Skocz do zawartości

Cena sprzedaży domeny

twoje_forum

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedź na pytanie.

Poczekam na propozycje z Niemiec i z Polski zobaczę jaka będzie kwota dodam 30% i za tyle sprzedam

Nie chce mi się sądzić bo domyślam się że jak nie sprzedam im domeny to spotkamy się w sądzie na co ja nie mam czasu ani ochoty.

Dziś dostałem 2 zapytania czy domena jest na sprzedaż z Niemiec i z Polski i muszę odpisać coś konkretnie.

Możliwe, że zapytanie od jednego kontrahenta. Taka strategia negocjacyjna. Wycenisz, zaczynacie negocjować, potem jedna z zainteresowanych stron się wycofuje... zostaje jeden zainteresowany i dochodzicie do porozumienia.

Filmy animowane typu explainer video. Najlepszy serwis AGD Gdańsk, jak zepsuje się lodówka, pralka lub inne urządzenie AGD. Organizujemy bezpieczny import z Azji do krajów Unii Europejskiej.

Dziś dostałem 2 zapytania czy domena jest na sprzedaż z Niemiec i z Polski i muszę odpisać coś konkretnie.

Możliwe, że zapytanie od jednego kontrahenta. Taka strategia negocjacyjna. Wycenisz, zaczynacie negocjować, potem jedna z zainteresowanych stron się wycofuje... zostaje jeden zainteresowany i dochodzicie do porozumienia.

logomini.png
artykuły | opisy | tłumaczenia | synonimy | content marketing| prowadzenie FB

TXT4SEO.pl | txt4seo@txt4seo.pl| 516 423 653

Napisz wszystkim, że jest duże zainteresowanie Twoją domeną (zaznacz że być może domene chce kupić konkurencja ale szczegółów podać nie możesz) i oczekujesz propozycji finansowej - sam wybierzesz najkorzystniejszą i sprzedasz. Jeżeli komuś naprawde zależy to zrobi w gacie myśląc że konkurencja chce kupić domene i da dobrą propozycje cenową.

Pytanie otrzymalem z tej samej firmy z oddziału Polskiego oraz z centrali z Niemiec.

Nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest pisanie iż jest zainteresowanie innych firm choć za pewne wprowadziło by to troszke niepokoju w tej firmie która chce to kupić bo na 100% bardzo jej na tej domenie zależy.

Niektórzy robią przekręty na domeny w stylu firma ma domene xxx.pl, kupują xx.com i probuja sprzedać informując że konkurencja jest nią zainteresowana. Efekt zawsze taki sam. Nawet rozmawiałem ostatnio z jednym gościem który w ten sposob kupił cały pakiet domen za niemałą kase. Oczywiście jest to nieetyczne ale w Twoim przypadku sytuacja jest zupełnie inna.

Zasada jest prosta. Teraz za tą domene by dali X, gdy usłyszą że chce kupić ktoś inny może zapłacą 2 razy X. Możesz im też napisać że chcesz za domene uzyskać jak najatrakcyjniejsza cene ci masz zamiar wysłać zapytanie do konkurencji czy są zainteresowani kupnem - sama prawda, przecież możesz to zrobić i nie ma w tym nic niezgodnego z obowiazujacym prawem. Zmuś ich żeby sami złożyli oferte. W żaden inny sposób sie nie dowiesz ile na to mogą wydać i jak bardzo są zdeteminowani żeby tą domene kupić

Ceny są różne, jeżeli to firma, budująca wizerunek w necie i korzystająca z sieci to pewnie kilkadziesiąt k zł możesz przyciąć.

Domeny idą w różnych cenach - od kilkunastu do kilkuset PLN i transakcje nie są jawne. Pamiętaj o jednej rzeczy - domena jest JEDNA - zawsze możesz zaproponować ją konkurencji i podbić tym cenę.

Nie wahaj się ryzykować i trzymać cenę wysoko. W zależności od branży zaproponowałbym kilkadziesiąt k pln.

Nawet zablefowałbym, że konkurencja się nią interesuje... ;) Graj hard ;)

Jak już to czytasz to zobacz moje PUFY, może coś dla siebie wybierzesz ;)

Napisz, że jesteś z PIO a wysyłkę masz gratis :)

Powienieneś dać taką cenę, żeby obie strony były zadowolone, to znaczy:

- nie za dużo, bo będą się zastanawiać, czy nie lepiej udać się z tym do prawników i ciągać Cię po sądach,

- nie za mało, bo będziesz się zastanawiał, czy nie mogłeś wziąć więcej.

Cenę początkowa powiększ o około 20% w stosunku do oczekiwanej, żebyś miał z czego schodzić.

Jeżeli zależy im na domenie najważniejsza jest analiza - ile są w stanie zapłacić za to, żeby mieć domenę zaraz i żeby nie opłacało się angażować prawników.

Jeśli chodzi o konkrety - możesz powiedzieć, że Twoja propozycja to 50 000 zł i sprawdzić, czy powiedzą, że Ci się chyba zera pomyliły, czy też, że się zastanowią:)

Jeśli mają taki obrót jak piszesz to możesz w końcu wyciągnąć od nich 20 000 - 30 000 zł.

Powodzenia!:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności