Skocz do zawartości

[startup] twojaprzegladarka.to

XABan

Rekomendowane odpowiedzi

Małe, proste ale przydatne narzędzie dla webmasterów / web developerów.

Automatyczne sprawdzanie środowiska przeglądarkowego użytkownika/klienta, w szczególności:

• nazwy i wersji przeglądarki
  • systemu operacyjnego
  • nazwy urządzenia mobilnego (jeżeli występuje)
  • rodzielczości ekranu, wielkości okna przeglądarki oraz głębi kolorów
  • dostępności Javascript, Flasha i plików cookie
  • adresu IP użytkownika oraz jego lokalizacji
  • statusu zalogowania do Facebooka, Twittera, Google+ i Google.

https://twojaprzegladarka.to/

Jak to działa

Najpierw trzeba się zarejestrować i skonfigurować sobie własną stronę testową - podać nazwę subdomeny i wgrać swoje logo.

Następnie, żeby sprawdzić środowisko danego usera, trzeba mu wysłać mailem link do strony testowej, dodając dowolne parametry do URLa.

Przykład:

https://mojamarka.twojaprzegladarka.to/?klient=JakasFirma&osoba=JakisCzlowiek

W momencie, kiedy użytkownik kliknie link, otrzymamy emailem raport zawierający opisane wyżej dane, wszystkie zmienne przekazane w URLu oraz pełne nagłówki http.

Jest w sieci kilka podobnych narzędzi, ale moje ma więcej funkcjonaności, jest t 100% darmowe i wierzę, że lepiej wygląda. ;)

Będę wdzięczny za wszelkie obserwacje, sugestie i pomysły.

Kontakt: kontakt [małpa] twojaprzegladarka [kropka] to

Automatyczne sprawdzanie środowiska przeglądarkowego użytkownika/klienta, w szczególności:
By sprawdzić dane dane usera jak przeglądarka itd nie potrzeba korzystać z jakiś dziwnych systemów, bo to można we własnym zakresie bez problemu obsłużyć. Do tego większość statystyk ma informacje o "środowisku klienta".

Najpierw trzeba się zarejestrować i skonfigurować sobie własną stronę testową - podać nazwę subdomeny i wgrać swoje logo.

Następnie, żeby sprawdzić środowisko danego usera, trzeba mu wysłać mailem link do strony testowej, dodając dowolne parametry do URLa.

.... :nie_powiem:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

By sprawdzić dane dane usera jak przeglądarka itd nie potrzeba korzystać z jakiś dziwnych systemów, bo to można we własnym zakresie bez problemu obsłużyć. Do tego większość statystyk ma informacje o "środowisku klienta".

Oczywiście, że wszystko można zrobić samemu - można też samemu napisać sobie takie narzędzie.

W ogóle najlepiej wszystko samemu robić od zera, zamiast korzystać z gotowych narzędzi. ;)

Coś z lokalizajcą nie tego - Katowice wykrywa jako Sosnowiec ;)

No to już nie moja wina - dostaję Sosnowiec, to pokazuję Sosnowiec. :)

zamiast korzystać z gotowych narzędzi.

Ale są do tego gotowe narzędzia, więc nic nie wnosisz na tej płaszczyźnie.

Nie wiem jak inni, ale ja nie widzę najmniejszego sensu w jakiś dziwnych operacjach typu:

Ponieważ prościej jest zapytać "klienta o jego środowisko", a od użytkowników pozyskać taką informacje ze statystyk.

Co więcej - nie widzę większego sensu posiadania takich informacji, bo serwis powinien być tak stworzony by wyświetlał się dobrze w współczesny przeglądarkach. Jeśli nasz klient zgłosi co do tego zastrzeżenia to trzeba poprawić widząc stronę we "własnej przeglądarce" różnych typów.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ale są do tego gotowe narzędzia, więc nic nie wnosisz na tej płaszczyźnie.

Moim zdaniem trochę wnoszę.

Przykład - nie znam narzędzia, które sprawdzałoby stan zalogowania do sieci społecznościowych. A to może mieć znaczenie dla developerów serwisów, które korzystają z tego typu autentykacji.

Nie wiem jak inni, ale ja nie widzę najmniejszego sensu w jakiś dziwnych operacjach typu:

Ponieważ prościej jest zapytać "klienta o jego środowisko", a od użytkowników pozyskać taką informacje ze statystyk.

Jeżeli Twoim zdaniem tak jest prościej, to zupełnie nie jest narzędzie dla Ciebie.

Ono jest skierowane dla webmasterów, którzy mają wielu klientów.

A statystycznie większość jest laikami i trzeba im tłumaczyć, jak sprawdzić wersję przeglądarki. To nie jest prościej a na pewno nie szybciej.

Co więcej - nie widzę większego sensu posiadania takich informacji, bo serwis powinien być tak stworzony by wyświetlał się dobrze w współczesny przeglądarkach. Jeśli nasz klient zgłosi co do tego zastrzeżenia to trzeba poprawić widząc stronę we "własnej przeglądarce" różnych typów.

Chyba rzeczywiście musisz swoją teorię sprawdzić w praktyce i to wielokrotnie.

Ile wersji przeglądarek możesz zainstalować na komputerach ludzi ze swojego zespołu? Ile systemów operacyjnych?

To zawsze będzie skończona liczba a zawsze znajdzie się klient, który ma jakąś nietypową konfigurację.

Dobrze widzę, że bardzo starasz się udowodnić, że to narzędzie nie ma sensu.

Przyjmuję do wiadomości, że tak uważasz i dziękuję za Twoją opinię.

Teraz proszę o opinie i sugestie innych użytkowników.

Myślę, że to zbyt skomplikowane i niepotrzebne (stracisz użytkowników, ludzie są leniwi i nie chcą się bawić w takie rzeczy).

A nie prościej byłoby gdyby klient wchodził na twojaprzegladarka.to, widział to, co ja widzę wchodząc na stronę i miał jeden prosty przycisk powodujący:

Zapisanie tych jego danych i zwrócenie adresu url, pod którym są one dostępne, czyli:

1. Developer prosi o wejście na stronę i kliknięcie "wygeneruj link z danymi".

2. Delikwent wchodzi, klika i dostaje linka (ew. jest obok opcja: wyślij na adres mailowy (i pole do wpisania adresu)).

3. Developer klika w linka i dostaje komplet danych (odczytane z bazy lub jeśli się postarasz to już w wygenerowanym adresie url może być zapisana konfiguracja (oczywiście czy to możliwe, zależy to od ilości danych i ich rodzaju).

Myślę, że warto się teraz zastanowić, co z projektem, jaka jest możliwa ścieżka rozwoju, co można jeszcze zrobić, czy jest dla tego pomysłu jakikolwiek sensowny model biznesowy...

Zachęcam do większego uproszczenia narzędzia, może jeśli będzie naprawdę banalne i szybkie w użyciu (jakakolwiek rejestracja/konfiguracja do zrobienia i już masz o rząd albo dwa rzędy wielkości mniej użytkowników!) to coś z tego będzie, ale żeby zebrać sensowny ruch, to pewnie i tak polski rynek to za mało, pewnie z czasem przydałby się anglojęzyczny odpowiednik.

Pozdrawiam

Btw, muszę przyznać, że nie rozumiem tendencji do nazywania każdej strony "startupem".

dziki_rysio, dzięki za konstruktywne uwagi. :)

Myślę, że to zbyt skomplikowane i niepotrzebne (stracisz użytkowników, ludzie są leniwi i nie chcą się bawić w takie rzeczy).

A nie prościej byłoby gdyby klient wchodził na twojaprzegladarka.to, widział to, co ja widzę wchodząc na stronę i miał jeden prosty przycisk powodujący:

Zapisanie tych jego danych i zwrócenie adresu url, pod którym są one dostępne, czyli:

1. Developer prosi o wejście na stronę i kliknięcie "wygeneruj link z danymi".

2. Delikwent wchodzi, klika i dostaje linka (ew. jest obok opcja: wyślij na adres mailowy (i pole do wpisania adresu)).

3. Developer klika w linka i dostaje komplet danych (odczytane z bazy lub jeśli się postarasz to już w wygenerowanym adresie url może być zapisana konfiguracja (oczywiście czy to możliwe, zależy to od ilości danych i ich rodzaju).

To uprościłoby korzystanie dla developerów, ale utrudniło dla użytkowników. A moim celem było, żeby to użytkownik (klient developera, agencji) miał jak najłatwiej - w obecnej wersji musi tylko kliknąć link.

Rozważałem opcję bez rejestracji - żeby developer mógł po prostu podać swój email w URLu jako parametr - ale bez możliwości weryfikacji własności adresu nie byłoby to szczególnie bezpieczne.

Myślę, że warto się teraz zastanowić, co z projektem, jaka jest możliwa ścieżka rozwoju, co można jeszcze zrobić, czy jest dla tego pomysłu jakikolwiek sensowny model biznesowy...

No nieźle bym skończył, jakbym wymyślał model biznesowy po fakcie. ;)

Zachęcam do większego uproszczenia narzędzia, może jeśli będzie naprawdę banalne i szybkie w użyciu (jakakolwiek rejestracja/konfiguracja do zrobienia i już masz o rząd albo dwa rzędy wielkości mniej użytkowników!) to coś z tego będzie, ale żeby zebrać sensowny ruch, to pewnie i tak polski rynek to za mało, pewnie z czasem przydałby się anglojęzyczny odpowiednik.

To raczej polska wersja jest "odpowiednikiem" globalnej - https://yourbrowser.is.

Btw, muszę przyznać, że nie rozumiem tendencji do nazywania każdej strony "startupem".

Ja też, ale regulamin tej sekcji forum wymaga, żeby wstawić "[startup]" w temacie, jeżeli wątek dotyczy działającej strony.

powiem ze fajnie to narzędzie,

przydałaby się funkcja wysyłania na@ linka do strony

tzn jak chce poznać jaka wersja przeglądarki itp ma klient to powinno być pole gdzie wpisze moj@, następnie ja otrzymam na @ wiadomość z jego danymi albo linka do strony z jego danymi.

powiem ze fajnie to narzędzie,

przydałaby się funkcja wysyłania na@ linka do strony

tzn jak chce poznać jaka wersja przeglądarki itp ma klient to powinno być pole gdzie wpisze moj@, następnie ja otrzymam na @ wiadomość z jego danymi albo linka do strony z jego danymi.

Dlaczego ja na to nie wpadłem? ;)

Dzięki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności