Skocz do zawartości

SEO-Odkurzacz - szczegółowa analiza profilu backlinków strony

dziki_rysio_997

Rekomendowane odpowiedzi

@Funio, dzięki za info - postaram się tym sprawnie zająć. Dopytam tylko jeszcze o pewne kwestie odnośnie 2.:

Rozumiem, że chodzi po prostu o możliwość zapisu kompletu pobranych danych i wczytania ich, by móc kontynuować analizę bez przechodzenia przez pobieranie?

Jeśli mogę zapytać, z ciekawości i żebym miał punkt odniesienia do optymalizacji - o jak dużej liczbie analizowanych linków/domen mówisz (i przy ilu prosiakach)? Domyślam się, że analiza rozwleka się, bo nieustannnie zarzynane są prosiaki i program odczekuje zanim przejdzie dalej?

• Odpowiedzi 296
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

linków w GWT ponad 150k\

plik wynikowy do zgłoszenia 50k linijek

proxy z proxymarketu w paczkach po 100 więc to nie wina prosiaków - nawet razu nie ma oczekiwania

EDIT: sprawdziłem co mnie czeka i widzę że będzie zabawa z klientem gdzie jest ponad 500k linków :)

Dzieńdobrywieczór,

Przygotowałem zapis/odczyt pobranych danych (Plik->Zapisz dane/Wczytaj dane).

Zrobiłem wywalanie linków z raportu tekstowego, o ile cała domena została już oznaczona.

Do tego dwa drobiazgi: nie dopisywanie 'https://' po kliknięciu w przycisk "do dopisywania" dla linków zaczynających się od 'https://' i możliwość ustawienia większej liczby wątków przy pobieraniu danych (do tej pory było max 10).

Paczka do pobrania dla zainteresowanych: tutaj.

Oficjalnie funkcjonalność zostanie "obwieszczona" przy wersji 1.1, natomiast można już jej używać jeśli ktoś potrzebuje.

@Funio:

Widzę, że SEO-Odkurzacz jedzie u Ciebie na pełnych obrotach. :D

Nie robiłem testu na 500k linków - zastanawiam się, czy przy tylu linkach "zmieścisz się" pamięciowo - w szczególności np. w momencie zapisywania danych - wtedy zużycie pamięci może skoczyć).

Nie wiem, czy 500k linków nie trzeba będzie rozbić - piszę o tym głównie dlatego, że pewnie nie chciałbyś czekać kilku godzin (czy nawet dłużej) na "przemielenie" się tego, a potem dostać info, że zabrakło pamięci. ;)

Możliwe, że przy wersji 1.1 będę potrzebował posiedzieć nieco nad optymalizacją pamięciową programu - to już zależy od Was i tego, czy zużycie pamięci doskwiera Wam bardziej, niż brak jakiejś funkcjonalności. ;)

Dzisiaj otrzymałem mailowo propozycję ułatwienia w przeglądaniu linków - ustaliliśmy, że można by było dodać opcję "oznacz jako dobry link/domenę" + checkbox "Nie pokazuj dobrych linków".

W ten sposób te "dobre" (a w szczególności linki, co do których na pierwszy rzut oka nie ma pewności, że są dobre) nie plątałyby się w tabeli podczas przeglądania/filtrowania pod kątem tych potencjalnie szkodliwych.

Myślę, że można by było pójść jeszcze dalej i zapamiętywać "lubiane" i "nielubiane" przez Użytkownika domeny w bazie danych - wtedy kolejne analizy byłyby łatwiejsze.

Priorytety na najbliższą aktualizację to:

- automatyczne importowanie backlinków

- chyba najważniejsze, czyli implementacja reguł pozwalających na automatyczne określenie, które linki są "podejrzane" + możliwość definiowania własnych reguł przez Użytkownika

- opisane powyżej oznaczanie dobrych linków/domen + przechowywanie tych informacji w bazie danych

- aktualizacje z poziomu programu

To są najważniejsze kwestie i od nich zacznę aktualizację ewentualnie dokładając coś jeszcze jeśli będzie czas. W tym tygodniu siedzę nad aktualizacją innego softu, dlatego jeszcze przez kilka dni można zgłaszać propozycje.

Drodzy Użytkownicy,

Być może ktoś z Was doświadczył problemów przy wyliczaniu części parametrów (np. kilka "czystych" kolumn w wynikowej tabeli).

Jak się okazało, zewnętrzna usługa, do której stuka jedna z bibliotek wykorzystywanych przez SEO-Odkurzacza jest aktualnie DDOSowana.

W związku z powyższym, zmieniłem jej działanie dodając zastosowanie cache'a. Jeśli ktoś doświadcza powyższego problemu i nie chce poczekać, aż rozwiąże się on "samoistnie" (tzn. usługa zacznie działać):

Tutaj jest aktualna wersja.

Szkoda trochę, że powyższy problem wystąpił przed aktualizacją do 1.1, bo wtedy takie zmiany można by było szybko pobierać z poziomu programu.

• 2 tygodnie później...

Ja dodałbym jedną funkcję, wczytywanie proxy z listy podczas zmiany jej zawartości, tak żeby można było zmienić proxy w trakcie sprawdzania projektu.

To jest do rozważenia, na dzisiaj możesz zdefiniować plik tekstowy jako źródło proxy i program będzie pobierał cyklicznie bramki z pliku (a Ty możesz go w tym czasie aktualizować).

Witam!

Czy mogę prosić opinie na temat tego programu do analizy linków, czy jest skuteczny, czy dzięki tego programu jest szansa, aby go wyciągnąć z filtra z google. Bo zastanawiam się czy kupić, czy też nie. Pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności