Skocz do zawartości

SEO-Odkurzacz - szczegółowa analiza profilu backlinków strony

dziki_rysio_997

Rekomendowane odpowiedzi

Zdarzają mi się sytuację, że po dodaniu linków, konfiguracji itd. program przechodzi do 'pobierania informacji o linkach' i niestety nic się nie dzieje. Pasek postępu nie pojawia się, nie ma żadnego komunikatu, okno 'aktualnie przetwarzane linki' jest puste.

Popatrzę na to przy obecnej aktualizacji.

Drugie pytanie: po analizie linków w oknie 'profil linków' mam 0 anchorów - tak, jakby zupelnie ich nie uwzgledniał/sprawdzał.

Czym to może być spowodowane?

Zazwyczaj gdy ktoś o to pytał okazywało się, że została podana błędna nazwa domeny do analizy (a co za tym idzie program nie mógł znaleźć linków i anchorów). Zaraz dopytam Cię na PW o szczegóły, żeby się upewnić, że nie chodzi o coś innego. :)

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 296
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W/g mnie przydałaby się taka opcja ZAPISZ/wczytaj i program wczytuje od skończonego miejsca ( może jest taka opcja to mnie uświadomcie) to trwa kilka h przy sprawdzaniu kilka tyś. linków jak ktoś ma do sprowadzenie 100 linków wiadomo że to od ręki ale tu przy kilku tyś. nie jest tak kolorowo ;)

@adis168, novum, conradd: Muszę Wam powiedzieć, że trochę marginalizowałem znaczenie tej opcji (na rzecz innych), ale widzę, że co najmniej kilka osób się za tym opowiada. Wrzucam to w kolejną aktualizację, która mam nadzieję będzie mała (obecna też miała być "mała", ale na dzisiaj lista "drobnych modyfikacji" ma 82 pozycje + zmiany związane z usability...).

Jeśli nic mi nie stanie na przeszkodzie, to zapewne jutro pojawi się długo oczekiwana aktualizacja, która oprócz rozwoju funkcjonalności wniesie poprawę usability.
Zmieniona zostanie także instrukcja - zamiast tony tekstu, którego i tak prawie nikt nie czyta, będą krótkie i treściwe filmy pokazujące działanie programu w praktyce.

Kolejna propozycja...

Sprawdzanie wystąpienia linku dla wielu domen.

Dajmy na to mamy domenę główną mojadomena.pl, mamy też kilka przekierowań 301, gdzie siłą rzeczy linki z 301-ek pojawiają się w GWT, miło byłoby aby nie wykonywać kilka razy analizy tylko dopasować wystąpienie odsyłacza do kilku domen.

W polu analizowana domena po przecinku lub lepiej znaku potoku "|" podajemy np. listę domen do dopasowania

mojadomena.pl|moja-domena.pl|mojedomeny.pl itd. a programik robi już całą robotę, nie trzeba analizować tego samego, nie trzeba tracić proxy ani czasu.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

@rokko: Dziękuję za zwrócenie uwagi! Zapisuję to sobie, możliwe, że zrobię w następnej aktualizacji.

Aktualizacja do wersji 2.0 SEO-Odkurzacza jest dostępna!

Tak proszę Państwa, 2.0 (a nie jakieś tam 1.2...). Strasznie długo trwała ta aktualizacja, ale jest!

Aktualna wersja programu do pobrania: pobierz

Użytkownicy programu mogą dokonać aktualizacji wywołując "updater.exe" - w katalogu programu (lub akceptując aktualizację przy tworzeniu nowego projektu).

Od wersji 2.0 zmienia się również forma instrukcji - po co czytać 20 stron, gdy można to samo obejrzeć w 13 minut (włączając na YT jest dodatkowo spis treści - dla niecierpliwych ;) )!

Co zostało zrobione:

- wyszukiwarka pozwalająca szukać w każdej z kolumn
- możliwość ustawiania, które kolumny mają być widoczne
- tagi (grupy domen) - możliwość wczytywania listy domen w danej grupie (np. grupa "zaplecze" lub "precelki od Józka")
- automatyczne tagowanie linków na podstawie stworzonych grup domen
- możliwość szybkiego filtrowania po tagach (np. szybkie ukrycie własnego zaplecza)
- możliwość oznaczania linka jako "przejrzany" (by się już nie "plątał" przy dalszej analizie :) )
- rozpoznawanie różnych typów 301:

- 301 na domenę analizowaną
- 301 na inną domenę
- 301 w tej samej domenie

- zapisywanie statusów HTTP
- dodatkowe opcje filtrowania, np.:
- filtrowanie po liczbie linków wychodzących do innych domen/subdomen (parametry DOM_EXT, SUB_EXT)
- filtrowanie po statusach HTTP
- opcja cofania ostatniej operacji masowej
- opcja szybkiego zapisu projektu + pytanie o zapis projektu przy jego opuszczaniu
- łączenie subdomen na etapie generowania raportu do disavow
- opcja "oznacz wszystkie subdomeny danej domeny głównej"
- kopiowanie linków do schowka
- zwiększenie liczby domen widocznych w oknie domen SITE-WIDE
- możliwość odznaczenia wszystkich domen widocznych w oknie SITE-WIDE oraz automatycznego oznaczenia wszystkich, z których pochodzi >= X linków
- pobieranie linków z GWT przy podwójnej weryfikacji (kod przychodzący na telefon)
- rozpoznawanie dodatkowego skryptu: Contao
- listy domen złych/bezpiecznych: zamiana na pola tekstowe, co umożliwia szybką edycję/dodanie ręcznie kolejnych
- możliwość skopiowania "wstępnej" listy domen/linków w zakłade "Raporty"
- zmiana sposobu wyświetlania listy anchorów dla podstrony przy eksporcie profilu linków do pliku .xls
- profil linków - dodatkowa zakładka "Anchory #2", a w niej tabela pokazująca liczbę (i odsetek) domen, w których znalazł się dany anchor
- profil linków - po dwukrotnym kliknięciu w daną podstronę pojawia się również lista domen, z których pochodzą linki do danej podstrony
- ujednolicenie statystyk dla adresów zakończonych "/" i bez "/" na końcu

- możliwość ustawienia katalogu na pliki tymczasowe - dopisując w configuration.cfg (docelowo do takich rzeczy będzie osobne okno konfiguracyjne w programie):

tmp_dir = D:/tmp

- USABILITY:
- reorganizacja ułożenia przycisków
- umieszczenie hintów wyjaśniających poszczególne kroki
- rozbudowane skróty klawiszowe
- wygodniejsze oznaczanie linków za pomocą samej klawiatury
- operacje wykonywane na wielu zaznaczonych linkach (Ctrl+klik)
- centrowanie danych w komórkach tabeli Szczegółów
- zapamiętywanie domyślnego katalogu z projektami

- inne drobne poprawki...

Może by tak dodać opcję ignorowania niektórych typów plików np. PDF, żeby program nie tracił czasu na ich pobieranie (niektóre potrafią być sporych rozmiarów), ewentualnie może określanie wielkości dokumentu? Opcja pobieraj tylko mniejsze od... X KB.

Jest jeszcze bug w przypisywaniu dobrych/szkodliwych domen. Podczas dzisiejszej analizy Seo odkurzacz oznaczył 79 szkodliwych domen do listy, podczas gdy mój wspomagacz Detoxer 81. Problem jeszcze badam, być może chodzi o kwestię rozpoznawania domen www/bez www i traktowanie 2 wersji jako jednej domeny.

Pozdrawiam,
Mariusz

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Może by tak dodać opcję ignorowania niektórych typów plików np. PDF, żeby program nie tracił czasu na ich pobieranie (niektóre potrafią być sporych rozmiarów), ewentualnie może określanie wielkości dokumentu? Opcja pobieraj tylko mniejsze od... X KB.

Dobry pomysł - widzę, że zbierają się opcje do dodatkowej zakładki konfiguracyjnej. Ale to dobrze :)

Co do oznaczania szkodliwych domen - możliwe, że właśnie o to chodzi (tzn. pewnie powinienem przyjąć, że w tym przypadku obowiązuje wersja domeny bez "www.").

Pozdrawiam,

Damian

Tak.
Ja u siebie mam zrobione tak że sprawdza mi i z www i bez www, z http i bez http, a nawet z definicją domain:nazwadomeny.pl (nie ma to znaczenia co znajduje się na liście wykluczonych domen zawsze dopasowanie jest prawidłowe).

Jeśli na liście złych linków w odkurzaczu mam domenę zładomena.pl a na liście w oknie szczegółów domena jest z www to pokazuje prawidłowo, ale wystarczy żeby domena na liście szkodliwych domen była www.zładomena.pl to już takiej domeny nie znajduje mimo że mamy dopasowanie exact match, także o nieco inną sytuację chodzi.

Warto fix wypuścić bo część domen zostanie pominięta mimo że są zdefiniowane jako szkodliwe.

Jeszcze jedna rzecz, program przy 20000 tysiącach zdefiniowanych szkodliwych domen i 27tyś nowych linków w oknie szczegóły całkiem zamraża się (brak odpowiedzi).

Jeszcze jedna rzecz, program przy 20000 tysiącach zdefiniowanych szkodliwych domen i 27tyś nowych linków w oknie szczegóły całkiem zamraża się (brak odpowiedzi).

W którym momencie (tzn. podczas której operacji)? Przy masowym oznaczaniu domen już kiedyś oznaczonych jako złe?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności