niekoniecznie wyższych zyskach.

Ciekawym rozwiązaniem dla naszego "spamu" byłoby wprowadzenie rozbudowanego mechanizmu trustranku. Grupa XXXX stron które są zaufane - ich podstrony z danymi słowani kluczowymi wyświetlają się wysoko w wynikach, dlatego że mają wysoki trust (prosty przykład wikipedii). W zamian za bycie w katalogu trustrank i zdobywanie w ten sposob ruchu z Google - miesieczna opłata abonamentowa.

Efekty - brak możliwości pozycjonowania do np top 3 z racji że to miejsce zajmują domeny z "trustem", więcej klientów ucieka do adwords.

Nijak i nie o długofalowych efektach działań SEO jest mowa, prawda?

No tak , uświadomiłeś mnie, że SEO to działania krótkoterminowe coś jak "gwiazda tygodnia" czy "dziewczyna miesiąca" :D

Rzeczywiście trudno przy takim założeniu wdawać się w polemikę ....

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Pozycjonowanie może mieć efekty zarówno długoterminowe jak i krótkoterminowe w zależności od założeń danego projektu oraz Twoich oczekiwań co do niego. Ja akurat od tych stron o których wspomniałem wyżej nie oczekuję 3 letniego stażu w Google. Natomiast stron klientów cięzko mi porównać, bo nie szukam nowych, więc nie mam doświadczenia z nowymi domenami, a ci, którzy są ze mną od razu nie mają problemu z pozycjami, zastojów w pozycjach i innych kocopołów.

Założenia SEO są różne i chyba dobrze o tym wiesz. W tym przypadku rozmawiamy o takim, a nie innym temacie - czyli sandboksie dla nowych stron, co do licha ma wspólnego temat czy domena zostanie w TOP przez kolejne 3 lata?

@x1349 O #ADWORDS bym się nie martwił tak z górki - looknij sobie do działu adsense - pojawiają się tematy związane z niskimi zarobkami i nie jest to wynikiem drogich stawek za kliki. Z kilkoma punktami twojej wypowiedzi sie zgodze :

od tego dnia jest liczony wiek domeny?
- pisałeś coś o pliku - a w cache google co siedzi ? :)
byłoby wprowadzenie rozbudowanego mechanizmu trustranku.
- pracują nad tym od kiedy powstało KorpoG jak to Beer ładnie ujmuje
(prosty przykład wikipedii)
- z tym że nie jest to prosty przykład
Efekty - brak możliwości pozycjonowania do np top 3 z racji że to miejsce zajmują domeny z "trustem",

Nie lubie mówić i pisać o wszystkim bardzo otwarcie, więc przepraszam jeżeli to co napisałem jest nie jasne . Ja się dopiero uczę pozycjonowania więc mogę się oczywiście mylić (=

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

czyli sandboksie dla nowych stron

https://www.forum.optymalizacja.com/topic/184116-quo-vadis-google/#entry1278790

temat raczej jest o perspektywach skutecznosci usług SEO w świetle tego co wyprawia korpogoogle, o tym w jakim kierunku się to wszystko rozwija i nagle wpada ktoś i sadzi "ja to w ciągu trzech dni to siamto i owamto" , potem taki "ruki" przeczyta , puści dalej i znowu urban legends, a po drodze ktoś coś dopowie i leci w świat.

Takie pieprzenie o szopenie ....

Ja mogę napisać, że osiągam top 3 (w naturalnych wynikach) w kilka minut po publikacji co wg pokrętnej interpretacji było by zgodne z "prawdą" .

Prawda natomiast jest taka, że pieprzymy czasami kocopoły takie o tych jakie to nie mamy topy i na co , że gdyby to była prawda to google musiałaby mieć ze 20 indeksów bo okazuje się że mamy 50ciu okupujących top 3 :D

O co Wam chodzi, przecież G., jak każda firma stara się zwiększyć swoje dochody i powiększyć swój majątek, nie działają charytatywnie, ani nie mają żadnej misji społecznej w PL. Czy ktoś z Was ma z G. podpisaną umowę na gwarancję pozycji w wynikach organicznych? NIE, więc w czym problem? P.S. obiło mi się o uszy, że nowe strony będą teraz rankować publicznie w organikach dopiero po 3 miesiącach; do 3 miesięcy będą rankować, ale w wewnętrzym środowisku G., gdzie będą poddane analizie, czy nie ma sztucznych działań, tzn. Wy nie będziecie widzieć nic, natomiast rater będzie widzieć statystyki, jak np. w wewnętrzym środowisku nastąpi wzrost na daną frazę o 1500% to sobie wejdzie, zobaczy dlaczego i w razie czego zdusi stronę w zarodku i miejscówki przy okazji też, dlatego tworzą/stworzyli symulację Internetu - info nieoficjalne:)

No niby tak. Google jest prywatna wlasnosicia, ale robic do konca wedlug mnie nie moga co chca. Bo dzialaja na rynku, a rynek podlega kontroli o uczciwej konkurencji.

Teoretycznie jesli cos zle robia, to uzytkownicy beda sie przenosic na inne szukarki. Jesli tak nie jest to znaczy ze robia dobrze (prawo rynku). Jednak w przypadku googla to nie jest tak, bo oni maja duza pozycje na rynku, wrecz monopol. I tutaj to wykrozystuja. A to juz nieladnie. Nikt nie lubi monopoli przeciez.

@MIc85b :) przecież w swojej wyszukiwarce mogą wszystko, ręcznie ustawiać serpy tez mogą i to robią, nie ma to nic związku z uczciwa konkurencją, bo w G. jej nie ma i nigdy nie było. Ten wygrywał, co miał więcej mocnych linków. Teraz wygrywa ten, dopóki nie znajdzie na niego paragraf moderator Google lub ktoś mu nie pomoże go znaleźć.

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Otoz to, poza tym lobbysci raczej nie dopuszcza do tego. Jedyne co mozmy robic to promowac binga jak sie da :) Wklejajcie na strony reklamy, ze Bing jest lepszy :)

@MIc85b :) przecież w swojej wyszukiwarce mogą wszystko, ręcznie ustawiać serpy tez mogą i to robią, nie ma to nic związku z uczciwa konkurencją, bo w G. jej nie ma i nigdy nie było. Ten wygrywał, co miał więcej mocnych linków. Teraz wygrywa ten, dopóki nie znajdzie na niego paragraf moderator Google lub ktoś mu nie pomoże go znaleźć.

No chyab nei do konca. To jest kolos, ktory wlada rynkiem i nie mozna robic do konca co sie chce.

Nie znam sie na prawie, ale kazdy wie ze monopole sa zle. Co bylo gdy MicroSoft dawal binga jako domyslna wyszukiwarke? Przeciez Windows jest ich wlasnoscia... Komisja nakazala dawac ludziom wybor. :)

Oczywiscie to co pisze to sa mzonki, nic sie nie zmieni nigdy. Wielkie G rozroslo sie za bardzo i teraz ono dyktuje warunki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności