Skocz do zawartości

Początki pozycjonowania - od czego zacząć?

Alina J.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, czynniki są ważne. Sama optymalizacja, oraz strategia. Ale jeśli strategi nie wyrobi, to nie nauczy się pozycjonowania. Musi postawić parę blogów i samemu sobie je zacząć linkować, aby wysnuć swoje wnioski - nie prawda? Bez praktyki nie nauczy się za wiele, bo wyrobienie sobie pewnego toku działania w SEO jest niezbędne.

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Bez praktyki nie nauczy się za wiele, bo wyrobienie sobie pewnego toku działania w SEO jest niezbędne.

Bez solidnych podstaw "teorii" na podstawie własnej (małej) praktyki można wysnuć fałszywe wnioski ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

czynniki są zmienne i mało znane ;-p dla przeciętnego kowalskiego, ciągle są wprowadzane zmiany w algorytmie. Optymalizacja strony cóż sama niewiele daje :-) no można wskoczyć dzięki jej do top10 na jakieś mało atrakcyjne, denne frazy ale tylko tyle. Calego kopa frazie daje zaplecze linkowe i chyba sie to szybko nie zmieni. Duzo osob nie docenia schematu działania algorytmu PR- ilosc odnosnikow (linkow) do danego tekstu(archora)/strony daje pozycje wyniku w wyszukiwarce.

Co do zabawek cóż jest warta wiedza bez praktyki.

Dzięki, dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki wielkie za wszelakie rady! dUżo mi pomogliscie. Teraz nic, tylko zastosować to w praktyce. Jeszcze jedno pytanie do Was, a właściwie dwa ;).

1. Co sądzicie o poradach i kursach Pana Pawła Krzyworączki? Generalnie - o całej jego działalności i wiedzy na temat pozycjonowania? Bo w necie spotykam się z różnymi opiniami. Wczoraj na przykład przeczytałam taki artykuł: https://seoinfo.edu.pl/panie-krzyworaczka-kocham-pana/.

2. Co sądzicie o tym kursie: https://poradnik-seo.pl/?

Krzyworączka :P

Zainwestuj w książkę z prawej stronie na forum masz (kliknij w link i ją zakup - tam masz podstawy). Ogólnie, wyszła teraz nowa wersja wydanie 3 chyba, nie pamiętam dokładnie musiała byś sprawdzić.

https://poradnik-seo.pl/ - jak to opisał, pozycjonowanie white seo i ruch jak widać ma spory i zwiększył mu się w ostatnim czasie. Powiem tak, na forum PIO znajdziesz praktycznie wszystkie podstawy.

Od link-building po optymalizację www. Musisz tylko sama założyć te 5-10 blogów, najlepiej na różne tematy (niszowe). Dobrać frazy + wykonać optymalizację i zacząć linkować. Wtedy już sama po pewnym czasie obierzesz odpowiednią dla Ciebie drogę.

Pkt. 1.:

Już mówiłam, że nic mnie nie powstrzyma ;).
Trzymać się tego twardo ponieważ to jest filar-fundament Twojego sukcesu.

Pkt. 2.: Poczytaj blogi: seo.zgred.pl, blog.shpyo.net, seoparty.net i lexy.com.pl/blog (prowadzi go dziewczyna więc od jego lektury proponuję zacząć).

Pkt. 3.: Przeczytaj dokładnie na spokojnie nawet kilka razy: support.google.com/webmasters/answer/35769?hl=pl

Pkt. 4.: Stwórz wartościową stronę nr.1 z przydatnymi informacjami najlepiej o czymś o czym masz pojęcie i dodaj ją do tych katalogów:

dmoz.org

katalog.onet.pl

katalog.gazeta.pl

katalogseo.net.pl

kataloog.info

katalog.di.com.pl

gwiazdor.pl

skocz.com

katalog.bajery.pl

gasik.net

katalok.pl

top-rank.pl

h2ox2.com

katalog.xx.pl

katalogjeja.com

katalog.wp.pl

I jak dodasz do tej listy najważniejszych katalogów to śmiało możesz zacząć tworzyć kolejną stronę nr.2, a w między czasie zdobywać linki dla strony nr. 1

Pkt. 5.: Zarejestruj po jakimś czasie swoje strony na google.com/webmasters/tools/home i obserwuj bacznie przyrost linków, popularności, poziom zaindeksowania itd.

Pkt. 6.: (OPCJONALNY) możesz zainstalować statystyki google.com/analytics/ na swoich stronach i obserwować ruch z poszczególnych fraz, oraz dobijać te które przynoszą największy ruch.

Pkt. 7.: Stwórz po czasie swój 1 katalog moderowany oczywiście i zobacz jak ta praca wygląda od strony moderatora. Jak będziesz miała możliwość to zrób jeszcze z 2-3 katalogi i staraj się dbać o ich wysoką wartość merytoryczną z czasem jak zdobędą PR oraz się ładnie zindeksują to będziesz mogła na nich zarobić.

Pkt. 8.: Eksperymentuj i nie bój się żadnych zawirowań, pamiętaj Ty musisz być sprytniejsza od wuja G.

Pkt. 9.: Najważniejszy ;), dodaj swoją stronę do moich katalogów ich listę i multikod wysłałem Ci jako prywatna wiadomość.

multikonto

Osobiście zrezygnował bym z pkt 5 i 6 po co dostawać kartkę o nienaturalnym linkowaniu.

Sorry, ale na chol..rę ma tworzyć własne katalogi??? Duzo pracy, płatna skórka, mała wartośc do pozycjonowania. Już lepiej jakiś blog, forum czy inne miejsce z którego można zrobić zaplecze.

Ksiażkę już mam i jestem w trakcie czytania ;).

Boli mnie na razie to, że większość pojęć, których używacie, to nadal dla mnie "czarna magia", ale spoko, ogarnę ;). Ja pojętna kobita jestem :D. Szybko się uczę. Wielkie dzięki raz jeszcze za wszelkie wskazówki.

P.S. Nikt się nie wypowie już na temat Pawła? ;)

Co do Pana Krzyworączki to moim skromnym zdaniem jest on specjalistą od autopromocji i literatury motywacji, lecz na pozycjonowaniu i optymalizacji się nie zna. Na tym forum - jak dobrze poszukasz i nauczysz się czytać między wierszami - znajdziesz masę pożytecznej wiedzy.

Ok, w takim razie dalej zagłębiam się w lekturę. A o Pawle, to własnie krążą takie opinie, że używa technik rodem z NLP, a autopromocja, to jego drugie imię. Ale ja tylko przytaczam, żeby nie było, że to moja opinia. Za mało tego człowieka znam i za mało znam się jeszcze na pozycjonowaniu, żeby oceniać to ;). Pozdrawiam, odezwę sie za jakiś czas, jak już czegoś się nauczę :).

Mam do Was takie pytanko. Przytoczę Wam fragment tekstu, który dziś czytałam.

Pamiętaj: aby Twoja strona została zindeksowana przez daną wyszukiwarkę, musi prowadzić do niej przynajmniej 1 łącze, dzięki któremu dotrze do niej pajączek. Można także uzyskać indeksację strony wyłącznie poprzez zgłoszenie jej do katalogu danej wyszukiwarki (co i tak należy wykonać) lub zgłoszenie jej samej wyszukiwarce. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest "naturalne" znalezienie przez robota naszej strony - czyli przez łącze z innego serwisu WWW.

Zaznaczyłam w tekście fragment, którego nie rozumiem. O co chodzi? Na czym to polega?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności