Skocz do zawartości

Pytanie o EMD

dargre`

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, ze Google od jakiegoś czasu filtruje słabe strony ze słowem kluczowym w nazwie domeny (EMD).

Ciekawy natomiast jestem czy to samo dotyczy całego URL jaki może wystąpić w obrębie strony.

Np. frazą jest dla nas "samochody osobowe", słowem kluczowym "samochody"

Domena nie ma tego w nazwie, jest np. xyzyx.com.pl

Ale w obrębie strony mamy już taki np. url: xyzyx.com.pl/samochody/samochody_osobowe

Czy to też mogą filtrować z uwagi na użycie słów kluczowych w URL?

Bo to już by była trochę paranoja, no i wywraca całą teorię o przyjaznych URL-ach.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Spotkałem się z sytuacją, kiedy leciały nie tylko strony zawierające "samochody osobowe" ale też "samochody" + inne słowo, i był to ewidentnie update EMD.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Może z innej beczki.

Jak wiadomo wiele skryptów i wtyczek oferujących przyjazne URLe tworza je z tytułów postów czy podstron.

I powiedzmy sobie, że mam stronę xyzyx.com.pl, a na niej wiele artykułów czy postów o Michasiu Jacksonie :)

np. xyzyx.com.pl/posts/xxxx/micheal_jackson_detah

z tytułem oczywiście "Michael Jackson Death"

Nie piszę tu o EMD w nazwie domeny, a w URL.

Czy G może filtrować stronę na hasło "Michel Jackson", bo słowo(a) wystąpiły w wielu adresach URL poszczególnych postów czy atrykułów.?

No dokładnie mam też ten problem z EMD. Jedne powracały inne niestety nie. Czy problem rzeczywiście polega na tym, że gogle zafiltrował słabe EMD? Tak się mówi, ale czy to czasem nie jest kwestia anchorów? Z moich obserwacji wynika, że jeśli domena ma anchory exact match na słabych stronach (tzn. bez PR, stosunkowo młode i nietematyczne) to wtedy leci filtr lub pozycja jest obniżana. Czyli mniej wiecje tak, że punktuje dodatnio za dobre backlinki i ujemnie za złe. W zaleznosci od wyniku punktacji strona jest albo nisko albo dostaje filtr.

Widziałem strony pozycjonowane linkami z mało róznorodnych anchorow ale stronka jest w top 3.

Czy ktoś to może potwierdzić, ew. może chodzi o co innego.

I tu mi się nasuwa wniosek jak google wykrywa SWLe/nienaturlane linki - poprzez szukanie linków exact match na słabych jakościowo stronach.

Potwierdzam, domeny którym się dostało za EMD, wracają w tym miesiącu.

Zajmuję się optymalizację oraz pozycjonowaniem stron internetowych, wystawiam F.Vat. Proszę śmiało pisać, dzwonić, chętnie odpowiem na wszelkie pytania, wycenię frazy, doradzę.

https://websy.pl/ kontakt@websy.pl, tel: 697715522, NIP: 716-254-81-05, REGON: 060330653

Potwierdzam, domeny którym się dostało za EMD, wracają w tym miesiącu.

Mi to co miesiac jedne znikaja inne sie pjawiaja. Inne wracaja na niskich pozycjach za to na stałe. Na niektorych frazach moja EMD jest nizej o np. 5 oczek niż podstrona innej mojej strony ze słowem kluczowym w podkatalogu. (mimo ze podstrona nie ma backlinkow).

Wniosek jest taki, ze cos je degraduje, wlasnie chyba za to ze sa podlinkowane zlymi anchorami.

Dodam, ze obie strony maja praktycznie takie same backlinki (kierujace tylko na strone glowna).

No i nikt się nie odniósł do istoty sprawy. Nie pytałem się co komu poleciało, ale czy możliwy efekt filtrowania EMD dotyczy samej nazwy domeny, czy też każdego pojedynczego URLa w obrębie domeny, która niekoniecznie jest EMD.

To jest istotne, zanim zdecydujemy się na konkretny schemat wewnętrznych linków tworząc lub zmieniając go na stronie.

Istotne, czy mit o przyjaznych URLach mamy wsadzić sobie między bajki i stosować wyłącznie jakieś numerki zamiast nazw kategorii, i inne numerki oznaczające post,artykuł czy filmik.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności