Skocz do zawartości

Ukrycie ip hostingu

damiany

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy to jest rozwiązanie dla Ciebie, ale gdybyś miał jakąś warstwę pośrednią to strona nie byłaby widoczna na IP hostingu (bo rozumiem, że chodzi o zmniejszenie ryzyka ataku na kolejne strony?).

Może cloudflare (ma nawet darmową taryfę)?

https://pl.cloudflare.com/plans

No i na DDOSy też by mogło pomóc (oczywiście im wyższa taryfa, tym bardziej zaawansowanym atakom się opiera).

Zmiana DNSów zawsze trwa mniej więcej tyle.

Strona powinna być ON - po prostu część Internetu będzie ją widzieć na starych DNSach, część na nowych.

Zakładając, że na starych DNSach jest wpis wskazujący na hosting:

1. Ci którzy widzą ją po staremu będą stukać bezpośrednio do hostingu.

2. Ci, którzy widzą już nowe DNSy będą stukać przez cloudflare.

Po propagacji wszystko będzie szło jak przez 2.

Masz na myśli, że można ją znaleźć komendą "IP:<adres>" w Bingu?

Szczerze mówiąc, nie mam takich doświadczeń, nie wiem, jak szybko zniknie z wyników wyszukiwania na dany adres IP. Może w narzędziach webmastera dla Bing da się zgłosić stronę, co przyspieszy odwiedziny robota na nowym adresie (nie wiem, bo ich nie używam) - pytanie tylko, jak szybko zostanie ta zmiana uwzględniona w SERPach?

Jeśli natomiast masz na myśli to, że stukając na adres IP hostingu (z odpowiednim nagłówkiem Host, chociaż jeśli jesteś sam na tym IP to pewnie nie trzeba) dostajesz swoją stronę - nie bardzo widzę możliwość zrobienia z tym czegoś sensownego.

Chyba, że zrobić tak, że:

Obejrzeć sobie w logach serwisu, czym charakteryzuje się ruch kierowany przez cloudflare (np. z jakich adresów IP to idzie, może jeszcze coś charakterystycznego) i spróbować w .htaccess wyblokować ruch idący na hosting bezpośrednio (nie przez cloudflare). Tylko trzeba by to było zrobić naprawdę ostrożnie.

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności