Skocz do zawartości

Nienaturalne linki kierujące - awans fraz po otrzymaniu filtra ?

Mokepon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Strona mojego klienta otrzymała filtr za nienaturalne linki kierujące wraz z informacją o podjętych działaniach anyspamowych. Profil linków jest słabiutki: domena stara, firma przebranżowiła się co kilka lat, najróżniejsi ludzie i firmy zajmowały się tanim pozycjonowaniem. Od wielu miesięcy nie działo się podobno nic, jednak na początku września klient postanowił podreperować ważną dla niego frazę - strona została dodana do kilkunastu stopek na forach, jakieś ogłoszenia, kilka katalogów branżowych, kilka stron o PR 3-4 z giełdy linków - ogólnie wydane dosłownie kilkaset zł i wszędzie link na ten sam anchor. No i po jakimś tygodniu informacja o filtrze :]

Szykujemy się więc do usuwania skutków.. ale po 2 dniach od filtra ta pozycjonowana fraza (oraz jej liczba mnoga) awansuje ze swojego 8-9 miejsca na miejsce 2 oraz 4. Myślałem że to chwilowa zawierucha i zaraz wydarzy się jakaś kara, ale o dziwo mijają dziś już 2 tygodnie i sytuacja nadal wygląda stabilnie ;)

Także pojawia się pytanie: czy ktoś miał do czynienia z podobną sytuacją ? Czy wszystko jeszcze może się zmienić i nie ma się z czego cieszyć ? Czy podejmować jakieś działania i zgłaszać prośbę o ponowne rozpatrzenie, czy siedzieć cicho dopóki tak to wygląda ? Z góry dzięki za podpowiedź, to pierwszy filtr z jakim mam do czynienia, w dodatku dosyć niestandardowe jego konsekwencje ;)

no jeśli to dwa tygodnie to ja bym się chyba cieszył i na razie siedział cicho;

obserwowałem wzrosty po otrzymaniu powiadomienia o działaniach ręcznych, ale na dzień/dwa i potem dopiero następował spadek w głębszą czy płytszą otchłań :) , ale nie wzrosty na dwa tygodnie...

może zafiltrowali ci inną frazę/frazy, a szczęśliwie ocalała ta, na której wam najbardziej zależy?

Albo pozycjonowanie było tak kiepskie, że z filtrem strona jest wyżej ;)

PS. to taki żarcik i nie bierz tego do siebie :D

Moim zdaniem informacje o nienaturalnym linkowaniu są wysyłane na wyrost. Ot, żebyś zgłosił przynajminej kilka linków. Link do linka i zbiera się im baza że hoho.

Nie zajmuję się pozycjonowaniem tego serwisu, tylko jego przebudową. Klient porzucił pozycjonowanie na rzecz adwords dawno temu. Oczywiście oprócz wspomnianych jednorazowych zakupów, jakie pewnie wyjdą mu bokiem ;) W pierwszym odruchu zgodziłem się na pomoc w zdjęciu filtra, ale to chyba zbyt czasochłonne zadanie jak dla kogoś bez doświadczenia. Jeśli będzie trzeba się tym zająć, poszukamy profesjonalisty.

Wracając do tematu: kolejność stron konkurencji raczej bez zmian, nie zauważyliśmy też spadków czy awansów innych fraz oprócz tej jednej. Jest być może jedna rzecz, nad jaką dopiero teraz się zastanowiłem: z wyników na tą frazę zniknęła strona główna serwisu, a awansowała podstrona. Nie mam pewności, ale chyba w wynikach były wcześniej obydwie - niestety monitoruję uważnie dopiero od dnia powiadomienia. To by miało trochę większy sens, chociaż nadal jest to bardziej "nagroda za linki kierujące" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności